WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Food Shaming: Τι είναι και πώς να το σταματήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

23 Ιουνίου 2023

Food Shaming: Τι είναι και πώς να το σταματήσεις
pexels
Νιώθετε ποτέ ότι σας κρίνουν για αυτό που τρώτε; Αν ναι, δυστυχώς συμβαίνει σε πολλούς.

Το να σχολιάζετε τις δικές σας διατροφικές επιλογές ή κάποιου άλλου μπορεί να προκαλέσει πολύ κακό, ακόμα κι αν υπάρχουν καλές προθέσεις. Επειδή δυστυχώς το Food Shaming είναι πολύ συχνό στην κουλτούρα μας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι, γιατί συμβαίνει και τι μπορείτε να κάνετε για να το σταματήσετε.

Τι είναι το Food Shaming

Το Food Shaming είναι μια μορφή κριτικής που περιλαμβάνει τις πεποιθήσεις, τις επιλογές τροφίμων και την ηθική ενός ατόμου. Το Food Shaming μπορεί να προκληθεί τόσο στον εαυτό σας όσο και σε άλλους.

Παραδείγματα Food Shaming περιλαμβάνουν:

  • «Ουάου, αλήθεια θα φας όλο αυτό;»

  • «Αν έτρωγες καλύτερα, δεν θα χρειαζόταν να πάρεις τόσα φάρμακα»

  • «Έφαγα πολύ άσχημα το Σαββατοκύριακο»

  • «Πρέπει να τρώει πρόχειρο φαγητό όλη την ώρα»

Ωστόσο, το Food Shaming δεν συνδέεται μόνο με τις τροφές που πιστεύεται ότι είναι ανθυγιεινές. Οι άνθρωποι μπορεί να ντρέπονται που τρώνε μια σαλάτα με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να ντρέπονται που τρώνε ένα ντόνατ.

Με αυτόν τον τρόπο, το Food Shaming μπορεί να μοιάζει περισσότερο με τις ακόλουθες δηλώσεις:

  • «Στοιχηματίζω ότι τρως μόνο σαλάτες όλη την ημέρα και γι' αυτό φαίνεσαι τόσο αδύνατη, ε;»

  • «Πρέπει να νιώθεις τόσο περήφανος για τον εαυτό σου που έχεις τόσο καλή πειθαρχία στο φαγητό»

  • «Έφαγα σωστά όλη την εβδομάδα»

Ενώ το Food Shaming μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που μπορεί να είναι πιο πιθανό να το υποστούν .

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Όσοι ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες, όπως οι vegan, οι χορτοφάγοι ή αυτοί που ακολουθούν δίαιτα χωρίς γλουτένη

  • Όσοι εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, όπως γιατροί, διατροφολόγοι και άλλοι εκπαιδευτές υγείας

  • Όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

  • Όσοι είναι λιποβαρείς ή πολύ αδύνατοι

  • Αθλητές

  • Εκείνοι των οποίων η καριέρα περιλαμβάνει φαγητό, όπως σεφ, αρτοποιοί, αναλυτές τροφίμων κ.λπ.

  • Εκείνοι που είναι γνωστό ότι τρώνε πάντα πολύ «υγιεινά» ή «ανθυγιεινά»

Επιπλέον, το Food Shaming δεν γίνεται πάντα προφορικά, αλλά συχνά περιλαμβάνει εσωτερικευμένες πεποιθήσεις. Αυτές οι πεποιθήσεις μπορούν να επηρεάσουν ακούσια το τι σκέφτονται οι άνθρωποι για τους άλλους, καθώς και το τι σκέφτονται για τον εαυτό τους.

Γιατί συμβαίνει το Food Shaming

Το Food Shaming πηγάζει από τη διατροφική κουλτούρα, η οποία δυστυχώς είναι πολύ διαδεδομένη στην κοινωνία μας. Η διατροφική κουλτούρα στέλνει το μήνυμα ότι το φαγητό έχει ηθική αξία και ότι είστε είτε «καλοί» ή «κακοί» όταν τρώτε ορισμένα τρόφιμα.

Η ηθικοποίηση των διατροφικών επιλογών δημιουργεί μια λεπτή, συχνά ασυνείδητη αλλαγή συμπεριφοράς. Προκαλεί ενοχές που σχετίζονται με το φαγητό και οδηγεί τους ανθρώπους να πιστεύουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα για ορισμένα τρόφιμα, καθώς και για τον εαυτό τους. Αυτές οι πεποιθήσεις συνήθως δεν είναι αληθινές και σχεδόν πάντα δεν είναι χρήσιμες.

