WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υποχλωρυδρία: Ο ύπουλος εχθρός που απειλεί το στομάχι σου και πώς να τον αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Αυγούστου 2023

Υποχλωρυδρία: Ο ύπουλος εχθρός που απειλεί το στομάχι σου και πώς να τον αντιμετωπίσεις
pexels
Η υποχλωρυδρία είναι ο ιατρικός όρος για τα χαμηλά επίπεδα στομαχικού οξέος στον οργανισμό.

Το χαμηλό οξύ στομάχου - που ονομάζεται επίσης υποχλωρυδρία - συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετό υδροχλωρικό οξύ. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά αμέσως μετά το φαγητό. Μπορεί να έχετε κοιλιακό άλγος ή φούσκωμα και μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου σας.

Το οξύ του στομάχου σας βοηθά να διασπάσετε τις πρωτεΐνες και να απορροφήσετε τη βιταμίνη Β12 και ορισμένα μέταλλα. Έχει επίσης προστατευτικό ρόλο, σκοτώνοντας βακτήρια και άλλους εισβολείς που εισέρχονται από το στόμα σας.

Το υδροχλωρικό οξύ έχει pH περίπου 2 , το οποίο δημιουργεί ένα πολύ όξινο περιβάλλον στο στομάχι σας. Εάν δεν υπάρχει αρκετή οξύτητα, το φαγητό μπορεί να παραμείνει στο στομάχι σας ή μπορεί να ταξιδέψει στο έντερό σας πριν αφομοιωθεί σωστά. Όταν συμβεί αυτό, το φαγητό μπορεί να αρχίσει να ζυμώνεται, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Μπορεί επίσης να διαταράξει την ισορροπία των μικροβίων στο έντερο σας.

Χωρίς θεραπεία, το χαμηλό οξύ στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμινών ή μετάλλων. Ευτυχώς όμβως, με τη σωστή ιατρική φροντίδα, η θεραπεία είναι συχνά επιτυχής και είναι δυνατό να αντιστραφούν τα αποτελέσματα.

Συμπτώματα χαμηλού οξέος στομάχου

Τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα της υποχλωρυδρίας περιλαμβάνουν: 

  • Πόνος στο στομάχι
  • Καούρα
  • Ναυτία
  • Φούσκωμα
  • Διάρροιαα
  • Παλινδρόμηση οξέος
  • Δυσκοιλιότητα

Μακροχρόνιες επιπτώσεις και επιπλοκές

Χωρίς θεραπεία, η υποχλωρυδρία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, που συχνά προέρχονται από το ότι το στομάχι σας επειδή δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά.

Μερικές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
  • Έλλειψη σιδήρου
  • Υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο σας , που ονομάζεται επίσης SIBO
  • Αυξημένο κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων
  • Γαστρικός καρκίνος

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Οι πιο κοινές αιτίες υποχλωρυδρίας είναι:

  • Ατροφική γαστρίτιδα: Πρόκειται για μια ασθένεια που προκύπτει από μακροχρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Συνήθως προέρχεται από μια αυτοάνοση διαταραχή ή μια λοίμωξη από βακτήρια ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού .
  • Φάρμακα για την καούρα: Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, ή PPIs, είναι φάρμακα που μειώνουν το οξύ του στομάχου και πορεί να προκαλέσουν υποχλωρυδρία εάν τα χρησιμοποιείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Jenny.Gr
pexels\

Δοκιμές και διάγνωση

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται χαμηλό οξύ στομάχου, λόγω των συμπτωμάτων και του ιατρικού ιστορικού σας, μπορεί να ζητήσει μια δοκιμή pH του στομάχου σας. Ένα υγιές επίπεδο γαστρικού οξέος δημιουργεί ένα pH μεταξύ 1 και 2 . Μια ένδειξη pH πάνω από 3 μπορεί να σημαίνει ότι το στομάχι σας δεν παράγει αρκετό οξύ. Εάν το επίπεδο είναι πάνω από 5, δεν θα μπορούσε να υπάρχει οξύ και ο ιατρικός όρος για αυτό είναι αχλωδρία .

Η δοκιμή του pH του στομάχου σας συνήθως περιλαμβάνει την κατάποση ενός αισθητήρα pH. Ορισμένοι αισθητήρες μεταδίδουν πληροφορίες στους γιατρούς ασύρματα.

