WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να, τι θα συμβεί στην καρδιά σου αν τρως 5-10 δαμάσκηνα κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Αυγούστου 2023

Να, τι θα συμβεί στην καρδιά σου αν τρως 5-10 δαμάσκηνα κάθε μέρα
unsplash
Τι θα συμβεί εάν καταναλώνεις περίπου πέντε έως δέκα δαμάσκηνα την ημέρα

Τα δαμάσκηνα, ή τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες που βοηθά στην κίνηση του εντέρου. Ωστόσο, ορισμένες αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να προσφέρουν κάτι περισσότερο από την ανανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Η κατανάλωση δαμάσκηνων κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης ενώ μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής τον Ιούλιο.

Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι τα δαμάσκηνα μπορούν να υποστηρίξουν την καρδιαγγειακή υγεία. Αλλά είμαστε ακριβώς στην κορυφή του παγόβουνου που μαθαίνουμε για αυτό, οπότε πρέπει να ψάξουμε λίγο βαθύτερα σε αυτά τα αποτελέσματα και ενδεχομένως να τα επαναλάβουμε.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 50-100 γραμμαρίων δαμάσκηνων (περίπου πέντε έως 10 τεμάχια) κάθε μέρα συσχετίστηκε με μειωμένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων.

Είναι τα αποξηραμένα καλύτερα από τα φρέσκα δαμάσκηνα;

Αν και μελέτες έχουν δείξει ότι τα δαμάσκηνα —ή τα αποξηραμένα δαμάσκηνα— μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα φρέσκα δαμάσκηνα ή ο χυμός δαμάσκηνου προσφέρουν τα ίδια οφέλη.

Δεν έχουν γίνει τόσες πολλές μελέτες σχετικά με τα οφέλη των φρέσκων δαμάσκηνων ή του χυμού δαμάσκηνου. Είναι πιθανό σε ορισμένα επίπεδα να έχουν παρόμοια οφέλη. Χρειάζεται όμως περισσότερη έρευνα για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό.

Jenny.Gr
unsplash

Η ξήρανση των φρέσκων δαμάσκηνων σε ζεστό αέρα βελτιώνει τις θρεπτικές ιδιότητες και τη διάρκεια ζωής των φρούτων, οπότε αυτό μπορεί να είναι ένας λόγος για να επιλέξετε την αποξηραμένη εκδοχή έναντι των φρέσκων φρούτων.

Επίσης η κατανάλωση 5-10 αποξηραμένων δαμάσκηνων μπορεί να είναι ευκολότερη από το να καταναλώσετε στην ίδια ποσότητα ή περισσότερα φρέσκα δαμάσκηνα. Αλλά οποιαδήποτε επιλογή είναι καλύτερη από τον χυμό δαμάσκηνου.

Τα ολόκληρα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στον κορεσμό και γενικά είναι χαμηλότερα σε θερμίδες.

Μπορούν τα δαμάσκηνα να ωφελήσουν και τους νέους;

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης έρευνας για τα δαμάσκηνα έχει διεξαχθεί σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και άνδρες άνω των 55 ετών, ωστόσο οι νεότεροι ενήλικες θα ωφεληθούν από την κατανάλωση δαμάσκηνων.

Εάν δεν σας αρέσει η γεύση των δαμάσκηνων, τα φρούτα όπως τα μήλα και τα μούρα είναι επίσης καλά για την καρδιά σας. Ωστόσο, τα φρούτα αποτελούν μόνο ένα μέρος της διατροφής σας. Είναι σημαντικό να εστιάσετε σε ένα ποικίλο μοτίβο διατροφής με λαχανικά, όσπρια και λίπη που είναι υγιεινά για την καρδιά.

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα δαμάσκηνα περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οπότε μπορεί να θέλετε να αρχίσετε να τα προσθέτετε σιγά σιγά στην καθημερινή σας ρουτίνα. Εάν δεν τρώτε ήδη μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, η προσθήκη πάρα πολλών ινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.