WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 τρόποι για να κάνεις υγιεινή διατροφή, χωρίς να σου λείπει το fast food


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Μαΐου 2023

3 τρόποι για να κάνεις υγιεινή διατροφή, χωρίς να σου λείπει το fast food
pexels
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε 3 στρατηγικές για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς να θυσιάζετε την περιστασιακή λιχουδιά

Γνωρίζουμε ότι η ισορροπημένη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, εγκεφαλικού, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Ενισχύει επίσης την παραγωγικότητα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το γρήγορο φαγητό, από την άλλη πλευρά, οδηγεί σε παχυσαρκία και συναφή προβλήματα υγείας, επειδή είναι πλούσιο σε θερμίδες, ζάχαρη και trans λιπαρά.

Οι διατροφικές τάσεις μας προτρέπουν να προσέχουμε συνεχώς τι τρώμε. Φοβόμαστε ότι ακόμη και ένα ψήγμα ανάμεσα στην κινόα και το λάχανο θα σαμποτάρει τις προσπάθειές μας να τρώμε υγιεινά. Το αποτέλεσμα είναι νεύρωση και ενοχές.

Η βιομηχανία ευεξίας χωρίζει τα τρόφιμα σε υγιεινά και ανθυγιεινά. Ωστόσο, η πίτσα μπορεί να προσφέρει χαρά σε δύσκολες στιγμές και το φρέσκο ​​σπανάκι μπορεί να προκαλέσει πέτρες στους νεφρούς. Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερείτε από τον εαυτό σας τα αγαπημένα σας φαγητά. Αλλά και το να τρώτε τα πάντα συνέχεια δεν είναι επίσης καλή ιδέα.

Στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, δεν υπάρχει επίσημη ιατρική σύσταση στην οποία ορισμένα τρόφιμα χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα. Για παράδειγμα, ας εξετάσουμε τα trans λιπαρά. Με βάση τις μελέτες, αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, διαβήτη τύπου 2 και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ωστόσο, ο ΠΟΥ δεν απαγορεύει τα trans λιπαρά. Σύμφωνα με επίσημες συστάσεις, τα trans λιπαρά πρέπει να περιορίζονται μόνο στο 1% (περίπου 2 γραμμάρια) των συνολικών θερμίδων που καταναλώνονται. Έτσι, το να τρώτε πρόχειρο φαγητό μερικές φορές το μήνα δεν θα σας βλάψει. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να αρνείστε συνέχεια την ευχαρίστηση και να παθαίνετε κατάθλιψη.

Η έννοια της γενικής υγείας είναι κάτι περισσότερο από το βάρος, τη χοληστερόλη ή το σάκχαρο του αίματος. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η υγεία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας και όχι απλώς η απουσία ασθένειας.

Το πρόχειρο φαγητό βελτιώνει την ψυχική μας υγεία. Επομένως, ο ορισμός του πρόχειρου φαγητού ως «κακού» και των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ως «καλά» δεν είναι ακριβής και επίσης χρειαζόμαστε πολλά και διαφορετικά τρόφιμα για να διατηρήσουμε την ψυχική και σωματική υγεία.

Πώς μπορείτε λοιπόν να ισορροπήσετε τη διατροφή σας χωρίς να αισθάνεστε περιορισμένοι ή καταπονημένοι;

Ασχοληθείτε με το φαγητό σας

Κατά τη διάρκεια μιας μελέτης, οι άνθρωποι που ακολούθησαν μια συγκεκριμένη δίαιτα ενημερώθηκαν για τους κινδύνους των πρόχειρων τροφών. Μετά από αυτό, η λαχτάρα τους για αυτό το φαγητό αυξήθηκε.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αποχή δεν πρέπει να ισχύει. Μόλις αναπτύξετε νέες συνήθειες, μπορείτε να προχωρήσετε από την αποφυγή ορισμένων τροφών στην κατανάλωσή τους με μέτρο.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από συμβουλές για το πώς να τρώτε προσεκτικά, και πολλές από αυτές περιλαμβάνουν δεκάδες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν φάτε, να κρατάτε ημερολόγιο τροφίμων ή να προσαρμόζετε την ατμόσφαιρα στην οποία καταναλώνετε το φαγητό. Για όσους δεν έχουν τόσο πολύ χρόνο, εδώ είναι μια απλή συμβουλή που απαιτεί λίγο χρόνο και προσπάθεια.

Κάντε αυτές τις 3 ερωτήσεις πριν φάτε:

  • Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση αυτής της τροφής;

  • Τι θρεπτική αξία προσφέρει αυτή η τροφή;

  • Τι ρόλο παίζει στη συνολική διατροφή μου;

Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη, το θρεπτικό περιεχόμενο και τον τρόπο με τον οποίο ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ταιριάζει στη διατροφή σας, θα σας βοηθήσει να κάνετε ισορροπημένες επιλογές. Ο στόχος είναι να βρεθεί ένας τρόπος για να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β – από την απώλεια ελέγχου σε μια αίσθηση ευχαρίστησης.

