Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι έχουμε 10 φορές περισσότερα βακτήρια στο έντερο από τα κύτταρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατήρηση της υγείας του εντέρου μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους μας, είτε υποφέρουμε από συμπτώματα του εντέρου είτε όχι. Τα προβιοτικά, τα φιλικά βακτήρια του εντέρου, είναι υπεύθυνα για την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την παραγωγή ορισμένων βιταμινών (όπως η βιταμίνη Κ) και την εξόντωση παθογόνων μικροοργανισμών.
Όταν η χλωρίδα του εντέρου σας είναι εκτός ισορροπίας, μπορείτε να εμφανίσετε μια σειρά από συμπτώματα, που σχετίζονται με το έντερο, αλλά και μη. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι το φούσκωμα, τα αέρια, η αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου, ο πόνος, η κακή ανοσία, οι εναλλαγές της διάθεσης, η κατάθλιψη, η έλλειψη ενέργειας, η αϋπνία, η ακμή, οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα.
Πώς μπορώ να καταλάβω αν το έντερο μου δεν λειτουργεί σωστά;
Συμπτώματα όπως κράμπες, διάταση του εντέρου, δυσκοιλιότητα και/ή διάρροια
Εάν έχετε κάποιο είδος εντερικού συμπτώματος, είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι το πεπτικό σας σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου, κακή έκκριση πεπτικών ενζύμων, κακή ανοσία του εντέρου, εντερική διαπερατότητα, υποχλωρυδρία και/ή υπερανάπτυξη παθογόνων οργανισμών. Και πολύ συχνά όλα μαζί.
Ορμονικές ανισορροπίες
Το έντερο είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης. Εάν δεν λειτουργούν σωστά, οι τοξίνες δεν αποβάλλονται σωστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυριαρχία των οιστρογόνων και συμπτώματα όπως φούσκωμα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, PMDD, ορμονική ακμή, εναλλαγές της διάθεσης, κατακράτηση νερού, λαχτάρα και ορμονικές ημικρανίες.
Δερματικά προβλήματα
Το δέρμα είναι ένα άλλο μεγάλο όργανο αποτοξίνωσης. Ό,τι δεν βγαίνει από το έντερο, θα βγει στο δέρμα. Η ακμή και τα σπυράκια σχετίζονται σχεδόν πάντα με την κακή υγεία του εντέρου. Το έκζεμα και οι κνίδωση σχετίζονται επίσης με την κακή ακεραιότητα του εντέρου. Φροντίζοντας το μικροβίωμα του εντέρου σας, θρέφετε επίσης το μικροβίωμα του δέρματός σας.
Δυσοσμία του στόματος
Η κακή αναπνοή συνήθως προκύπτει από το στομάχι και συνδέεται με ένα φτωχό μικροβίωμα του εντέρου. Η κακή αναπνοή είναι μερικές φορές αποτέλεσμα κακής στοματικής υγιεινής. Το μικροβίωμα του στόματος συνδέεται άμεσα με το μικροβίωμα του εντέρου. Δεν μπορούμε να περιμένουμε να έχουμε καλή μικροβιακή ισορροπία του εντέρου όταν τίθεται σε κίνδυνο η στοματική μας υγεία. Εκτός από τις συμβουλές του οδοντιάτρου σας, υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη στοματική σας υγεία.
Χρόνια κόπωση
Η σεροτονίνη είναι πρόδρομος της ορμόνης του ύπνου, τη μελατονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τον βαθύ ύπνο. Όταν η παραγωγή σεροτονίνης στο έντερο είναι ανεπαρκής, επηρεάζονται και τα επίπεδα μελατονίνης. Δεν μπορείτε να περιμένετε να είστε γεμάτοι ενέργεια μετά από μια νύχτα κακού ύπνου. Επιπλέον, όταν υπάρχει υπερανάπτυξη παθογόνων στο έντερο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα. Όταν αυτό γίνεται χρόνιο, υπάρχει χρόνια φλεγμονή και φτωχή κυτταρική ενέργεια. Το σώμα σας ανακατευθύνει την ενέργειά του για να καταπολεμήσει τους εισβολείς, έτσι καταλήγετε κουρασμένοι ακόμα και μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο.
Λαχτάρα για φαγητό
Συνήθως για ζάχαρη, αμυλούχα προϊόντα και μερικές φορές μαγιά (ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρασί, μπύρα..). Παθογόνα όπως βακτήρια, παράσιτα και ζυμομύκητες (όπως η candida) τρέφονται με απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα. Η λαχτάρα τέτοιων τροφών είναι σημάδι κακής λειτουργίας του εντέρου. Η δημιουργία της υγιούς χλωρίδας του εντέρου μπορεί πραγματικά να μειώσει αυτές τις επιθυμίες.
