WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι καλύτεροι τρόποι να ενισχύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Αυγούστου 2023

Οι καλύτεροι τρόποι να ενισχύσεις την υγεία του εγκεφάλου σου
unsplash
Έχετε κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της μνήμης σας, τη συγκέντρωση και τη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου σας; Ευτυχώς υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν.

Προτού επιλέξετε τυχαία ένα συμπλήρωμα που ισχυρίζεται ότι βοηθά στη γνωστική λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου, είναι καλή ιδέα να κατανοήσετε καλύτερα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός σας και τι μπορούν να κάνουν ορισμένα φυσικά συστατικά.

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περνά από απίστευτες αλλαγές με την πάροδο του χρόνου. Η μνήμη, η αντίληψη και τα συναισθήματα αναπτύσσονται από τη γέννηση έως την ηλικία των έξι ετών και η καλωδίωση των νευρώνων (εγκεφαλικά κύτταρα) συνεχίζεται μέχρι τα μέσα έως τα τέλη των 20, όπου κορυφώνεται η ωριμότητα του εγκεφάλου. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι κατηφόρα από εκεί και πέρα.

Έρευνα σε κυτταρικά βλαστοκύτταρα έδειξε ότι τα νέα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μειώνονται με την ηλικία και στην πραγματικότητα συνεχίζουν να παράγονται. Οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν νέες δεξιότητες μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ταυτόχρονα όμως συμβαίνουν και κάποιες αλλαγές στον εγκέφαλό μας καθώς μεγαλώνουμε. Για παράδειγμα:

Ο εγκέφαλος παράγει λιγότερους χημικούς αγγελιοφόρους όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και άλλοι νευροδιαβιβαστές, καθώς γερνάει. Αυτό μπορεί να παίζει ρόλο στην εξασθένηση της μνήμης και της γνωστικής ικανότητας καθώς και σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης.

Τόσο ο μετωπιαίος λοβός όσο και ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου υφίστανται συρρίκνωση γύρω στην ηλικία των 60 ετών. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στη μνήμη, τα συναισθήματα και τη μάθηση.

Η λευκή ουσία στον εγκέφαλο αποτελείται από δεσμευμένες νευρικές ίνες που χρησιμεύουν ως οδοί για τα νευρικά σήματα μεταξύ των νευρώνων. Το προστατευτικό κάλυμμα (μυελίνη) στα νευρικά κύτταρα συρρικνώνεται καθώς μεγαλώνουμε, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τη γνωστική λειτουργία.

Οι συναπτικές συνδέσεις (οι άμεσες ηλεκτρικές και χημικές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων) μειώνονται, με αποτέλεσμα τη λέπτυνση του εγκεφάλου κατά μήκος της εξωτερικής ραβδωτής επιφάνειας. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε πιο αργή γνωστική επεξεργασία.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να βελτιώσετε την υγεία του εγκεφάλου σας

Επιλέξτε υγιεινές τροφές

Η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα DASH είναι δύο παραδείγματα διατροφικών προσεγγίσεων που έχουν αποδειχθεί καλές επιλογές για την υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση της γνωστικής έκπτωσης. Και τα δύο επικεντρώνονται στα φρούτα και τα λαχανικά, τα μονοακόρεστα λίπη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, ενώ ελαχιστοποιούν το κόκκινο κρέας και αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Κοιμηθείτε σωστά

Οι ενήλικες χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος αποθηκεύει νέες πληροφορίες και επίσης βελτιώνει τη διατήρηση της μνήμης. Ο ύπνος υψηλής ποιότητας υποστηρίζει την επίλυση προβλημάτων, τη δημιουργικότητα, τη συναισθηματική επεξεργασία και κρίση, την προσοχή και τη συγκέντρωση.

Κινηθείτε τακτικά

Η καθημερινή άσκηση, ειδικά οι αερόβιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, ο χορός και η ποδηλασία, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης σε ενήλικες 55 ετών και άνω.

Ασκήστε τον εγκέφαλό σας

Προσπαθήστε να μάθετε νέες δεξιότητες, είτε πρόκειται για μια νέα γλώσσα είτε για ένα όργανο ή παίζοντας παιχνίδια που προκαλούν το μυαλό. Γνωστικά παιχνίδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη λεκτική μνήμη, την ταχύτητα σκέψης και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Η υγεία του εγκεφάλου, η διατήρηση της μνήμης και η συνολική γνωστική λειτουργία μπορούν να διατηρηθούν και να βελτιωθούν υιοθετώντας συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.