WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να μειώσεις την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Ιουνίου 2023

Πώς να μειώσεις την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα
unsplash
Σύμφωνα με την American Heart Association, περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πόσα άρθρα έχετε διαβάσει που αναφέρουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης όσο αφορά την αρτηριακή πίεση; Αυτό συμβαίνει επειδή η έρευνα έχει δείξει ότι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

Τι είναι η αρτηριακή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση είναι η πίεση του αίματος μέσω των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά και ταξιδεύει σε όλο το σώμα. Υπάρχουν δύο αριθμοί: συστολικός είναι όταν η καρδιά αντλεί το αίμα έξω και διαστολικός είναι όταν η καρδιά χαλαρώνει πριν από τον επόμενο παλμό. Όταν διαβάζονται, οι αριθμοί εμφανίζονται ο ένας δίπλα. Ο συστολικός είναι ο πρώτος αριθμός και ο διαστολικός είναι ο δεύτερος αριθμός.

Μια υγιής αρτηριακή πίεση θεωρείται ότι είναι μικρότερη από 120/80. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση , που ονομάζεται επίσης υπέρταση, ή έχετε διατρέχετε κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε μερικές αλλαγές στη διατροφή σας που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της.

Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

Περιορίστε το νάτριο

Το νάτριο υπάρχει σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, οπότε φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις διατροφικές ετικέτες. Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη νατρίου σε όχι περισσότερο από 2.300 mg κάθε μέρα.

Αποφύγετε το μαγείρεμα με αλάτι όποτε είναι δυνατόν. Βγάλτε την αλατιέρα από το τραπέζι και χρησιμοποιήστε άλλα καρυκεύματα και αρώματα αντί για το αλάτι. Ωστόσο, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα αλατιού εάν έχετε νεφρική νόσο. Δεν είναι όλοι με υψηλή αρτηριακή πίεση ευαίσθητοι στο αλάτι. Μπορείτε να δοκιμάσετε ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο για δύο ή τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια ελέγξτε ξανά την αρτηριακή σας πίεση για να δείτε εάν έχει βελτιωθεί.

Περιορίστε το κσορεσμένο λίπος

Περιορίστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Η μείωση της ποσότητας κορεσμένου λίπους που καταναλώνετε μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση και να προωθήσει την απώλεια βάρους, η οποία μειώνει περαιτέρω την υπέρταση.

Ένας άλλος λόγος για να ελέγξετε την ποσότητα και τον τύπο του λίπους που τρώτε είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης ή σκλήρυνσης των αρτηριών. Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν σε ζωικά προϊόντα, όπως το λίπος στα κρέατα, το βούτυρο και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα. Χρησιμοποιήστε μονοακόρεστα λίπη, όπως λάδι canola και ελαιόλαδο, και πολυακόρεστα λίπη, όπως ηλιέλαιο και σογιέλαιο με μέτρο.

Jenny.Gr
pexels

Προσθέστε τροφές που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αύξηση της πρόσληψης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για ένα πιο δομημένο διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται σε αυτές τις οδηγίες, ίσως θελήσετε να εξοικειωθείτε με τη δίαιτα DASH. Αυτή η δίαιτα βασίζεται σε μια σημαντική μελέτη που διεξήχθη από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος που εξέτασε διαφορετικές δίαιτες και τις επιπτώσεις τους στην αρτηριακή πίεση.

Τι θα συμβεί αν δεν διατηρήσετε μια υγιή αρτηριακή πίεση;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η δεύτερη κύρια αιτία χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) μετά τον διαβήτη. Με την πάροδο του χρόνου, η πίεση του αίματος μέσω των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων των νεφρών μπορεί να προκαλέσει βλάβη.

Κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως η τροποποίηση της διατροφής σας, η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια του περιττού βάρους, μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση και να αποφύγετε επιπλοκές όπως νεφρική νόσο, οφθαλμική νόσο και καρδιακή νόσο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.