WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ινομυώματα μήτρας: Πώς επηρεάζουν το πεπτικό σου σύστημα και τι να κάνεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Ιουνίου 2023

Ινομυώματα μήτρας: Πώς επηρεάζουν το πεπτικό σου σύστημα και τι να κάνεις
pexels
Ανάλογα με το μέγεθος και την τοποθεσία, τα ινομυώματα μήτρας μπορεί να επηρεάσουν το ορθό, το στομάχι, την ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς.

Εάν έχετε ινομυώματα, αντιμετωπίζετε ήδη πυελικό πόνο, δυσφορία και αιμορραγία μεταξύ των περιόδων σας. Τα ινομυώματα μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που επηρεάζουν περίπου το 40% έως 80% των γυναικών.

Παράγοντες κινδύνου όπως το υψηλότερο σωματικό βάρος και το οικογενειακό ιστορικό ινομυωμάτων μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε ινομυώματα μήτρας. Και εκτός από τον πυελικό πόνο και την αιμορραγία μεταξύ των περιόδων σας, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε, όπως πόνος στη μέση και κόπωση.

Μπορούν όμως και τα ινομυώματα μήτρας να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα;

Ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση τους, ναι μπορούν να επηρεάσουν άλλα όργανα όπως τον ορθό, το στομάχι, την ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς και αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα και συχνοουρία. Πολλά από τα γαστρεντερικά συμπτώματα οφείλονται στα ινομυώματα που πιέζουν τα έντερά σας.

Εάν ένα ινομύωμα είναι εξαιρετικά μεγάλο και εκτείνεται έξω από τη λεκάνη σας προς το άνω μέρος της κοιλιάς σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή πίεση στο στομάχι σας. Ευτυχώς, όμως αυτό δεν είναι συνηθισμένο.

Μπορεί επίσης να έχετε αίσθημα πρώιμου κορεσμού ή αίσθημα πληρότητας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους. Και από την άλλη πλευρά, εάν το ινομύωμα γίνει αρκετά μεγάλο, η περιοχή μπορεί να επεκταθεί, κάνοντάς το να φαίνεται σαν να είστε έγκυος.

Επίσης εάν ένα ινομύωμα πιέζει τα όργανα ιδιαίτερα χαμηλότερα στη λεκάνη, θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Και με την πάροδο του χρόνου, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες.

Αν και πολύ σπάνιο, ένα ινομύωμα μήτρας μπορεί επίσης να επηρεάσει τους νεφρούς σας.Σε περιπτώσεις όπου ένα ινομύωμα της μήτρας είναι πολύ μεγάλο, θα μπορούσε να πιέσει τον ουρητήρα σας και να αναγκάσει τα ούρα να επανέλθουν στο νεφρό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο του νεφρού, η οποία είναι μια κατάσταση γνωστή ως υδρονέφρωση.

Jenny.Gr
pexels

Πότε να δείτε έναν γιατρό

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το στομάχι ή το έντερο, υπάρχει πιθανότητα να οφείλονται σε ινομυώματα μήτρας και να μην το γνωρίζετε. Τα περισσότερα ινομυώματα δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να γίνουν μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Εάν έχετε συμπτώματα που είναι επίμονα ή επιδεινώνονται χωρίς καμία γνωστή αιτία, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση. Ένα από τα δύσκολα πράγματα σχετικά με αυτά τα συμπτώματα είναι ότι δεν είναι ειδικά για τα ινομυώματα μήτρας, επομένως υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να τα προκαλέσουν. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και αν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο, μη διστάσετε να μιλήσετε με έναν γιατρό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.