WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί να πεις "όχι" στην αποτοξίνωση μετά τις διακοπές και τι να κάνεις για να ξεφουσκώσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Αυγούστου 2023

Γιατί να πεις "όχι" στην αποτοξίνωση μετά τις διακοπές και τι να κάνεις για να ξεφουσκώσεις
pexels
Αν νιώθετε πρήξιμο μετά τις διακοπές και αναζητάτε τον καλύτερο τρόπο αποτοξίνωσης… μην το κάνετε.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί δεν χρειάζεται να κάνετε αποτοξίνωση μετά τις διακοπές και 5 απλές στρατηγικές για να ξεφουσκώσετε χωρίς ακρότητες.

Οι αποτοξινώσεις και οι καθαρισμοί έρχονται σε πολλές μορφές:

  • Αποτοξινώσεις με τσάι

  • Αποτοξίνωση με χυμούς

  • Σχήματα συμπληρωμάτων

  • Ακραίες διατροφικές αλλαγές

  • Καθαρισμός παχέος εντέρου (παρακαλώ μην το κάνετε αυτό)

Το σώμα σας διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα αποτοξίνωσης. Εάν έχετε ένα λειτουργικό συκώτι, ένα υγιές πεπτικό σύστημα, νεφρούς και πνεύμονες, το σώμα σας μπορεί να φιλτράρει τις τοξίνες και να ανακάμψει από την περιστασιακή υπερβολική τέρψη μια χαρά. Και αν δεν το κάνει τότε θα χρειαστείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Από την άλλη μεριά τα ακραία σχήματα αποτοξίνωσης ενέχουν πολλούς κινδύνους. Το να κόψετε χίλια διαφορετικά τρόφιμα μπορεί να σας παγιδεύσει σε έναν ατελείωτο κύκλο φαγητού και περιορισμού. Η πρόσληψη μόνο υγρών μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Και η λήψη τυχαίων συμπληρωμάτων μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στο σώμα σας. Αυτές οι τακτικές δεν είναι απλώς δαπανηρές και αναποτελεσματικές - μπορεί να είναι και επικίνδυνες.

Jenny.Gr
pexels

5 ασφαλείς τρόποι για να ξεφουσκώσετε

Θέλω να σας βοηθήσω να νιώσετε καλύτερα και να βρείτε ανακούφιση από το φούσκωμα. Αλλά σας υπόσχομαι, η αποτοξίνωση δεν είναι η λύση. Εδώ είναι 5 ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ξεφουσκώσετε γρήγορα.

Φάτε όταν πεινάτε

Επιστρέψτε στην κανονική σας διατροφική ρουτίνα το συντομότερο δυνατό. Αν πεινάτε το πρωί, τότε μην παραλείψετε το πρωινό. Αν λαχταράτε σνακ μεταξύ των γευμάτων, μην αντισταθείτε. Και αν θέλετε να ενσωματώσετε κάποια γλυκά στο διατροφικό σας πρόγραμμα, αυτό είναι κάτι παραπάνω από εντάξει.

Η παράλειψη γευμάτων και η μείωση των θερμίδων είναι ιδιαίτερα δελεαστική αυτή τη στιγμή. Αλλά το να αγνοείτε την πείνα δεν είναι βιώσιμο και το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να επιδεινώσει την επιθυμία σας για περισσότερο φαγητό.

Τρώτε ισορροπημένα γεύματα

Εστιάστε στο να ετοιμάζετε ισορροπημένα πιάτα όσο πιο συχνά μπορείτε. Συμπεριλάβετε πρωτεΐνη, λαχανικά, υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και γεύση στα περισσότερα γεύματά σας. Εάν παλεύετε με τη δυσκοιλιότητα, στοχεύστε σε 25 ή περισσότερα γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και πίνετε άφθονο νερό.

Και αντισταθείτε στην επιθυμία να κόψετε τους υδατάνθρακες - τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως προσφέρουν σημαντικές φυτικές ίνες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτή τη στιγμή.

Τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά με μέτρο

Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά με μέτρο, όπως θα κάνατε πριν από τις διακοπές. Η στέρηση της απόλαυσης μπορεί να σας κάνει να λαχταράτε περισσότερο αυτό το κουτί με τα μπισκότα και τελικά να το φάτε όλο μέσα σε μια ημέρα. Το κλειδί είναι να συνεχίσετε την ισορροπημένη διατροφή και να νιώθετε ικανοποίηση με αυτό που τρώτε, ώστε να μην μπείτε στον πειρασμό κάποια στιγμή να φάτε τα πάντα.

Δοκιμάστε άσκηση χαμηλής έντασης

Η άσκηση χαμηλής έντασης, και ειδικά το περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, στην απελευθέρωση παγιδευμένων αερίων και στη μείωση του πρηξίματος.

Πίνετε πολύ νερό

Είναι πάντα σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι…Το να πίνετε αρκετό νερό θα αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα, θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε και θα μειώσει το φούσκωμα από τυχόν περίσσεια νατρίου. Οι ανάγκες κάθε ατόμου σε υγρά είναι διαφορετικές, γι' αυτό βάλτε στόχο 2-3 λίτρα την ημέρα και επίσης τα ούρα σας πρέπει να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα.

Οι περιστασιακές υπερβολές είναι φυσιολογικές, ειδικά τις διακοπές. Αλλά το ξεφούσκωμα και η επιστροφή στο να νιώθετε καλύτερα δεν χρειάζεται να μοιάζει με βασανιστήριο. Ξεφορτωθείτε τις αποτοξινώσεις και δοκιμάστε αυτές τις 5 απλές στρατηγικές. Το σώμα σας και η σχέση σας με το φαγητό θα σας ευχαριστήσουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.