WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λόγοι για να τρως περισσότερα ροδάκινα


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Αυγούστου 2023

5 λόγοι για να τρως περισσότερα ροδάκινα
pexels
Ο Αύγουστος είναι ο μήνας για τα ροδάκινα . Τα ζουμερά, νόστιμα πυρηνόκαρπα φρούτα αποτελούν το καλύτερο σνακ του καλοκαιριού.

Τα ροδάκινα όχι μόνο έχουν υπέροχη γεύση, αλλά προσφέρουν επίσης πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Στην πραγματικότητα, τα ροδάκινα μπορεί ακόμη και να αποτρέψουν ορισμένους τύπους ασθενειών. Προς τιμήν αυτού του φρούτου, εδώ είναι πέντε οφέλη από την κατανάλωση του.

Προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες

Τα ροδάκινα είναι γεμάτα με καροτενοειδή όπως:

  • Λουτεΐνη

  • Ζεαξανθίνη

  • Βήτα-κρυπτοξανθίνη

Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή άτομα που βλάπτουν τα κύτταρα του σώματος. Έτσι, η προστατευτική δράση των ροδάκινων μπορεί να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε το οξειδωτικό στρες.

Βοηθούν στην προστασία της όρασης

Η κατανάλωση ροδάκινων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την όρασή σας δυνατή. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που υπάρχουν στα ροδάκινα σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας της όρασης. Αυτά τα καροτενοειδή βοηθούν στην αποφυγή χρόνιων οφθαλμικών παθήσεων, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Κρατούν μακριά τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις

Τα ροδάκινα – και άλλα πυρηνόκαρπα φρούτα όπως τα νεκταρίνια και τα δαμάσκηνα – φαίνεται να έχουν βιοδραστικές και φαινολικές ενώσεις που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Επιπλέον, τα ροδάκινα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Η LDL είναι η λεγόμενη «κακή» χοληστερόλη (LDL) που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα ροδάκινα είναι μια υπέροχη τροφή για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Jenny.Gr
pexels

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Η κατανάλωση δύο ή τριών ροδάκινων την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια κοινή μελέτη από το Texas A&M και το Washington State University.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες στα ροδάκινα - ενώσεις που προστατεύουν το φρούτο από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου - δρουν ως αντιοξειδωτικά σε ποντίκια εργαστηρίου, προστατεύοντάς τα από βλάβες στο DNA που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού. Η ποσότητα των πολυφαινολών που δόθηκε στα ποντίκια ήταν ισοδύναμη με δύο ή τρία ροδάκινα. Παρόλα αυτά χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους.

Μπορούν να προστατεύσουν τους νεφρούς και το κόλον

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην προστασία του οργανισμού από το σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων και εκκολπωματικής νόσου.

Λαμβάνοντας περισσότερα ροδάκινα στη διατροφή σας

Ο ευκολότερος τρόπος για να πάρετε τα οφέλη των ροδάκινων για την υγεία είναι απλά να τα φάτε ολόκληρα. Πλύντε και φάτε τα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ροδάκινα σε smoothies και σαλάτες και να αναζητήσετε άλλους δημιουργικούς τρόπους για να αυξήσετε την πρόσληψη φρούτων.

Μπορείτε επίσης να ψιλοκόψετε τα ροδάκινα και να προσθέσετε τα κομμάτια σε δημητριακά, πλιγούρι βρώμης, κουρκούτι για τηγανίτες ή στο γιαούρτι.

Τέλος, μην φοβάστε να απολαύσετε αποξηραμένα ροδάκινα ή ροδάκινα σε κονσέρβα, ιδιαίτερα τον χειμώνα, όταν τα φρέσκα είναι πιο δύσκολο να βρεθούν και συχνά είναι πιο ακριβά.

Επίσης τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα είναι εξίσου πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με τα φρέσκα.

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία κονσερβοποίησης μπορεί πραγματικά να ανοίξει τα κυτταρικά τοιχώματα της σάρκας ενός ροδάκινου, καθιστώντας ευκολότερο για το σώμα να εξάγει τα θρεπτικά οφέλη του φρούτου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.