WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κετογονική δίαιτα: 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν την ξεκινήσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Αυγούστου 2023

Κετογονική δίαιτα: 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου πριν την ξεκινήσεις
pexels
Δεν περνάει μέρα που να μην ακούσω ή να μην διαβάσω κάτι σχετικά με την κετογονική δίαιτα (γνωστή και ως keto diet).

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η κετογονική δίαιτα η οποία υπόσχεται γρήγορα αποτελέσματα είναι τόσο δελεαστική. Αλλά προτού τη δοκιμάσετε, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πολλά πράγματα που να γνωρίζουμε όσο αφορά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στο σώμα.

Επίσης πολλοί έχουν αναφέρει δυσάρεστες και δυνητικά επικίνδυνες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της κακοσμίας του στόματος, της έντονης κολπικής οσμής , των επιπλοκών των νεφρών και της κολπικής μαρμαρυγής (αίσθημα παλμών).

Όμως όπως δεν είναι όλες οι χορτοφαγικές δίαιτες ίδιες, έτσι και όσο αφορά την κετογονική δίαιτα είναι δύσκολο να απαντήσουμε με ένα απλό "ναι" ή "όχι" όταν πολλοί ρωτούν: «Είναι ασφαλής η δίαιτα κετο;»

Ωστόσο εάν θέλετε να δοκιμάσετε την κετογονική δίαιτα, κάντε αυτές τις 4 ερωτήσεις

Ποιες τροφές αντικαθιστούν τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορεί να υποδεικνύει εάν η κετογονική δίαιτα μπορεί να είναι ή όχι δυνητικά επιβλαβής για την υγεία σας. Εάν αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες με ακόρεστα λίπη φυτικής προέλευσης, όπως αυτά που βρίσκονται στο αβοκάντο, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και τα υγρά έλαια, και με πρωτεΐνες χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, όπως ξηροί καρποί, φασόλια, ψάρια και πουλερικά (παρόμοια με τη μεσογειακή διατροφή), έχετε μεγαλύτερες πιθανότητα να δείτε κάποια θετικά αποτελέσματα.

Αλλά πολλοί άνθρωποι που κάνουν τη συγκεκριμένη δίαιτα αντικαθιστούν τους υδατάνθρακες με κορεσμένα λίπη ζωικής προέλευσης, όπως το τυρί και το κόκκινο κρέας. Και αυτό μπορεί να αυξήσει την κακή χοληστερόλη και ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Πολλοί αναφέρουν τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους θέλουν να δοκιμάσουν την κετογονική δίαιτα: Απώλεια βάρους, διαχείριση διαβήτη τύπου 2 και μείωση της χοληστερόλης.

Όμως εδώ είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συγκεκριμένης δίαιτας είναι δύσκολο να προβλεφθούν, επειδή απλά δεν έχουμε αρκετά δεδομένα για να προσδιορίσουμε εάν ακόμη και η πιο «υγιεινή» εκδοχή της κετογονικής δίαιτας είναι ασφαλής ή βιώσιμη.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στη δίαιτα κετο για μερικές εβδομάδες χωρίς προβλήματα, αλλά εάν την ακολουθήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στην υγεία.

Σκεφτείτε τα ακόλουθα εάν σκέφτεστε να δεσμευτείτε στην κετογονική δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα:

  • Απώλεια βάρους : Δεν γνωρίζουμε εάν ορισμένες επιλογές αντικατάστασης υδατανθράκων ή οι επιπτώσεις της παρατεταμένης κέτωσης θα κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό.

  • Αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 : Η λήψη μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί δυνητικά να βλάψει τους νεφρούς, κάτι που είναι ήδη ανησυχητικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

  • Μείωση της χοληστερόλης : Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων τροφών ζωικής προέλευσης φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Αλλά και πάλι, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δίαιτας με χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν είναι ακόμη γνωστές.

Jenny.Gr
unsplash

Ποια είναι η κατάσταση της υγείας σας;

Άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν γιατρό πριν ξεκινήσουν μια περιοριστική δίαιτα όπως η κέτο. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με καρδιοπάθεια μπορεί να έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες.

Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στον γιατρό σας για να κάνετε βασικές εργαστηριακές εργασίες και μια εξέταση νεφρικής λειτουργίας. Εάν κάτι δεν είναι φυσιολογικό, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τρόπους πρόληψης επιπλοκών ή να συστήσει ένα άλλο πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Όταν το σώμα έχει συνηθίσει να καταναλώνει υδατάνθρακες και ξαφνικά σταματήσετε να τους τρώτε, μπορεί πρώτα να αισθανθείτε κουρασμένοι, να έχετε πονοκέφαλο ή να αισθανθείτε μια μικρή «ομίχλη εγκεφάλου» για μερικές ημέρες.

Αυτές οι παρενέργειες θα πρέπει να εξαφανιστούν καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται. Αλλά εάν εμφανίσετε συμπτώματα ζάλης, αίσθημα παλμών, ναυτία ή αλλαγές στις συνήθειες των κοπράνων, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να δείτε εάν απαιτούνται εργαστηριακές εξετάσεις ή αλλαγές στη διατροφή σας.

Για ορισμένους ανθρώπους το να ακολουθήσουν την κετογνική δίαιτα, έστω και για λίγο, μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία τους. Για παράδειγμα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να αναπτύξουν κετοξέωση, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. Να είστε προσεκτικοί με αυτά που διαβάζετε στο διαδίκτυο.

Η έρευνα και οι αναφορές για την κετογονική δίαιτα ποικίλλουν. Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν οφέλη για την υγεία ενώ άλλοι αναφέρουν μόνο αρνητικά. Όταν πρόκειται για τη βελτίωση της υγείας με τη διατροφή, το μέτρο είναι συνήθως το κλειδί. Μερικές φορές διατροφικά σχέδια όπως η δίαιτα κέτο, μπορούν να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.