WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και πονοκέφαλοι: Πώς συνδέονται και τι να κάνεις γι' αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Αυγούστου 2023

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα και πονοκέφαλοι: Πώς συνδέονται και τι να κάνεις γι' αυτό
pexels
Πώς το χαμηλό σάκχαρο προκαλεί πονοκεφάλους

Εάν πιστεύετε ότι ο πονοκέφαλός σας σχετίζεται με χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή αίσθημα πείνας, ίσως έχετε δίκιο. Έρευνες δείχνουν ότι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ή να τους επιδεινώσει.

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή η υπογλυκαιμία είναι όταν το σάκχαρό σας πέφτει κάτω από ένα υγιές επίπεδο. Είναι πιο πιθανό να το αντιμετωπίσετε αυτό εάν έχετε διαβήτη και ιδιαίτερα εάν παίρνετε υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης.

Εάν έχετε διαβήτη, οι γιατροί θεωρούν ότι σημαίνει ότι το επίπεδο γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα σας είναι κάτω από 70 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο (mg/dL) ή 4 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο (mmol/L). Η υπογλυκαιμία είναι σπάνια σε άτομα χωρίς διαβήτη. Αλλά είναι ακόμα πιθανό να εμφανίσετε πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα εάν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας πέσει πολύ γρήγορα.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να θεραπεύσετε τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από υπογλυκαιμία με παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και τρώγοντας τις σωστές τροφές.

Μπορεί το χαμηλό σάκχαρο να προκαλέσει πονοκεφάλους;

Ναι, η χαμηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί. Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε πονοκεφάλους χαμηλού σακχάρου στο αίμα εάν έχετε διαβήτη. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα:

  • Λήψη υπερβολικής ποσότητας ινσουλίνης

  • Παράλειψη ή καθυστέρηση γευμάτων

  • Δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες

  • Πίνετε πολύ αλκοόλ

  • Ασκείστε πολύ έντονα

Μπορείτε επίσης να εμφανίσετε πονοκέφαλο και άλλα συμπτώματα υπογλυκαιμίας εάν το σάκχαρο στο αίμα σας πέσει πολύ γρήγορα. Προκειμένου κάποιος χωρίς διαβήτη να παρουσιάσει πονοκέφαλο με χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, το σάκχαρό του θα πρέπει συνήθως να πέσει τόσο χαμηλά όσο 55 mg/dL ή 3 mmol/L . Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να συμβούν εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, είστε έγκυος ή έχετε ορισμένες παθήσεις υγείας.

Μπορούν επίσης να εμφανιστούν εάν νηστεύετε για πάρα πολύ καιρό ή εάν φάγατε ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση υπερβολικής ινσουλίνης. Αυτή είναι η ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Σχέση με ημικρανία

Η ημικρανία είναι μια κοινή πάθηση. Τυπικά, το κύριο σύμπτωμα είναι επαναλαμβανόμενος, παλλόμενος πόνος στο κεφάλι, συνήθως στη μία πλευρά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους ημικρανίας. Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια ενός γεύματος είναι ένα έναυσμα για πολλά άτομα με την πάθηση.

Μια ταχεία αλλαγή στα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να οδηγήσει σε απόκριση στρες στο σώμα σας και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ημικρανία. Εάν συνεχίζετε να έχετε αυτούς τους πονοκεφάλους, μπορεί να οφείλεται στο ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου σας δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη όπως θα έπρεπε. Ωστόσο, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να το επιβεβαιώσουμε.

Μια πιθανή ένδειξη ότι ο πονοκέφαλος από την ημικρανία σχετίζεται με το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα είναι αν λαχταράτε υδατάνθρακες λίγο πριν εμφανιστεί ο πόνος. Η λαχτάρα μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να προσπαθεί να ρυθμίσει το σάκχαρό σας.

Χωρίς θεραπεία για την υπογλυκαιμία, μπορεί να εμφανίσετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως:

  • Θολή όραση

  • Αδυναμία ή αδεξιότητα

  • Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης

  • Δυσκολία στην ομιλία

  • Επιληπτικές κρίσεις ή κρίσεις

  • Κατάρρευση ή λιποθυμία

Η υπογλυκαιμία μπορεί να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή εάν δεν την αντιμετωπίσετε γρήγορα, ειδικά για άτομα με διαβήτη. Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά συμπτώματα χαμηλού σακχάρου στο αίμα, αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η υπογλυκαιμία είναι σπάνια εάν δεν έχετε διαβήτη.