Αρρωσταίνετε συνέχεια
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ένα μεγάλο ποσοστό του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο. Είναι απολύτως λογικό να αρρωσταίνετε συχνά όταν το έντερό σας υποφέρει από κακή υγεία.
Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες της υγείας του εντέρου;
- Διατροφή
- Διαιτητικές ίνες
- Διαχείριση άγχους
- Αλκοόλ με μέτρο
- Ενυδάτωση
- Αποφυγή φαρμάκων, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο (κυρίως αντιβιοτικά, αντιόξινα, OCP, ΜΣΑΦ)
- Άσκηση
- Καλός ύπνος
Απλές συμβουλές για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου που μπορεί να ακολουθήσει ο καθένας
Μειώσετε την κατανάλωση ζάχαρης και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Το πρόχειρο φαγητό και τα επεξεργασμένα/συσκευασμένα τρόφιμα μειώνουν τα προβιοτικά και δημιουργούν παθογόνα βακτήρια. Μια ισορροπημένη διατροφή είναι αυτή που είναι ποικίλη και αποτελείται κυρίως από ολόκληρα τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες και χρώμα.
Επικεντρωθείτε στις φυτικές ίνες
Όπως λαχανικά και φρούτα όταν είναι δυνατόν με δέρμα, όσπρια/φασόλια, φύτρα, ξηρούς καρπούς και σπόρους όταν είναι δυνατόν με δέρμα. Μερικές από τις πιο ινώδεις τροφές είναι οι φακές, τα φασόλια, το πίτουρο όπως το πίτουρο βρώμης, τα μήλα, τα ακτινίδια, τα φρούτα του δράκου, τα φυλλώδη λαχανικά, οι λιναρόσποροι, τα αβοκάντο, τα μπιζέλια, τα λαχανικά ρίζας (όπου είναι δυνατόν, με το δέρμα) και τα αχλάδια.
Αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αλκοόλ σκοτώνει μερικά από τα προβιοτικά. Επιπλέον, η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε «διαρροή εντέρου» και σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, μερικά από τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση μιας υγιούς επένδυσης του εντέρου.
Τρώτε περισσότερα τρόφιμα με προβιοτικά
Όπως μη παστεριωμένο ξινολάχανο, κεφίρ (σπιτικό, κατσικίσιο, νερό ή καρύδα), λαχανικά τουρσί, ελιές σε άλμη, κάπαρη, κομπούχα, kimchi, γιαούρτι, παντζάρι kvass, μη παστεριωμένο μηλόξυδο, βιολογικό τυρί κότατζ, παρμεζάνα.
Σημείωση: Εάν δεν ανέχεστε τα προβιοτικά τρόφιμα ή τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν, μπορεί να υποφέρετε από υπερανάπτυξη μικροβίων στο ανώτερο τμήμα του εντέρου και τα προβιοτικά δεν είναι για εσάς αυτήν τη στιγμή.
Τρώτε πρεβιοτικά τρόφιμα
Τα πρεβιοτικά λειτουργούν ως καύσιμο για τους προβιοτικούς οργανισμούς. Τέτοιες τροφές είναι: σκόρδο, κρεμμύδι, σπαράγγια, αγκινάρες Ιερουσαλήμ, σίκαλη, άγουρες μπανάνες, και πικραλίδα.
Προσθέστε μπαχαρικά στο φαγητό σας
Μερικά από τα πιο χρήσιμα είναι το τζίντζερ και ο κουρκουμάς (φρέσκο ή αλεσμένο) και η κανέλα Κεϋλάνης. Βοηθούν στην πέψη, στην υγεία του στομάχου, στο φούσκωμα και είναι αντιφλεγμονώδη.
Τρώτε πικρά φαγητά
Ειδικά αν υποφέρετε από στομαχικά προβλήματα και δυσπεψία. Σε πολλούς πολιτισμούς τα πικρά φαγητά τρώγονται στην αρχή ενός γεύματος και υπάρχει λόγος για αυτό. Οι πικρές τροφές ενεργοποιούν την έκκριση πεπτικών ενζύμων και βοηθούν στη διαδικασία της πέψης. Τέτοιες τροφές περιλαμβάνουν αγκινάρες, σπαράγγια, άγρια και πικρά χόρτα, ρόκα, πικραλίδα, ραπανάκια, κάρδαμο, σέλινο και λεμόνι.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.