WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Brain Fog: Τι είναι και πώς να τo διαχειριστείς


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιουνίου 2023

Brain Fog: Τι είναι και πώς να τo διαχειριστείς
pexels
Όλοι έχουμε βιώσει εγκεφαλική ομίχλη κάποια στιγμή. Ίσως να αισθανθήκατε «εκτός» ή να μην μπορούσατε να διατηρήσετε την εστίασή σας

Η εγκεφαλική ομίχλη είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που μπορεί να προέρχονται από ποικίλες συμπεριφορές, συνήθειες ή καταστάσεις και μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι ο εγκέφαλός σας δεν λειτουργεί όπως παλιά. Ίσως ξεχνάτε ονόματα ή λέξεις πιο εύκολα ή χάνετε τις σκέψεις σας πιο συχνά. Ή ίσως απλά δεν νιώθετε σαν τον παλιό καλό σας εαυτό. Μερικές φορές αυτές οι αλλαγές έρχονται τόσο αργά που δεν τις παρατηρείτε μέχρι να γίνει αδύνατο να τις αγνοήσετε.

Αν και η ομίχλη του εγκεφάλου και οι αλλαγές στη μνήμη συχνά αποδίδονται στη φυσική διαδικασία γήρανσης, ο τρόπος ζωής ή οι διατροφικοί παράγοντες είναι πολύ συχνά υπεύθυνοι.

Και ενώ δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί, πολλοί πιστεύουν ότι η ομίχλη του εγκεφάλου είναι αποτέλεσμα ανισορροπιών ή φλεγμονών στο σώμα που προκαλούν τον εγκέφαλο να «επιβραδύνει». Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες αιτίες είναι αναστρέψιμες.

Συμπτώματα εγκεφαλικής ομίχλης

Πριν προχωρήσουμε στις πιθανές αιτίες και λύσεις, ας εξετάσουμε τα κοινά συμπτώματα της ομίχλης του εγκεφάλου.

  • Έλλειψη εστίασης

  • Πιο αργοί χρόνοι επεξεργασίας πληροφοριών και αντίδρασης

  • Ψυχική κόπωση

  • Αισθάνεστε «εκτός» ή δεν μπορείτε να σκεφτείτε καθαρά

  • Λήθη ή κακή μνήμη

  • Αδυναμία ανάκλησης λέξεων ή ονομάτων που χρησιμοποιείτε συνήθως

Τι προκαλεί την εγκεφαλική ομίχλη

Δεν υπάρχει ενιαία αιτία της εγκεφαλικής ομίχλης. Ευτυχώς, οι περισσότερες αιτίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Πολλές, και πιθανώς όλες, από τις κοινές αιτίες έχουν τις ρίζες τους στη φλεγμονή.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγική σφαίρα ή φάρμακο για τη μείωση αυτής της επιβλαβούς χρόνιας φλεγμονής, αλλά υπάρχουν πολλές φυσικές θεραπείες που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

Φλεγμονή και εγκεφαλική ομίχλη

Οι περισσότεροι είστε εξοικειωμένοι με τον τύπο της φλεγμονής που μπορείτε να δείτε και να αισθανθείτε - ερυθρότητα, οίδημα, δέρμα που είναι ζεστό στην αφή.

Αυτός ο τύπος φλεγμονής αποτελεί μέρος της φυσικής διαδικασίας επούλωσης και σας προστατεύει όταν έχετε ένα κόψιμο ή μια πληγή ή βοηθά στην καταπολέμηση ενός ιού ή βακτηριακής λοίμωξης.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος, πιο επιβλαβής, τύπος φλεγμονής που δεν μπορείτε να δείτε. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζει να εκπέμπει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, ακόμη και όταν δεν καταπολεμά μια ασθένεια ή δεν επουλώνει μια πληγή, τότε μπορεί να εμφανιστεί η χρόνια φλεγμονή.

Αυτή η αόρατη, επίμονη φλεγμονή είναι συχνά η βασική αιτία χρόνιων ασθενειών. Μπορεί να προκαλέσει τα πάντα, από καρδιακές παθήσεις έως παχυσαρκία έως - το μαντέψατε- ομίχλη του εγκεφάλου και γνωστική έκπτωση.

