WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας;


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Ιουνίου 2023

Τι είναι η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας;
pexels
Πρέπει να ανησυχήσουμε για την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων;

Η ανησυχία για τον υδράργυρο και άλλες τοξίνες από βαρέα μέταλλα είναι ένα καυτό και αμφιλεγόμενο θέμα για τους ανθρώπους που ανησυχούν για την υγεία τους. Μάλιστα πολλοί ρωτούν αν χρειάζονται αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και συμπτώματα για τα οποία δεν μπορούν εύκολα να βρουν εξήγηση — αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα.

Πρέπει ο μέσος άνθρωπος να ανησυχεί για την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων;

Εν ολίγοις, όχι. Μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα έκθεσης στον μέσο άνθρωπο είναι σπάνια. Οι περισσότερες σοβαρές εκθέσεις σε βαρέα μέταλλα συμβαίνουν στον χώρο εργασίας και όχι από τα τρόφιμα που τρώμε. Αν λοιπόν είστε λάτρεις του σούσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Πολλοί ακούν τον όρο "αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα". Όμως καμία από αυτές τις αποτοξινώσεις που είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, γεγονός που τις καθιστά αναποτελεσματικές ή επικίνδυνες. Συμβουλεύω να αποφεύγετε τις διαδικτυακές συμβουλές και προτείνω μια επίσκεψη σε έναν γιατρό.

Ποια είναι τα βαρέα μέταλλα για τα οποία ανησυχούν πολλοί;

Τα βαρέα μέταλλα βρίσκονται φυσικά στον φλοιό της γης και μπορεί να καταλήξουν στο περιβάλλον, την παροχή νερού, την τροφή, τα φάρμακα και τα φυτικά συμπληρώματα που παίρνουμε. Τα πιο κοινά μέταλλα που επηρεάζουν τον άνθρωπο είναι ο μόλυβδος, το κάδμιο, το αρσενικό, το αλουμίνιο, ο υδράργυρος και το χρώμιο. Η τοξικότητα εμφανίζεται όταν εκτίθεστε σε υψηλά επίπεδα, συνήθως για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η τοξικότητα των βαρέων μετάλλων μπορεί να εμφανιστεί σε δύο μορφές: χρόνια ή οξεία.

Για παράδειγμα, μπορεί να αποκτήσετε μια χρόνια τοξικότητα εάν ως παιδί είχατε εκτεθεί σε μπογιά μολύβδου στο σπίτι σας, πίνατε νερό που προερχόταν από σωλήνες μολύβδου. Ο μόλυβδος είναι εξαιρετικά τοξικός και δεν υπάρχει κανένα γνωστό ασφαλές επίπεδο για να κατανάλωση. Το χρώμα με βάση τον μόλυβδο ή ο μόλυβδος στο νερό είναι οι κύριες πηγές έκθεσης. Ο FDA έχει ερευνήσει τον μόλυβδο σε χυμούς φρούτων και ορισμένα βρεφικά δημητριακά, αλλά τα τρόφιμα δεν θεωρούνται κύρια πηγή έκθεσης.

Συμπτώματα τοξικότητας βαρέων μετάλλων

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, αλλά βασίζονται στην ηλικία, τον τύπο του μετάλλου και την ποσότητα και τη διάρκεια. Η γενική έκθεση συχνά περιλαμβάνει συμπτώματα όπως:

  • Πονοκέφαλοι

  • Θέματα ψυχικής υγείας

  • Καρδιακά προβλήματα

  • Βλάβες στους νεφρούς και στα οστά

  • Δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος

  • Ναυτία

  • Εμετός

  • Έλλειψη όρεξης

  • Σύγχυση ή αναπνευστική δυσχέρεια

Jenny.Gr
pexels

Πού θα έβρισκε ο μέσος άνθρωπος βαρέα μέταλλα;

Δεν είναι πολύ εύκολο να εκτίθετε σε μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων σε τακτική βάση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από υψηλά επίπεδα έκθεσης εργάζονται σε εργοστάσια ή ορυχεία όπου υπάρχουν βαρέα μέταλλα.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι εκτίθενται σε βαρέα μέταλλα περιλαμβάνουν τον καπνό του τσιγάρου, ορισμένα ψάρια και οστρακοειδή, καθώς και μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο, την ατμοσφαιρική ρύπανση και το νερό.

Αν και κανείς δεν μπορεί να αποφύγει την έκθεση εντελώς, καθώς τα βαρέα μέταλλα θα μπορούσαν να βρίσκονται σε καθημερινά περιβαλλοντικά συστατικά όπως ο αέρας, το έδαφος, τα τρόφιμα και το νερό, ωστόσο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε τη έκθεση στον υδράργυρο περιορίζοντας την κατανάλωση ψαριών όπως ο τόνος, ο καρχαρίας και το σκουμπρί. Ο FDA έχει οδηγίες για την κατανάλωση ψαριών και την επιλογή ποικιλιών που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Κανείς δεν έχει ανοσία στην έκθεση σε βαρέα μέταλλα. Όλοι έχουμε κάποια ποσότητα στο σώμα μας. Το ποσό, ωστόσο, διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση πολλούς παράγοντες. Τα παιδιά που ζουν σε ένα σπίτι όπου και οι δύο γονείς καπνίζουν μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση στο αρσενικό.

Πώς να απαλλαγείτε από την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων:

Δεν είναι εύκολο να δοκιμαστεί κανείς για χρόνια έκθεση σε βαρέα μέταλλα και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χάπια και τα φίλτρα που διατίθενται στην αγορά για να αντιστρέψουν την τοξικότητα των βαρέων μετάλλων δεν είναι επιστημονικά αποτελεσματικά ή εγκεκριμένα από τον FDA. Εάν έχετε πολλά συμπτώματα, μιλήστε με το γιατρό σας για την πιθανή έκθεση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.