WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσουν τα συμπληρώματα διατροφής;


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Ιουνίου 2023

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσουν τα συμπληρώματα διατροφής;
pexels
Η καλύτερή σας φίλη αναφέρει το νέο συμπλήρωμα που άρχισε να παίρνει πρόσφατα – το δέρμα της λάμπει. Ένας δημοφιλής influencer διαφημίζει τα αποτελέσματα που αλλάζουν τη ζωή του εξαιτίας του αγαπημένου του νέου προϊόντος. Το κορυφαίο άρθρο σε έναν αξιόπιστο ιστότοπο ευεξίας γράφει «Αυτή η βιταμίνη είναι το κλειδί για τον καλύτερο ύπνο»

Είτε μετά από τις συμβουλές ενός μέλους της οικογένειας είτε μετά από την παρότρυνση ενός ειδικού, όλοι έχουμε ξεκινήσει ένα νέο συμπλήρωμα έχοντας υψηλές προσδοκίες. Περισσότερη ενέργεια. Πιο δυνατά νύχια. Ένα πιο χαρούμενο έντερο. Όμως περνάει μια εβδομάδα, ίσως ένας μήνας και ακόμα νιώθουμε το ίδιο. Κάνουμε κάτι λάθος; Ή απλώς μας εξαπάτησε η διαφημιστική εκστρατεία;

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν πραγματικά οφέλη όταν προστίθενται σε μια κατά τα άλλα ισορροπημένη διατροφή. Αλλά η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων ή το πόσο καλά «δουλεύουν», είναι μια πιο ασαφής πραγματικότητα. Ενώ τα προϊόντα συχνά προωθούν «εγγυημένα» αποτελέσματα, αυτός ο ισχυρισμός δεν μπορεί να προβλέψει τα συγκεκριμένα οφέλη που θα βιώσετε.

Τα συμπληρώματα μπορούν να λειτουργήσουν τόσο με αντικειμενικούς όσο και με υποκειμενικούς τρόπους και σε διάφορους βαθμούς με βάση τη χρήση για την οποία προορίζονται. Λαμβάνετε επιπλέον σίδηρο μετά από σύσταση του γιατρού σας με βάση την εξέταση αίματος; Προσθέτετε συμπλήρωμα βιταμίνης C όταν ταξιδεύετε ή στις διακοπές σε μια προσπάθεια να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

Γενικά, η απάντηση στο πώς και πόσο χρόνο χρειάζεται το συμπλήρωμά σας για να δράσει είναι: εξαρτάται. Εξαρτάται από το τι παίρνετε, το γιατί το παίρνετε και τον οργανισμό σας.

Τι συμπληρώματα παίρνετε;

Εκτός από την ποιότητα, διάφοροι τύποι συμπληρωμάτων έχουν διαφορετική απόδοση και έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με διαφορετικούς ρυθμούς. Επίσης πολλά προϊόντα έχουν εκτεταμένα αποτελέσματα που μπορεί να γίνουν αισθητά ως πιο ανεπαίσθητες βελτιώσεις στη συνολική υγεία σας με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα οι πολυβιταμίνες που βοηθούν στην κάλυψη των θρεπτικών συστατικών τείνουν να παρέχουν οφέλη με τη συνεπή χρήση και όχι με την άμεση ώθηση.

Επίσης η φυσική μορφή των συμπληρωμάτων μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά λειτουργούν. Τα δισκία και οι κάψουλες συχνά απορροφούνται και αποδίδουν αποτελέσματα πιο σταδιακά, είτε σκόπιμα (όπως ένα δισκίο σταδιακής απελευθέρωσης ή μια κάψουλα με εντερική επικάλυψη) είτε λόγω των χαρακτηριστικών των συστατικών. Τα υγρά και τα υπογλώσσια προϊόντα είναι πιθανό να αφομοιωθούν πιο γρήγορα. Τα ζυμωμένα, ενεργοποιημένα και χηλικά θρεπτικά συστατικά δημιουργούνται σκόπιμα για να επιταχύνουν την ικανότητα του σώματός σας να τα απορροφά και να τα χρησιμοποιεί γρήγορα.

Jenny.Gr
pexels

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Λαμβάνουμε συμπληρώματα διατροφής για πολλούς διαφορετικούς λόγους, αλλά εξ ορισμού αυτά τα προϊόντα είναι φτιαγμένα για να υποστηρίζουν και να βελτιώνουν μια ήδη υγιή κατάσταση, και όχι για να προλαμβάνουν ή να θεραπεύουν οποιαδήποτε ασθένεια. Ωστόσο, πολλοί εναλλακτικοί επαγγελματίες υγείας τα συνιστούν-λανθασμένα- ως θεραπευτικό συμπλήρωμα ή προληπτική στρατηγική.