Επειδή τα μηνύματα για την κουλτούρα της διατροφής κυκλοφορούν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν, ούτε σκοπεύουν να υιοθετήσουν το Food Shaming, απλώς συμβαίνει. Δυστυχώς, όσο περισσότερα άτομα ακούν αυτά τα αρνητικά μηνύματα για το φαγητό, τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεαστούν από αυτά και να τα μοιραστούν με άλλους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε όλο και περισσότερο Food Shaming, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Όμως είτε είναι σκόπιμο είτε όχι, μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες.

Jenny.Gr
pexels

Συνέπειες του Food Shaming

Εάν έχετε εμπλακεί σε Food Shaming, μπορείτε πιθανώς να εντοπίσετε τουλάχιστον δύο τρόπους με τους οποίους σας έχει επηρεάσει αρνητικά και μπορεί να έχετε υποστεί τις ακόλουθες συνέπειες:

  • Αισθάνεστε χειρότερα για τον εαυτό σας και αυτό σας οδηγεί σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να έχει αρνητική επίδραση σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής

  • Αίσθημα συχνής ενοχής και ντροπής που σχετίζεται με το φαγητό, που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές διατροφής ή/και διατροφικές διαταραχές

  • Δυσκολία στο φαγητό σε κοινωνικές καταστάσεις, που μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση

  • Αμηχανία ή προσβολή

  • Θυμός προς τους άλλους, που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις

  • Αυξημένο ψυχικό και συναισθηματικό στρες

  • Άγχος και/ή κατάθλιψη

Συμβουλές για την εξάλειψη του Food Shaming

Τώρα που ξέρετε πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι το Food Shaming , είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να το εξαλείψετε τόσο από τη ζωή σας όσο και από τη ζωή όσων αλληλεπιδράτε. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

Είναι σημαντικό να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας και να μην αφήνετε συνεχώς να σας κάνουν οι άλλοι αρνητικές δηλώσεις. Μπορείτε να επιλέξετε να πείτε κάτι σαν απάντηση όπως «αυτό επιλέγω να φάω αυτή τη στιγμή γιατί μου φαίνεται καλό. Μπορεί να μην είναι αυτό που θα επιλέγατε εσείς, αλλά η γνώμη σας για την επιλογή του φαγητού μου δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά μου». Αυτή η απάντηση μπορεί να κάνει τον άλλον να συνειδητοποιήσει τη συμπεριφορά του και να βοηθήσει στο να σταματήσει το Food Shaming.

Προσπαθήστε να βελτιώσετε τη σχέση σας με το φαγητό και το σώμα σας. Η κριτική για τα τρόφιμα πηγάζει συχνά από ανθυγιεινές πεποιθήσεις για το φαγητό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακραίες περιπτώσεις όπως μια διατροφική διαταραχή ή μπορεί να είναι μια περιστασιακή διαταραχή διατροφής. Εάν όμως μάθετε να αγκαλιάζετε το φαγητό ως ευχάριστη δραστηριότητα και ως κάτι που θρέφει το σώμα σας, τόσο λιγότερες πιθανότητες θα έχετε να ασχοληθείτε με το Food Shaming .

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οι διατροφικές επιλογές ενός άλλου ατόμου δεν είναι δική σας δουλειά. Ακριβώς όπως δεν έχουν οι άλλοι το δικαίωμα να κρίνουν τις επιλογές σας όσο αφορά την εργασία σας ή τη θρησκεία σας, έτσι και εσείς δεν έχετε το δικαίωμα να κρίνετε τις διατροφικές επιλογές. Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να αισθάνεστε ή να σκέφτεστε, προσπαθήστε να το αφήσετε να φύγει.

Σκεφτείτε πριν μιλήσετε και να είστε προσεκτικοί με την επιλογή των λέξεων. Όπως αναφέρθηκε, το Food Shaming γίνεται συχνά ακούσια.

Το φαγητό προορίζεται να είναι τροφή για το σώμα μας και να το απολαμβάνουμε. Εάν θέλετε να επικρίνετε τις διατροφικές επιλογές ή την εμφάνιση είτε τη δική σας είτε κάποιου άλλου, τότε πρέπει να ξέρετε πως είναι μια ανθυγιεινή συμπεριφορά που δεν είναι χρήσιμη και μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Προσπαθήστε να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της φροντίδας για την υγεία, ενώ παράλληλα να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και τους άλλους. Σταματήσετε να κρίνετε και αντ' αυτού ευχαριστηθείτε το φαγητό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.