WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Γιατί δεν είναι για όλους


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Μαΐου 2023

Δίαιτα χωρίς γλουτένη: Γιατί δεν είναι για όλους
pexels
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα και τη δομή της ζύμης και χρησιμοποιείται ως συνδετικός παράγοντας σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή, πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη γιατί μπορεί να βλάψει την επένδυση του λεπτού εντέρου και να παρεμποδίσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Επίσης η ευαισθησία στη γλουτένη είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα άτομα εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της κοιλιοκάκης μετά την κατανάλωση γλουτένης, αλλά δεν έχουν τον ίδιο τύπο ανοσολογικής αντίδρασης ή εντερική βλάβη με τα άτομα με κοιλιοκάκη. Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν επίσης να ακολουθήσουν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για άλλους λόγους υγείας, όπως για τη βελτίωση των πεπτικών συμπτωμάτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι «χωρίς γλουτένη» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα τρόφιμο είναι υγιεινό. Ορισμένα τρόφιμα χωρίς γλουτένη μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη ή θερμίδες και μπορεί να μην παρέχουν τα ίδια διατροφικά οφέλη με τα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν γλουτένη.

Πρέπει να αποφεύγετε τη γλουτένη;

Το αν πρέπει ή όχι να αποφεύγετε τη γλουτένη εξαρτάται από τις ατομικές σας ανάγκες υγείας και περιστάσεις. Εάν έχετε κοιλιοκάκη, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη για να αποφύγετε τις σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που μπορεί να προκύψουν από την κατανάλωση γλουτένης. Εάν έχετε διαγνωστεί με ευαισθησία στη γλουτένη, μπορεί επίσης να χρειαστεί να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Jenny.Gr
pexels

Τα άτομα που δεν έχουν κοιλιοκάκη αλλά εξακολουθούν να τηρούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη το κάνουν για πολλούς λόγους. Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι η αποφυγή της έχει οφέλη για την υγεία ή μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μελλοντικών ασθενειών.

Όμως εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κατά τα άλλα είστε υγιείς, υπάρχουν αντικρουόμενα και περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η δίαιτα χωρίς γλουτένη έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Μερικοί πιθανοί κίνδυνοι από τη δίαιτα χωρίς γλουτένη περιλαμβάνουν μειωμένη πρόσληψη βιταμινών Β, σιδήρου και ιχνοστοιχείων και χαμηλότερη κατανάλωση δημητριακών. Έτσι λοιπόν εάν σκέφτεστε να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσετε εάν είναι απαραίτητο και να διασφαλίσετε ότι καλύπτετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.