WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 3 λάθη που μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Ιουλίου 2023

Τα 3 λάθη που μπορούν να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα
pexels
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας με διάφορους τρόπους.

Όλοι γνωρίζουμε το συναίσθημα - εκείνη την απογευματινή κατάπτωση μετά το μεσημεριανό γεύμα, νιώθοντας ξαφνικά ακαταμάχητη πείνα και κούραση ταυτόχρονα. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι έχετε μια αυξομείωση στο σάκχαρό σας (ή τη γλυκόζη στο αίμα σας). Αυτή είναι εν μέρει μια φυσιολογική απόκριση μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ή σνακ…

Αλλά, όταν νιώθετε ότι πρέπει οπωσδήποτε να φάτε κάτι τώρα ή έχετε λίγο τρέμουλο ή ζαλάδα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το σάκχαρο στο αίμα σας έχει «πέσει». Και δεν είναι μόνο ένα άβολο συναίσθημα, γιατί αν το σάκχαρό σας αυξάνεται και πέφτει πολύ συχνά μετά τα γεύματα, μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την υγεία σας.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα «πέφτουν» μόνο όταν έχουν ανέβει υψηλά και γρήγορα ως απάντηση στην κατανάλωση ενός γεύματος ή σνακ. Αυτό που ανεβαίνει πρέπει να κατέβει, τελικά και όσο υψηλότερη είναι η άνοδος, τόσο πιο απότομη είναι η πτώση.

Οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα προκαλούνται γενικά από την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων υδατανθράκων (όπως επιδόρπια, ποτά με ζάχαρη) σε μεγάλες ποσότητες. Οι αιχμές κάθε τόσο δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, αλλά όταν το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται επανειλημμένα και συχνά, μπορεί να είναι κακό για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Οι συχνές αιχμές μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πιθανώς να συμβάλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Όταν πέφτει το σάκχαρο στο αίμα, αυτό που νιώθετε είναι μια έντονη πείνα, που σας κάνει να λαχταράτε τα πάντα. Και όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο της πείνας, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε εκτός ελέγχου σχετικά με το φαγητό και να κάνετε επιλογές που δεν θα κάνατε υπό άλλες συνθήκες. Πώς θα αποτρέψουμε λοιπόν αυτές τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα;

Jenny.Gr
pexels

Τα 3 κορυφαία λάθη που προκαλούν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα

Επιλέγετε υπερ-επεξεργασμένους υδατάνθρακες αντί για προϊόντα ολικής αλέσεως

Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στους υδατάνθρακες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιβραδύνετε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Ειδικά όταν τρώτε μια μερίδα υδατανθράκων ως κύριο μέρος του γεύματός σας (το οποίο θα πρέπει να το κάνετε), γιατί η επιλογή υδατανθράκων με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες όπως καστανό ρύζι, κινόα, φασόλια ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την αύξηση του σακχάρου στο αίμα χαμηλότερα.

Δεν συνδυάζετε υδατάνθρακες με λίπος και πρωτεΐνη

Εάν τρώτε υδατάνθρακες χωρίς την ισορροπία λίπους ή/και πρωτεΐνης με το γεύμα ή το σνακ σας, το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται αρκετά.

Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και λίπους με τους υδατάνθρακες σας θα σας βοηθήσει να αμβλύνετε αυτή την άνοδο. Για παράδειγμα, αντί για ένα απλό κομμάτι φρυγανιάς, δοκιμάστε να το συνδυάσετε με λίγο φυστικοβούτυρο. Αντί για απλά ζυμαρικά, συνδυάστε τα με πέστο βασιλικού και λαχανικά.

Όμως θα ήταν καλό να μειώσετε την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων, γιατι μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Πίνετε ποτά με ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες

Φυσικά δεν χρειάζεται να κόψετε τα ποτά με ζάχαρη, αλλά θα ήταν καλό να τα καταναλώνετε με μέτρο και όχι μαζί με το γεύμα σας, γιατί η άνοδος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι τεράστια.

Θυμηθείτε, η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και η αποφυγή των αυξήσεων δεν είναι μόνο σημαντική εάν έχετε διαβήτη. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη και αποτρέποντας την υπερβολική πείνα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.