WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το fast food επηρεάζει την υγεία των παιδιών


Τζουλιάννα Καρνέζη

30 Ιουνίου 2023

Πώς το fast food επηρεάζει την υγεία των παιδιών
pexels
Το fast food (ή το πρόχειρο φαγητό) είναι ένας γενικός όρος για όλα τα είδη τροφίμων που είναι πλούσια σε θερμίδες, επειδή περιέχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη, καθώς και αλάτι, αλλά είναι σχετικά χαμηλά σε άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα

Ωστόσο, το fast food επηρεάζει είναι εξαιρετικά ελκυστικό για τα περισσότερα παιδιά-και όχι μόνο- λόγω της γεύσης και της ευκολίας. Δεδομένου ότι τα παιδιά συνήθως δεν καταλαβαίνουν πώς αυτό το είδος τροφής επηρεάζει αρνητικά την υγεία τους, μπορεί να είναι αρκετά εθιστικό. Αυτό το άρθρο περιγράφει ορισμένους σημαντικούς τρόπους με τους οποίους το fast food επηρεάζει βλάπτει την υγεία των παιδιών.

Αρνητικές όψεις του fast food

Η τακτική πρόσληψη πρόχειρου φαγητού οδηγεί σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως παχυσαρκία, συνοδά συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα αυτοεκτίμησης και χρόνιες ασθένειες στη μετέπειτα ζωή. Ένα μόνο γεύμα γρήγορου φαγητού θα μπορούσε να προσθέσει 160 και 310 επιπλέον θερμίδες στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη για τους εφήβους και τα μικρότερα παιδιά, αντίστοιχα.

Η έλλειψη βιταμινών που επικρατεί στα πρόχειρα γεύματα, όπως Α και C, και μετάλλων όπως το μαγνήσιο και το ασβέστιο, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ασθενειών λόγω ανεπάρκειας και οστεοπόρωσης, καθώς και τερηδόνας λόγω της υψηλότερης πρόσληψης ζάχαρης. Επίσης παρουσία επικίνδυνων χρωστικών ουσιών τροφίμων και/ή ανθυγιεινών trans λιπαρών σε πολλά είδη γρήγορου φαγητού συχνά περιπλέκουν περαιτέρω το ζήτημα.

Δυσκοιλιότητα

Η υπερβολική κατανάλωση trans λιπαρών, ζάχαρης και γενικά εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων σε επαναλαμβανόμενα γεύματα αλλάζει τις διατροφικές επιθυμίες του παιδιού και καθιστά λιγότερο πιθανό το παιδί να καταναλώσει φυτικές ίνες, φρούτα, γάλα και λαχανικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερες πιθανότητες δυσκοιλιότητας.

Εθισμός

Η συχνή κατανάλωση fast food στην παιδική ηλικία δυσκολεύει την ισορροπημένη διατροφή στη μετέπειτα ζωή, ακόμα κι αν τα σχετικά ιατρικά προβλήματα είναι ήδη εμφανή, επειδή οι παιδικές διατροφικές συνήθειες σταθεροποιούνται μέχρι την ενηλικίωση.

Jenny.Gr
pexels

Λιγότερη ενέργεια

Το γρήγορο φαγητό μπορεί να εμποδίσει τη συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες επειδή δεν παρέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά για σωματική δραστηριότητα. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας όχι μόνο κρατά τα παιδιά μακριά από ομάδες συνομηλίκων του, αλλά βλάπτει επίσης τη σωματική και ψυχική υγεία.

Κατάθλιψη

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αυτοεκτίμηση και ίσως και κατάθλιψη. Μερικά παιδιά που καταναλώνουν πολύ συχνά πρόχειρο φαγητό κινδυνεύουν να αναπτύξουν κατάθλιψη ακόμη και χωρίς παχυσαρκία. Η κατάθλιψη με τη σειρά της επηρεάζει τις παραμέτρους ανάπτυξης, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τις κοινωνικές σχέσεις. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας.

Υπερκινητικότητα

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα συνήθως λείπουν από το fast food. Αυτά περιλαμβάνουν ωμέγα-3 και ωμέγα-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που δεν μπορούν να παραχθούν στο σώμα, αλλά είναι απαραίτητα για την κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών και απαιτούνται επίσης σε υψηλές συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο και στον αμφιβληστροειδή. Η έλλειψη τέτοιων θρεπτικών συστατικών πιστεύεται ότι σχετίζεται με αυξημένη αντικοινωνική συμπεριφορά και ίσως με υπερκινητικότητα, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί αυτό.

Εν κατακλείδι δεν χρειάζεται να εξαλείψετε το fast food από τη διατροφή των παιδιών σας, απλά προσπαθήστε να το απολαμβάνετε όλοι μαζί σαν οικογένεια με μέτρο. Επίσης είναι σημαντικό να κάνετε τα υγιεινά τρόφιμα πιο εύκολα διαθέσιμα και σε πιο ελκυστική μορφή για το παιδί σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.