Καθορίστε το διατροφικό σας πλαίσιο

Λόγω πολλών φυσιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων, το ίδιο φαγητό επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Αντί να εξαλείφετε εντελώς τα «κακά» προϊόντα, κοιτάξτε τις πτυχές της υγείας σας, όπως:

  • Επίπεδο φυσικής κατάστασης

  • Η τρέχουσα κατάσταση υγείας

  • Ασθένειες

  • Αλλεργικές αντιδράσεις και δυσανεξίες

  • Ψυχολογική κατάσταση

  • Διατροφικές προτιμήσεις

Η λήψη αυτών των παραγόντων μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι είναι σωστό για εσάς όσον αφορά τα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.

Για παράδειγμα, άτομα που είναι σωματικά δραστήρια και γενικά υγιή μπορούν να απολαμβάνουν το γρήγορο φαγητό με μέτρο. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και ζάχαρη.

Σκεφτείτε τους λόγους για τους οποίους τρώτε συγκεκριμένα τρόφιμα. Μπορεί να είναι:

  • Τακτική πείνα

  • Συναισθηματικό στρες

  • Κούραση

  • Σκόπιμη ευχαρίστηση

Το να σκεφτόμαστε γιατί τρώμε, μας βοηθά να διαμορφώσουμε πιο υγιεινές συνήθειες και να έχουμε μια καλύτερη εμπειρία μετά το φαγητό. Για παράδειγμα, αν νιώθετε κουρασμένοι και το αναγνωρίζετε, μπορείτε να επιλέξετε εναλλακτικούς τρόπους ξεκούρασης. Αντί να φάτε πίτσα, κάντε έναν γρήγορο διαλογισμό ή κοιμηθείτε.

Jenny.Gr
pexels

Να είστε ευέλικτοι

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ορίσει το διατροφικό σας πλαίσιο και τους διατροφικούς σας στόχους. Είστε ξεκάθαροι σχετικά με την τρέχουσα δίαιτά σας και είστε αποφασισμένοι να την τηρήσετε. Ξαφνικά κάτι συμβαίνει. Ένας συνάδελφος μπορεί να φέρει ένα σπιτικό κέικ λεμονιού και να το αφήσει στο γραφείο σας στη δουλειά. Ή, μετά από μια αγχωτική μέρα, να φάτε ένα παγωτό σοκολάτας και μετά να το μετανιώσετε.

Το πρόβλημα με αυστηρή δίαιτα είναι ότι είναι ο εχθρός της συνέπειας. Για να διατηρήσετε τη συνέπεια, χρειάζεστε ευελιξία. Η ευελιξία σάς επιτρέπει να προσαρμόζεστε σε απροσδόκητες καταστάσεις, όπως εκείνα τα δελεαστικά κέικ λεμόνι ή μια αγχωτική μέρα που μετά θέλετε να φάτε μια πίτσα ή ένα παγωτό.

Αντί λοιπόν να αποφεύγετε τη ζάχαρη μόνο και μόνο επειδή κάποιος την έχει απαγορεύσει, ίσως σκεφτείτε:

  • Πεινάω;

  • Είμαι νευρικός τώρα;

  • Τι άλλο έφαγα σήμερα;

  • Πώς μπορώ να απολαύσω αυτό το φαγητό χωρίς να το παρακάνω;

Φανταστείτε να κάνετε μια εσωτερική συζήτηση με ένα σπιτικό κέικ λεμονιού. Πείτε κάτι όπως «Σε αγαπώ πραγματικά, αλλά θα σε φυλάξω για το δείπνο όταν δεν θα πεινάω τός πολύ και θα μπορώ να σε απολαύσω σιγά σιγά».

Ή φανταστείτε να κρατάτε έναν άδειο κουβά με παγωτό και να σκέφτεστε: «Μάλλον έφαγα περισσότερο παγωτό από όσο χρειαζόταν το σώμα μου. Πώς μπορώ να αποφύγω να νιώσω έτσι στο μέλλον; Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να νιώσετε καλύτερα που δεν περιλαμβάνουν έφοδο στο ψυγείο;»

Η ιδέα είναι να απελευθερωθείτε από τη νοοτροπία του καλού/κακού φαγητού και να δείτε περισσότερες δυνατότητες. Διατηρώντας το μυαλό σας ευέλικτο θα σας επιτρέψει να απολαμβάνετε κάθε γεύμα περισσότερο, να πετύχετε τους στόχους σας και να λαμβάνετε τις δικές σας διατροφικές αποφάσεις για να υποστηρίξετε τη συνολική υγεία σας.

Η υγιεινή διατροφή έχει να κάνει με την ισορροπία: να παίρνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνεις το φαγητό σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.