WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να επιλέξεις το καλύτερο βούτυρο ξηρών καρπών για κάθε περίσταση


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Αυγούστου 2023

Πώς να επιλέξεις το καλύτερο βούτυρο ξηρών καρπών για κάθε περίσταση
pexels
Ενώ η προσθήκη οποιουδήποτε βουτύρου ξηρών καρπών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, ορισμένα είναι καλύτερα για άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας ή διατροφικές ανάγκες.

Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι βασική τροφή σε πολλά σπίτια, προσφέροντας μια ικανοποιητική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά προσθήκη σε τοστ, επιδόρπια και μπολ με πλιγούρι βρώμης. Αλλά ο αριθμός των επιλογών βουτύρου ξηρών καρπών σήμερα μπορεί να είναι συντριπτικός. Να διαλέξεις ένα κλασικό φυστικοβούτυρο; Είναι το βούτυρο αμυγδάλου πιο υγιεινό;

Εάν θέλετε να μάθετε ποια επιλογή θα πρέπει να αποθηκεύσετε στο ντουλάπι σας, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για τη μεγάλη ποικιλία αυτών των αλειμμάτων.

Η καλύτερη επιλογή βουτύρου ξηρών καρπών για κάθε κατάσταση

Τα βούτυρα ξηρών καρπών είναι πάστες που παρασκευάζονται από την άλεση ξηρών καρπών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προστίθενται στο μείγμα και άλλα συστατικά, όπως ζάχαρη, αλάτι, κανέλα, ακόμη και σοκολάτα. Και ενώ κάποτε κυριαρχούσε το φυστικοβούτυρο, τώρα πλέον υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αλειμμάτων, όπως φουντούκι, φιστίκι, κάσιους, καρύδι και πεκάν. Βασικά, κάθε ξηρός καρπός μπορεί να αλεσθεί σε πάστα.

Τα βούτυρα ξηρών καρπών αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή επειδή παρέχουν υγιή για την καρδιά λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Επίσης όλα τα βούτυρα ξηρών καρπών παρέχουν φυτικές πρωτεΐνες, υγιή λίπη, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα - μερικά περισσότερα από άλλα.

Το «καλύτερο» βούτυρο ξηρών καρπών εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι γευστικές προτιμήσεις, οι διατροφικές ανάγκες, η οικονομική κατάσταση και οι στόχοι υγείας. Και ενώ κάθε βούτυρο ξηρών καρπών ταιριάζει σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, ορισμένες επιλογές είναι «καλύτερες» από άλλες για ορισμένα άτομα.

Ως εμπειρικό κανόνα, απλώς θυμηθείτε να επιλέγετε βούτυρο ξηρών καρπών που δεν περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και άλλων συστατικών που μπορεί να μην υποστηρίζουν τους στόχους υγείας σας.

Βούτυρο φιστικιού: Το καλύτερο για αντιοξειδωτική ενίσχυση

Το βούτυρο φιστικιού παρασκευάζεται από το φιστίκι και παρέχει μια ήπια γεύση και ώθηση θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσιο σε υγιή λίπη, συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, καθώς και σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και χαλκό.

Ένας παράγοντας που κάνει τα φιστίκια μοναδικά είναι η υψηλή αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Στην πραγματικότητα, η αντιοξειδωτική ικανότητα των φιστικιών συναγωνίζεται εκείνη των δημοφιλών τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των μύρτιλων, των ροδιών, των κερασιών και του κόκκινου κρασιού.

Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα και με την πάροδο του χρόνου αυτή η βλάβη μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή. Αυτή η επίδραση μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο, ενώ δυνητικά προάγει τις καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά όπως το βούτυρο φιστικιού (και τα φιστίκια) μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Βούτυρο από καρύδια: Το καλύτερο για την υγεία της καρδιάς

Τα καρύδια είναι οι μόνοι ξηροί καρποί που αποτελούν εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), του βασικού φυτικού ωμέγα-3 λιπαρού οξέος. Και σε συνδυασμό ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, τα καρύδια (και επομένως το βούτυρο καρυδιού) είναι μια υγιεινή τροφή για την καρδιά, ειδικά όταν την απολαμβάνουμε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Σύμφωνα με την American Heart Association , τα καρύδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι υγιεινά για την καρδιά λιπαρά.

Jenny.Gr
unsplash

Βούτυρο από κάσιους: Το καλύτερο για την έλλειψη σιδήρου

Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη σιδήρου, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων με σιδηροπενική αναιμία. Τα άτομα με έλλειψη σιδήρου μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που περιλαμβάνουν κόπωση, πονοκέφαλο, ακόμη και απώλεια μαλλιών.

Ενώ οι πηγές αιμικού σιδήρου είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή για την καταπολέμηση της ανεπάρκειας σιδήρου, όπως το άπαχο βοδινό κρέας, η συμπερίληψη φυτικών πηγών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει επίσης κάποια οφέλη. Μεταξύ των ξηρών καρπών εκεί έξω, το βούτυρο από κάσιους τείνει να είναι μία από τις κορυφαίες πηγές σιδήρου.

Απλώς έχετε κατά νου ότι, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάσιους περιέχουν ενώσεις που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την απορρόφηση σιδήρου, επομένως δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά σε αυτό το βούτυρο ξηρών καρπών για όλες τις ανάγκες σας σε σίδηρο.

Φυστικοβούτυρο: Το καλύτερο και πιο οικονομικό για μια ενίσχυση της διατροφής

Τα φιστίκια είναι το κύριο συστατικό στο πιο δημοφιλές βούτυρο ξηρών καρπών και ο τέλειος συνδυασμός για ένα γλυκό άλειμμα. Όσον αφορά τα χρήματα σας, τα φιστίκια μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημα για την επιλογή βουτύρου ξηρών καρπών.

Εκτός από το κόστος, το φυστικοβούτυρο είναι ένα άλειμμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά που περιέχει υγιή λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και μοναδικές φυτικές ενώσεις.

Βούτυρο αμυγδάλου: Το καλύτερο για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες σε σύγκριση με πολλές άλλες ποικιλίες βουτύρου. Στην πραγματικότητα, σε σύγκριση με το κλασικό φυστικοβούτυρο, το βούτυρο αμυγδάλου παρέχει σημαντικά περισσότερα από 3 γραμμάρια ινών ανά μερίδα, έναντι 1,6 γραμμαρίων ινών που παρέχονται από μια ισοδύναμη μερίδα φυστικοβούτυρου.

Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, καθώς η κατανάλωσή τους δεν οδηγεί σε αύξηση του σακχάρου. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί συχνά να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Το βούτυρο αμυγδάλου παρέχει επίσης υγιή λίπη και φυτικές πρωτεΐνες, που επίσης βοηθούν στην υποστήριξη των υγιών σακχάρων στο αίμα. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση βουτύρου αμυγδάλου συνδέεται με μειωμένη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1C (HbA1c), υποδηλώνοντας βελτιωμένο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Εν κατακλείδι όταν αποφασίσετε ποιο βούτυρο ξηρών καρπών είναι καλύτερο για εσάς, έχετε κατά νου ότι κάθε ποικιλία προσφέρει μοναδικά οφέλη για την υγεία και ότι ορισμένα βούτυρο ξηρών καρπών τείνουν να είναι πιο ακριβά από άλλα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.