WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Απαντάμε στον πιο διάσημο διατροφικό μύθο: Μπορεί η καφεΐνη να σε αφυδατώσει;


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιουλίου 2023

Απαντάμε στον πιο διάσημο διατροφικό μύθο: Μπορεί η καφεΐνη να σε αφυδατώσει;
pexels
Επιτέλους λύνουμε την απορία όλων: Ποια είναι η σχέση του καφέ και τη αφυδάτωσης;

Εδώ και αρκετό καιρό διαβάζω κατά διαστήματα άρθρα τα οποία αναφέρουν με μεγάλη κιόλας σιγουριά, ότι ο καφές μπορεί να μας αφυδατώσει και πρέπει να τον αποφεύγουμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις….Όμως η αλήθεια όπως πάντα είναι διαφορετική, ασχέτως του τι διαβάζετε και ακούτε κατά διαστήματα.

Έτσι λοιπόν σήμερα θα εξετάσουμε αν η καφεΐνη ευθύνεται ή όχι για την αφυδάτωση. Αλλά ας δούμε πρώτα κάποιες βασικές πληροφορίες.

Από πού προέρχεται η καφεΐνη;

Η καφεΐνη ταξινομείται ως διεγερτικό. Η καφεΐνη μπορεί να προέχεται από πολλές πηγές. Συνήθως βρίσκεται σε κόκκους καφέ, φύλλα τσαγιού, κόκκους κόλα και κακάο. Η καφεΐνη ήταν δημοφιλής για πολύ καιρό, ειδικά από τότε που οι άνθρωποι ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να καβουρδίσουν κόκκους καφέ τον 13ο αιώνα. Και φυσικά εξακολουθούμε να αγαπάμε μέχρι και σήμερα ένα φλιτζάνι καφέ.

Όμως η καφεΐνη προκαλεί αφυδάτωση;

Είναι αλήθεια ότι η καφεΐνη αναγκάζει τους νεφρούς σας να αποβάλλουν επιπλέον νερό από το σώμα μέσω των ούρων. Εάν ουρείτε συχνά χάνετε πολλά υγρά και έτσι είναι λογικό να πιστεύετε ότι μπορεί να αφυδατωθείτε - αλλά στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί έτσι.

Όταν πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ποτήρι παγωμένο τσάι, λαμβάνετε και έναν όγκο υγρών μαζί με αυτή τη δόση καφεΐνης, με αποτέλεσμα να μην χάνετε περισσότερα υγρά μέσω των ούρων από όσα προσλαμβάνετε πίνοντας ένα ρόφημα με καφεΐνη. Το σώμα σας είναι σε θέση να απορροφήσει όσα υγρά χρειάζεται και να διώξει τα υπόλοιπα. Για αυτόν τον λόγο ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση και όχι το αντίθετο.

Ο καφές και το τσάι μπορούν και πρέπει να υπολογίζονται στα καθημερινά οκτώ περίπου φλιτζάνια νερό την ημέρα. Και αν βρεθείτε με πονοκεφάλους ή άλλα συμπτώματα μετά τον πρωινό σας καφέ, πιθανότατα η αφυδάτωση δεν είναι ο ένοχος. Μπορεί απλώς να είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη - ή να έχετε αφυδατωθεί για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τη συνήθεια του καφέ ή του τσαγιού σας.

Είναι ο καφές διουρητικός και τι σημαίνει αυτό;

Η έρευνα δείχνει ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση στους νεφρούς, ειδικά εάν πίνετε μεγάλη ποσότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη αυξάνει τη ροή του αίματος στους νεφρούς και με τη σειρά τους απελευθερώνουν περισσότερα υγρά μέσω των ούρων.

Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η αφυδάτωση και τα διουρητικά αποτελέσματα δεν είναι απαραίτητα τα ίδια πράγματα, παρόλο που συχνά τα συγκεντρώνουμε μαζί.

Η αφυδάτωση είναι μια σωματική κατάσταση, που συμβαίνει όταν τα επίπεδα υγρών σας είναι πολύ χαμηλά. Ένα διουρητικό, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι που προκαλεί το σώμα να παράγει περισσότερα ούρα.

Στην πραγματικότητα, η αιτία αυτού του αστικό μύθου, ότι ο καφές προκαλεί αφυδάτωση, είναι μια μελέτη του 1928 , που έδειξε ότι όσοι πίνουν καφέ ουρούσαν περίπου 50% περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν – αλλά αυτό που στην πραγματικότητα μέτρησαν οι ερευνητές ήταν η διουρητική δράση και όχι τα επίπεδα υγρών στο σώμα.

Και στην περίπτωση του καφέ, συνήθως δεν υπάρχει σκέτη αλλά και τόση πολλή καφεΐνη για να προκαλέσει πραγματικά αφυδάτωση. Εάν είστε ήδη αφυδατωμένοι όταν πίνετε καφέ, τότε μπορεί να επιδεινώσει ελαφρώς την κατάσταση, αλλά συνήθως δεν είναι η πραγματική αιτία. Αντιθέτως ο ίδιος ο καφές είναι ενυδατικός.

Όμως εάν το καθημερινό φλιτζάνι του καφέ ή του τσαγιού σας δεν προκαλεί αφυδάτωση, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από το 75% των ανθρώπων που βιώνουν αφυδάτωση αυτή τη στιγμή;

Πιθανότατα προκαλείται από ανισορροπία ηλεκτρολυτών ή έλλειψη βιταμινών και μετάλλων, εξίσου σημαντικό με τα υγρά στην ενυδάτωση. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση, αλλά δεν έχουν ιδέα τι την προκαλεί. Μπορεί να πίνετε τη συνιστώμενη ποσότητα νερού και να είστε ακόμα αφυδατωμένοι.

Jenny.Gr
pexels

Οι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, το κάλιο και το ασβέστιο, αποτελούν βασικά μέρη της διατροφής μας. Το πρόβλημα είναι ότι όταν ιδρώνουμε, ουρούμε ή απλά υπάρχουμε, μπορεί να χάσουμε ηλεκτρολύτες. Αν δεν τους αντικαταστήσουμε, είναι δύσκολο για το σώμα μας να ρυθμίσει την ισορροπία των υγρών. Έτσι παρόλο που πίνετε αρκετό νερό, θα μπορούσατε να έχετε πρόβλημα με την αφυδάτωση, εφόσον δεν μπορείτε να διατηρήσετε μια σωστή ισορροπία ηλεκτρολυτών.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να επιδεινωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες ή όποτε είμαστε άρρωστοι. Καθώς ο χειμώνας είναι μια πρωταρχική περίοδος για ασθένειες, είναι λογικό να συνδέονται και τα δύο. Όταν είστε άρρωστοι, ειδικά με ναυτία, έμετο ή διάρροια, χάνετε πολλά υγρά και ηλεκτρολύτες. Ο κρύος καιρός μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ανίχνευση της αφυδάτωσης, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να ιδρώσετε τόσο αισθητά όσο θα ιδρώνατε σε πιο ζεστό καιρό.

Τέλος υπάρχει η πιθανότητα να έχετε μια ιατρική πάθηση ή να παίρνετε φάρμακα που μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση. Εάν παίρνετε διουρητικά φάρμακα, όπως αυτά για την αρτηριακή πίεση ή αντικαταθλιπτικά, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αφυδατωθείτε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.