WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εντερική δυσβίωση: Τι είναι και γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία μας  


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Μαΐου 2023

Εντερική δυσβίωση: Τι είναι και γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία μας  
unsplash
Η εντερική δυσβίωση, γνωστή και ως ανισορροπία μεταξύ φιλικών και παθογόνων βακτηρίων στο έντερο, είναι μία από τις κύριες αιτίες των γαστρεντερικών αλλά και σχεδόν όλων των χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοάνοσων και αλλεργικών καταστάσεων.

Ένα υγιές μικροβίωμα είναι αυτό που έχει μια αναλογία 15-85% («συμβίωση») παθογόνων παραγόντων (παράσιτα, παθογόνα βακτήρια, ζυμομύκητες, ιούς) προς φιλικά βακτήρια, γνωστά και ως προβιοτικά. Όταν αυτή η αναλογία διαταραχθεί, θα έχετε πολλά ενοχλητικά εντερικά και μη εντερικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, διάρροια, μετεωρισμός, κακή ανοσία, προβλήματα ύπνου και αλλαγές βάρους.

Τι μας κάνει επιρρεπείς στην εντερική δυσβίωση

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το μικροβίωμα μας. Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί:

  • Χρόνιο άγχος
  • Περιβαλλοντική τοξικότητα
  • Επεξεργασμένη δίαιτα
  • Φάρμακα, όπως αντιόξινα και αντιβιοτικά

Τα αντιβιοτικά είναι χωρίς αμφιβολία τα πρώτα που επηρεάζουν αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, «σκοτώνοντας» ορισμένα από τα φιλικά βακτήρια (προβιοτικά). Ως αποτέλεσμα, διαταράσσεται η χλωρίδα του εντέρου, αλλά και η χλωρίδα στο στόμα, τον κόλπο και το δέρμα. Αυτό δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων, παρασίτων, ιών και ζυμομυκήτων.

Μερικά παράσιτα υπάρχουν στους περισσότερους από εμάς και μπορούν να ζήσουν ειρηνικά με τα προβιοτικά, χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο, όταν οι αριθμοί ξεφεύγουν από τον έλεγχο, οδηγούν σε ενοχλητικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, καταρροή, κακή ανοσία, κούραση και απώλεια βάρους.

Γιατί η εντερική δυσβίωση είναι επικίνδυνη

Το κύριο πρόβλημα είναι οι τοξίνες που παράγουν τα κακά βακτήρια, οι οποίες είναι τοξικές για εμάς από πολλές απόψεις. Αυτές οι τοξίνες καταστρέφουν τα επιθηλιακά κύτταρα, οδηγώντας τελικά σε εντερική διαπερατότητα (γνωστός και ως «διαρρέον έντερο»). Όταν η επένδυση του εντέρου είναι ανοιχτή, αυτές οι τοξίνες διοχετεύονται στο αίμα προκαλώντας κάθε είδους προβλήματα, όπως τροφικές δυσανεξίες, αυτοάνοσα, αλλεργίες, ομίχλη του εγκεφάλου και κάθε είδους εντερικές ασθένειες.

Το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο. Όταν επηρεάζεται η αναλογία των καλών προς τα κακά βακτήρια, η ανοσία μας μπορεί να επηρεαστεί εξίσου σοβαρά. Επιπλέον, περίπου το 80% των νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, παράγονται στο έντερο, από βακτήρια του εντέρου. Εάν δεν έχετε αρκετά προβιοτικά, δεν είναι περίεργο γιατί αισθάνεστε πεσμένοι, ανήσυχοι και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε.

Jenny.Gr
pexels

Γενικές συμβουλές για ένα υγιές έντερο

Αυξήστε τις διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες

Όσο περισσότερα λαχανικά και φρούτα διαφορετικών χρωμάτων τρώτε, τόσο καλύτερη είναι η μακροπρόθεσμη υγεία σας. Τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι τα φρούτα και τα λαχανικά με δέρμα, καθώς και οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και όλα τα όσπρια.

Φάτε τα χρώματα του ουράνιου τόξου

Το έντερό σας λατρεύει το ουράνιο τόξο: μπλε, πράσινο, μωβ, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και λευκό σε φρούτα και λαχανικά Όσο περισσότερα αντιοξειδωτικά καταναλώνετε τόσο περισσότερα προβιοτικά έχετε.

Διαχείριση άγχους

Το άγχος αυξάνει την απελευθέρωση κορτιζόλης από τα επινεφρίδια σας, η οποία επηρεάζει το μικροβίωμα σας.

Τέλος λόγω της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου σώματος, είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσετε την υγεία του εντέρου σας με ολιστικό, σε βάθος και ολοκληρωμένο τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.