Jenny.Gr
pexels

Φυσικές θεραπείες για την εγκεφαλική ομίχλη

Μείνετε ενυδατωμένοι

Ο εγκέφαλος αποτελείται κατά 85% από νερό και χρειάζεται επαρκή ενυδάτωση για να έχει καλή απόδοση. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποθηκεύσει νερό, είναι σημαντικό να ενυδατώνεται συνεχώς.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είχαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες στη μνήμη, το εύρος προσοχής και τις κινητικές δεξιότητες όταν ήταν αφυδατωμένες.

Είναι όμως ενδιαφέρον ότι η υπερβολική ενυδάτωση βλάπτει επίσης τη γνωστική λειτουργία, επομένως είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε ισορροπημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας αντί να πίνετε πολλά ποτήρια νερό με τη μία.

Κάντε τον ποιοτικό ύπνο προτεραιότητα

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι δεν σκέφτεστε τόσο καθαρά ή γρήγορα μετά από έναν κακό ύπνο. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, ο εγκέφαλός σας τείνει να κάνει μίνι «διαλείμματα» ή να κοιμάται όλη την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί τόσο γρήγορα ή αποτελεσματικά όσο θα έπρεπε.

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για να λειτουργεί καλά ο εγκέφαλός σας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου καθαρίζουμε τα τοξικά απόβλητα από τον εγκέφαλό μας. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η συσσώρευση αυτών των τοξικών αποβλήτων συμβάλλει στη φλεγμονή, την ομίχλη του εγκεφάλου και τη γνωστική έκπτωση.

Όμως όπως η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση, έτσι και ο πολύς ύπνος δεν είναι ευεγρετικός. Μια μελέτη έδειξε ότι περισσότερες από 10 ώρες ύπνου ήταν εξίσου επιβλαβείς με λιγότερες από 4 ώρες ύπνου όσον αφορά τη γνωστική λειτουργία.

Ακολουθήστε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή

Αυτό που τρώτε μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα επίπεδα φλεγμονής σας, είτε θετικά είτε αρνητικά. Εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και ελαχιστοποιώντας τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή, μπορείτε να μειώσετε την ομίχλη του εγκεφάλου σας καθώς και τον κίνδυνο για τις περισσότερες χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, παράγοντα που συμβάλλει στη φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί να σας προκαλέσει εγκεφαλική ομίχλη και δυσκολία συγκέντρωσης.

Όμως δεν υπάρχει μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα που να λειτουργεί για όλους, ωστόσο η μεσογειακή διατροφή τείνει να είναι η πιο εύκολη για τους περισσότερους ανθρώπους.

Σε γενικές γραμμές, μια δίαιτα πλούσια σε ολικής αλέσεως προϊόντα, φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο.

Χειρισμός στο άγχος

Το στρες, ιδιαίτερα το χρόνιο, είναι ιδιαίτερα φλεγμονώδες και συνδέεται με τη γνωστική έκπτωση. Το άγχος είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί, και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ευεργετικό.

Όταν το άγχος είναι σύντομο και σποραδικό, μπορεί να σας βοηθήσει στη δουλειά ή να αποφύγετε τον επικείμενο κίνδυνο. Όταν όμως είναι χρόνιο, μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ομίχλη εγκεφάλου.

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες που είναι απαραίτητη σε κατάλληλες ποσότητες. Αλλά όταν έχετε χρόνια υψηλά επίπεδα στρες, τα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να δημιουργήσουν ανισορροπία στο νευρικό σύστημα. Ο ποιοτικός ύπνος, η καθημερινή κίνηση και οι τεχνικές ενσυνειδητότητας μπορούν όλα να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων του στρες.

Ασκηθείτε

Οποιοδήποτε είδος κίνησης βοηθά στην παροχή σημαντικών θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στον εγκέφαλο. Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και επαρκές οξυγόνο λειτουργεί καλύτερα.

Φροντίστε τα δόντια και τα ούλα σας

Η κακή στοματική υγεία έχει συνδεθεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη γνωστική έκπτωση. Φροντίστε τα δόντια σας για να βοηθήσετε στην προστασία του εγκεφάλου σας.

Συμβουλές για στοματική υγεία:

  • Βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε νήμα δύο φορές την ημέρα

  • Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας σε τακτική βάση

Η ομίχλη του εγκεφάλου μπορεί να κάνει ακόμη και τις απλές εργασίες δύσκολες. Και μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σας. Ευτυχώς, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής καθιστούν δυνατή τη μείωση, ακόμη και την εξάλειψη των συμπτωμάτων της εγκεφαλικής ομίχλης, ώστε να μπορείτε να ζήσετε τη ζωή στο έπακρο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.