Ενώ το μέλι και η ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι και οι δύο πηγές ζάχαρης και παρέχουν γλυκύτητα, το μέλι συχνά διαφημίζεται ως η πιο υγιεινή επιλογή με περισσότερη θρεπτική αξία, αλλά είναι αλήθεια; Εδώ είναι μια πλήρης ανάλυση του μελιού έναντι της ζάχαρης και μια απάντηση στο εάν το μέλι είναι πραγματικά η πιο υγιεινή επιλογή ή όχι.
Το μέλι και η ζάχαρη είναι και οι δύο πηγές υδατανθράκων. Η ζάχαρηαποτελείται από μονοσακχαρίτες. 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τον δισακχαρίτη σακχαρόζη, γνωστό και ως ζάχαρη.
Το μέλι αποτελείται κυρίως από τα μόρια μονοσακχαρίτη γλυκόζη και φρουκτόζη, ακριβώς όπως η επιτραπέζια ζάχαρη, όμως χωρίς να συνδέονται μεταξύ τους. Έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία από την επιτραπέζια ζάχαρη, περίπου 18% νερό. Η ακριβής σύνθεση του κάθε μελιού ποικίλλει κάπως, αλλά αποτελείται γενικά από 80% φρουκτόζη και γλυκόζη, 2% μέταλλα, βιταμίνες, γύρη και πρωτεΐνη.
Μια κουταλιά της σούπας μέλι περιέχει 64 θερμίδες ενώ μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη περιέχει 45 θερμίδες. Ωστόσο, το μέλι έχει πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερο, εξοικονομώντας έτσι θερμίδες. Άρα η η θερμιδική απόδοση και των δυο είναι πάρα πολύ κοντινή.
Γλυκαιμικός δείκτης
Ο γλυκαιμικός δείκτης, ή GI, ενός τροφίμου δείχνει πόσο γρήγορα ή αργά θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μόλις καταναλωθεί. Όσο υψηλότερη είναι η κατάταξη ενός τροφίμου στην κλίμακα GI τόσο πιο γρήγορα θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η ζάχαρη κατατάσσεται υψηλότερα στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη από το μέλι, που σημαίνει ότι θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο γρήγορα. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη συγκέντρωση φρουκτόζης στη ζάχαρη. Η ζάχαρη κατατάσσεται στο 65 στην κλίμακα του γλυκαιμικού δείκτη, ενώ η ακριβής γλυκαιμική κατάταξη του μελιού ποικίλλει επειδή η σύνθεση του μελιού μπορεί να ποικίλλει, ωστόσο, κατά μέσο όρο το μέλι κατατάσσεται στο 61. Γενικά, η διαφορά είναι μικρή.
Θρεπτικά συστατικά
Συχνά αναφέρεται πως το μέλι υπερέχει σε αντιοξειδωτικά σε σχέση με τη ζάχαρη. Μερικά αντιοξειδωτικά είναι τα εξής: Βιταμίνες A, C, E και β-καροτίνη, σελήνιο, λυκοπένιo, λουτείνη και τα φλαβονοειδή. Όμως τόσο η ζάχαρη όσο και το μέλι έχουν ελάχιστη έως μηδενική περιεκτικότητα αυτών των αντιοξειδωτικών. Πιο συγκεκριμένα, η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες Α, Ε και β-καροτίνη είναι και για τα δυο μηδενική.
Εκτός από τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το μέλι είναι μια φυσική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Η ακριβής κατανομή του θρεπτικού περιεχομένου ποικίλλει από το ένα μέλι στο άλλο, καθώς οι μέλισσες γονιμοποιούν σε διαφορετικές περιοχές σε διαφορετικά φυτά, ωστόσο, το φυσικό μέλι έχει αποδειχθεί ότι περιέχει μικρές ποσότητες νιασίνης (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2), παντοθενική οξύ (βιταμίνη Β5), ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο και ψευδάργυρο, καθώς και ίχνη πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών.
Ωστόσο, θα απαιτούσε να καταναλώνουμε πολύ μεγάλες ποσότητες μελιού για να ληφθεί οποιαδήποτε σημαντική ποσότητα αυτών θρεπτικών συστατικών και πιθανότατα αυτό θα αναιρούσε όλα τα οφέλη.
Όμως, όπως λένε πολλοί "το μέλι είναι φυσικό προϊόν". Και ποιος σας είπε το ότι όταν ένα προϊόν είναι φυσικό, σημαίνει απαραίτητα πως είναι πιο υγιεινό και καλύτερο;
Έτσι λοιπόν ενώ το μέλι έχει ελαφρώς περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά (όπως μέταλλα και βιταμίνες) σε σχέση με τη ζάχαρη, ωστόσο όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, τόσο το μέλι όσο και η ζάχαρη, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μεταβολική υγεία. Γι αυτό αν θέλετε να φάτε ένα γλυκό με μέλι αντι ζάχαρης προτιμήστε να το απολαύσετε με μέτρο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.