Εάν φαίνεται χαμηλό το οξύ στο στομάχι, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις - για να ελέγξει για ανεπάρκειες βιταμινών ή μετάλλων, για παράδειγμα - και θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό πεπτικό.

Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα του οξέος στο στομάχι σας στο σπίτι;

Όχι, δεν μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα του οξέος στο στομάχι σας στο σπίτι. Σε πλατφόρμες όπως το TikTok, κάτι που ονομάζεται «το τεστ μαγειρικής σόδας» έχει γίνει δημοφιλές. Η θεωρία είναι ότι όταν πίνετε μαγειρική σόδα, αναμιγνύεται με το οξύ του στομάχου σας και ξεκινά μια χημική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση παράγει διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο σας κάνει να ρεύεστε.

Εάν χρειάζεται πολύς χρόνος για να ρευτείτε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αρκετό οξύ στο στομάχι σας. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτή η δοκιμή λειτουργεί. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παραπλανητικό και δεν πρέπει να το θεωρήσετε διάγνωση.

Επίσης κατανάλωση μαγειρικής σόδας μπορεί να είναι επιβλαβής για μερικούς ανθρώπους. Και σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να είναι δηλητηριώδες. Δεν συνιστώ να δοκιμάσετε αυτό το τεστ. Εάν ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας, μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας.

Μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα του οξέος στο στομάχι σας φυσικά;

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τα επίπεδα του στομαχικού οξέος με φυσικό τρόπο. Ορισμένα άρθρα στο διαδίκτυο προτείνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του pH του στομάχου σας. Το ξύδι έχει pH μεταξύ 2 και 3, οπότε μπορεί να βοηθήσει. Αλλά, και πάλι, κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν το υποστηρίζει.

Επίσης τα συμπληρώματα χολής και τα πεπτικά ένζυμα είναι διαθέσιμα και οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης γενικά. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι αυτά τα συμπληρώματα και τα ένζυμα αυξάνουν τα επίπεδα του στομαχικού οξέος.

Jenny.Gr
unsplash

Δίαιτα και χαμηλό οξύ στο στομάχι

Η ύπαρξη χαμηλών επιπέδων οξέος στομάχου διαταράσσει την ισορροπία των μικροοργανισμών στο έντερό σας, επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια να αναπτυχθούν. Έτσι λοιπόν είναι σημαντική η κατανάλωση ποικιλίας φυτικών τροφών υποστηρίζει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας - της κοινότητας βακτηρίων και άλλων μικροβίων στο έντερο σας.

Επίσης οι φυτικές τροφές που περιέχουν πρεβιοτικά , βοηθούν στην τροφοδοσία των «καλών» βακτηρίων σας. Διαφορετικές τροφές περιέχουν διαφορετικά πρεβιοτικά, τα οποία τροφοδοτούν διαφορετικά έντερα. Έτσι, η κατανάλωση μιας σειράς φυτών ενθαρρύνει την ποικιλομορφία στο μικροβίωμα του εντέρου σας. Αυτή η ποικιλομορφία συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του εντέρου .

Τα προβιοτικά τρόφιμα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα. Περιέχουν ζωντανά μικρόβια που μπορούν να ενισχύσουν τον αριθμό και την ποικιλία των «καλών» βακτηρίων στο έντερο σας. Τα προβιοτικά μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τη θεραπεία του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα στελέχη Lactobacillus είναι αποτελεσματικά στα παιδιά.

Εν τω μεταξύ, μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τα γεύματά σας με πρωτεΐνη. Αυτό διεγείρει την απελευθέρωση μιας ορμόνης που ενθαρρύνει την παραγωγή οξέος του στομάχου. Όταν έχετε κάποια πεπτική διαταραχή καλό είναι να καταναλώνετε εύπεπτες τροφές, όπως μαγειρευτά, σούπες και αργά μαγειρεμένα γεύματα. Ένας άλλος τρόπος για να υποστηρίξετε την πέψη σας είναι να τρώτε μικρές μπουκιές και να μασάτε καλά.

Όμως χωρίς θεραπεία, το χαμηλό οξύ του στομάχου μπορεί να βλάψει την επένδυση του στομάχου σας και να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις. Ενώ η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των επιπλοκών.

Πολλές αιτίες χαμηλού οξέος στομάχου έχουν πολύ απλές θεραπείες. Μπορεί απλώς να περιλαμβάνει την προσαρμογή της διατροφής και του τρόπου ζωής σας, αλλαγή φαρμάκων ή λήψη συμπληρώματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.