Επίσης πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά απαιτούν συνεχή αναπλήρωση, όπως οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β που απεκκρίνονται εάν δεν χρησιμοποιηθούν άμεσα. Άλλα, όπως οι βιταμίνες A, D και E και αρκετά μέταλλα μπορούν να διατηρηθούν στους ιστούς.

Συνεπώς, τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πιθανών ανεπαρκειών αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να λειτουργούν με ρυθμό ανάλογο με τον μεταβολισμό ή το επίπεδο ανάγκης του σώματός σας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα συμπληρώματα πρέπει πάντα να λαμβάνονται με την επίγνωση και τη συμβουλή του γιατρού σας, ώστε να μπορεί να σας συστήσει τη σωστή ποσότητα και συχνότητα του σχήματός σας.

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός στον οποίο λειτουργεί το συμπλήρωμα θα εξαρτηθεί από εσάς: την τρέχουσα υγεία σας, την ηλικία σας, τη διατροφή σας και τον μοναδικό σας μεταβολισμό. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πως η αρχική κατάσταση και το επίπεδο ανάγκης συχνά επηρεάζουν το πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται το σώμα σας στα συμπληρώματα.

Η πεπτική σας υγεία μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στο πόσο καλά λειτουργεί το συμπλήρωμά σας. Πολλοί ηλικιωμένοι επωφελούνται από τα συμπληρώματα βιταμίνης Β-12 λόγω της φυσικής μείωσης της παραγωγής των κρίσιμων ενζύμων και των συμπαραγόντων που απαιτούνται για τον μεταβολισμό αυτής της θρεπτικής ουσίας.

Η κατάσταση του εντερικού μικροβιώματος είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας για τις επιδράσεις της βιταμίνης Β-12 και άλλα συμπληρώματα διατροφής. Οφείλουμε μεγάλο μέρος του μετασχηματισμού και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών στη σωστή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και η οποία μπορεί να ενισχύσει ή να περιορίσει τα οφέλη ορισμένων συμπληρωμάτων.

Jenny.Gr
pexels

Είναι πάντα καλή ιδέα να κάνετε έναν απολογισμό των συμπληρωμάτων που παίρνετε και γιατί τα παίρνετε, λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες μαζί με τις αξιόπιστες συμβουλές. Επιπλέον είναι απαραίτητο πρώτα να μεγιστοποιήσετε τη θρεπτική πυκνότητα της διατροφής σας και να καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες. Και στη συνέχεια εφόσον το χρειάζεστε μπορείτε να προσθέσετε κάποιο συμπλήρωμα, για να καλύψετε τα κενά και να συμπληρώσετε ένα συνολικό μοτίβο υγιεινής διατροφής.

Αν και είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε κάθε διατροφική τάση που εμφανίζεται κατά καιρούς, αντισταθείτε και μην περιορίζεται τη διατροφή σας εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Εάν ο γιατρός σας, σας συστήσει κάποιο συμπλήρωμα ή εάν έχετε κάνει την έρευνά σας και αποφασίσατε να δοκιμάσετε ένα νέο προϊόν, θέστε μετρήσιμους στόχους σχετικά με τις ανάγκες και τα οφέλη που θέλετε να αποκομίσετε.

Λάβετε όμως υπόψη ότι ακόμη και τα συμπληρώματα που συνιστώνται από τους ειδικούς δεν είναι φάρμακα και θα λειτουργήσουν με πιο σταδιακό ρυθμό. Τούτου λεχθέντος, ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να είναι σε θέση να σας δώσει μια ρεαλιστική αξιολόγηση σχετικά με το πόσο γρήγορα να περιμένετε αποτελέσματα.

Όταν ένα συμπλήρωμα λαμβάνεται για μια συγκεκριμένη ανεπάρκεια, οι περισσότερες έρευνες προτείνουν έξι εβδομάδες ως εύλογη διάρκεια πριν επικοινωνήσετε ξανά με τον γιατρό σας. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να ακολουθείτε τις οδηγίες της ετικέτας και να μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε περισσότερες από τις συνιστώμενες ποσότητες, για να επιταχύνετε τα αποτελέσματα.

Τέλος, να είστε προσεκτικοί με τους ισχυρισμούς "κλινικά αποδεδειγμένο" ή "εγγυημένης απόδοσης", γιατί μπορεί να είναι παραπλανητικοί εάν δεν βασίζονται σε δεδομένα για το συγκεκριμένο προϊόν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.