Άλλες αιτίες πονοκεφάλου

Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα δεν είναι η μόνη αιτία ενός παλλόμενου πονοκεφάλου. Παρόμοιοι πονοκέφαλοι μπορεί να προέρχονται από:

  • Στρες

  • Αφυδάτωση

  • Κρυολόγημα ή γρίπη

  • Αυτοί οι παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν κόπωση, τρέμουλο και ζαλάδα.

Jenny.Gr
unsplash

Διάγνωση και θεραπεία

Εάν έχετε διαβήτη

Εάν έχετε διαβήτη, οι γιατροί θεωρούν ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των 70 mg/dL ή 4 mmol/L βρίσκονται στο εύρος της υπογλυκαιμίας. Για άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα έως ότου πέσουν κάτω από 55 mg/dL ή 3 mmol/L.

Τα συμπτώματά σας θα εξαφανιστούν όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Επίσης μπορείτε συνήθως να διαχειριστείτε ένα μεμονωμένο επεισόδιο χαμηλού σακχάρου στο αίμα στο σπίτι. Αλλά εάν αντιμετωπίζετε τακτικά συμπτώματα υπογλυκαιμίας (ειδικά εάν έχετε διαβήτη) ή εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, χρειάζεστε βοήθεια από γιατρό.

Εάν έχετε πονοκέφαλο λόγω χαμηλού σακχάρου στο αίμα, μπορείτε:

  • Να φάτε κάτι για να επαναφέρετε το σάκχαρό σας σε ένα υγιές εύρος.

  • Να πάρετε ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη για να διαχειριστείτε προσωρινά τον πόνο.

  • Είναι επίσης καλή ιδέα να πίνετε άφθονο νερό σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος σας σχετίζεται με την αφυδάτωση.

  • Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα να τρώτε όταν το σάκχαρό σας είναι χαμηλό;

  • Εάν έχετε διαβήτη

Εάν το σάκχαρό σας είναι κάτω από 70 mg/dL ή 4 mmol/L, ακολουθήστε τον κανόνα 15-15 . Αυτό σημαίνει ότι τρώτε 15 γραμμάρια υδατάνθρακες που χωνεύονται γρήγορα, όπως μισή μπανάνα ή μισό φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού και μετρήστε ξανά τα επίπεδά σας 15 λεπτά αργότερα. Επαναλάβετε αυτό έως ότου η γλυκόζη στο αίμα σας είναι τουλάχιστον 70 mg/dL ή 4 mmol/L. Ακολουθήστε αυτήν την προσέγγιση μόνο εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογούν ιατρική φροντίδα.

Εάν δεν έχετε διαβήτη

Εάν το σάκχαρό σας είναι κάτω από 55 mg/dL ή 3 mmol/L και έχετε συμπτώματα, ίσως να θέλετε επίσης να δοκιμάσετε την παραπάνω προσέγγιση 15-15. Εάν δεν έχετε συμπτώματα, φάτε ένα καλά ισορροπημένο γεύμα ή σνακ. Μια πηγή υδατανθράκων συν πρωτεΐνη και υγιές λίπος θα πρέπει να είναι αρκετή για να επαναφέρει τη γλυκόζη σας σε ένα φυσιολογικό εύρος.

Για να διατηρήσετε το σάκχαρό σας σε ένα υγιές εύρος και να αποφύγετε τους πονοκεφάλους με χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα:

  • Τρώτε καλής ποιότητας πηγές υδατανθράκων, όπως φυτικές τροφές.

  • Περιορίστε τις πηγές υπερεπεξεργασμένων υδατανθράκων , συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών και άλλων ζαχαρούχων ποτών.

  • Συνδυάστε τους υδατάνθρακες με πρωτεΐνη και υγιές λίπος.

  • Αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων και την παρατεταμένη νηστεία.
  • Μην πίνετε πολύ αλκοόλ ή ζάχαρη, ειδικά με άδειο στομάχι.

Επίσης, τα προβλήματα ύπνου αποτελούν έναυσμα και παράγοντα κινδύνου τόσο για την ημικρανία όσο και για την αντίσταση στην ινσουλίνη. Έτσι, η εύρεση τρόπων για να έχετε αρκετό ποιοτικό ύπνο θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο κεφαλαλγίας χαμηλού σακχάρου στο αίμα.

Οι παραπάνω στρατηγικές θα βοηθήσουν τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός όσον αφορά τις αποκρίσεις σακχάρου στο αίμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.