WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κοιμάσαι από αριστερά


JTeam

20 Ιουνίου 2023

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κοιμάσαι από αριστερά
pexels
Ήξερες ότι αλλάζουμε θέση ύπνου περίπου 20 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μία αγαπημένη πλευρά όταν κοιμόμαστε. Μέχρι να μας πάρει ο ύπνος στριφογυρίζουμε αλλά στο τέλος, πάντα καταλήγουμε στο σημείο που μας βολεύει περισσότερο.

Αν σου αρέσει να κοιμάσαι από τη δεξιά πλευρά, οι ειδικοί υποστηρίζουν περισσότερο, ότι πρέπει να κοιμάσαι από την αντίθετη. Όπως εξηγεί ο nutrition expert μέσω του Tik Tok, Ali Ramadan, υπάρχουν αρκετά θετικά όταν ο ύπνος σε παίρνει από τα αριστερά. Σύμφωνα με το Heathline, όταν κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά, απολαμβάνουμε πολλά οφέλη στη συνολική μας ευεξία.

Ο Ramadan εξηγεί σε video πως «όταν κοιμόμαστε από την αριστερή πλευρά, το στομάχι και το γαστρικό οξύ, διατηρούνται χαμηλότερα από τον οισοφάγο» και αυτό βοηθάει στη μείωση της καούρας, συμβάλλοντας στην καλύτερη πέψη, ενώ προσθέτει πως «μειώνει την πίεση που ασκείται στην σπονδυλική στήλη και είναι η ιδανική στάση για τις εγκύους»

Jenny.Gr
pexels

Ο ύπνος από τα αριστερά βοηθάει επίσης τα άτομα με ροχαλητό, υψηλή αρτηριακή πίεση, προβλήματα πέψης και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν το περιεχόμενο του στομάχου επιστρέφει προς τον οισοφάγο, προκαλώντας ένα αίσθημα καύσου και σφίξιμο, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία και να οδηγήσουν ακόμη και στο σχηματισμό έλκους.

Ενώ η αριστερή πλευρά φαίνεται να είναι μια καλή επιλογή για άτομα για παράδειγμα με γαστρικά προβλήματα, ο ύπνος στη δεξιά πλευρά έχει συνδεθεί με ευκολότερη αναπνοή για άτομα που αντιμετωπίζουν υπνική άπνοια. Σε έρευνα του 2011, στην οποία συμμετείχε ομάδα ατόμων με την συγκεκριμένη πάθηση και συγκρίθηκε ο ύπνος από την αριστερή πλευρά σε σχέση με τον ύπνο από τη δεξιά πλευρά και ανάσκελα, διαπιστώθηκαν τα εξής: «Η θέση ύπνου είχε σημαντική επίδραση στα απνοϊκά συμβάντα και η θέση ύπνου στη δεξιά πλευρά μείωσε τη συχνότητα των αποφρακτικών αναπνευστικών συμβάντων σε ασθενείς με μέτρια και σοβαρή νόσο».

Η δεξιά πλευρά προτείνεται κυρίως για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις καθώς ο ύπνος έτσι γίνεται πιο άνετος. Αν θες γενικά να μην πονάς στην πλάτη και να κοιμάσαι ποιοτικά και ξεκούραστα, οι ειδικοί προτείνουν επίσης να κοιμάσαι ανάσκελα αλλά σε συμβουλεύουν να μην ξεχνάς τα οφέλη που προκύπτουν όταν κοιμάσαι από τα αριστερά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.