WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια: Τι είναι και ποια η σχέση της με το φαγητό


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Μαΐου 2023

Λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια: Τι είναι και ποια η σχέση της με το φαγητό
pexels
Δεν έχετε περίοδο; Ένας κοινός λόγος είναι η διαταραγμένη διατροφή. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν τρώτε αρκετά, στην υπερβολική άσκηση και στο άγχος.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσω συμβουλές διατροφής για να επιστρέψει η περίοδό σας, καλλιεργώντας παράλληλα μια πιο θετική σχέση με το φαγητό. Θα καλύψουμε ακριβώς τι είναι η λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια, τι την προκαλεί συγκεκριμένα και τις τρεις συμβουλές μου για να αναρρώσετε από αυτήν.

Τι είναι η υποθαλαμική αμηνόρροια;

Η υποθαλαμική αμηνόρροια έχει δύο τύπους: πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Σε αυτό το άρθρο, εστιάζουμε στη δευτεροπαθή υποθαλαμική αμηνόρροια (SHA).

Η υποθαλαμική αμηνόρροια είναι όταν χάνετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο λόγω διαταραχών στις ορμόνες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χάσετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο και πολλοί από αυτούς σχετίζονται με τη σχέση σας με το φαγητό.

Πώς σχετίζεται το φαγητό με τη λειτουργική υποθαλαμική αμηνόρροια

Η σχέση σας με το φαγητό είναι βασικό θεμέλιο της υγείας σας. Εάν δεν έχετε μια υγιή σχέση με το φαγητό, οποιεσδήποτε αλλαγές προσπαθείτε να κάνετε πιθανότατα δεν θα είναι μακροπρόθεσμες.

Όσοι έχουν διατροφικές διαταραχές, διαταραγμένη διατροφή και όσοι κάνουν δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν μια δύσκολη σχέση με το φαγητό. Και συχνά όσοι έχουν μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό έχουν επίσης έλλειψη περιόδου.

Αυτό συμβαίνει επειδή η έλλειψη περιόδου είναι συχνή σε όσους είναι:

  • Περιορίζουν τα τρόφιμα

  • Ασκούνται πάρα πολύ

  • Νιώθουν πολύ άγχος

3 διατροφικές συμβουλές

Να τρώτε αρκετό φαγητό

Εάν δεν έχετε περίοδο, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε απώλεια ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να τρώτε τουλάχιστον 2500 θερμίδες την ημέρα για να ανακτήσετε την περίοδό σας. Αυτός ο αριθμός προέρχεται από την έρευνα και την κλινική εμπειρία. Μπορεί να διαφέρει μεταξύ των γυναικών, αλλά είναι η πιο κοινή χρήση. Αυτό πιθανότατα θα μοιάζει με τρία γεύματα και τουλάχιστον τρία σνακ. Συνιστώ να μην μείνετε περισσότερο από τρεις έως τέσσερις ώρες χωρίς φαγητό.

Να τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες

Η κατανάλωση πολύ λίγων υδατανθράκων είναι συχνά ένας από τους βασικούς λόγους που κάποιος χάνει την περίοδό του. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υδατάνθρακες:

  • Αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης - συνδέεται με λιγότερο άγχος, μια κοινή αιτία απώλειας περιόδου.

  • Είναι η κύρια πηγή ενέργειας - η απώλεια περιόδου προκαλείται συχνά από ενεργειακό έλλειμμα.

  • Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ανακτήσετε τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο.

Συνιστώ να έχετε τουλάχιστον μία έως δύο μερίδες αμυλούχων υδατανθράκων με τα γεύματά σας. Οι αμυλούχοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί και ρύζι.

Jenny.Gr
pexels

Μαγειρέψτε και προσθέστε λίπος

Τα λίπη χρειάζονται για την παραγωγή ορμονών. Το σώμα σας χρειάζεται διατροφικό λίπος για πολλές βιολογικές διεργασίες. Δεν θα μπορούσατε να ζήσετε μια υγιή ζωή χωρίς αυτό. Εδώ είναι μερικοί από τους βασικούς ρόλους που διαδραματίζει το διαιτητικό λίπος:

Θυμηθείτε, το κλειδί είναι η υγιής σχέση με το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.