WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί υπάρχει αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων στα παιδιά και τι μπορούμε να κάνουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Αυγούστου 2023

Γιατί υπάρχει αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων στα παιδιά και τι μπορούμε να κάνουμε
pexels
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση του επιπολασμού των αυτοάνοσων νοσημάτων στα παιδιά.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος σε υγιή κύτταρα του σώματος. Γιατί όμως όλο και περισσότερα παιδιά αναπτύσσουν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η γυροειδής αλωπεκία, η κοιλιοκάκη, η ψωρίαση, η ελκώδης κολίτιδα και η νεανική αρθρίτιδα;

Και ενώ η γενετική παίζει κάποιο ρόλο, η αλληλεπίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και του τρόπου ζωής δεν μπορεί να αγνοηθεί. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τους λόγους πίσω από την αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων στην παιδική ηλικία και θα συζητήσουμε στρατηγικές που μπορείτε να υιοθετήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων μέσω της διατροφής και των επιλογών τρόπου ζωής.

Ο πολύπλοκος ιστός των αιτιών

Γενετική προδιάθεση

Ενώ η γενετική παίζει κάποιο ρόλο, ωστόσο από μόνη της δεν μπορεί να εξηγήσει την εκθετική αύξηση της πρόσφατης εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων στην παιδική ηλικία. Η γενετική προδιάθεση μπορεί να κάνει ορισμένα παιδιά πιο ευαίσθητα, αλλά οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι συχνά εκείνοι που πυροδοτούν την εμφάνιση αυτοάνοσων καταστάσεων. Ωστόσο, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσης νόσου, είναι καλύτερο να λάβετε προληπτικά μέτρα για τα παιδιά σας.

Περιβαλλοντικοί ερεθισμοί

Η έκθεση σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τοξίνες και λοιμώξεις, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων. Για παράδειγμα, έχει προκύψει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων του λαιμού και της ανάπτυξης της εντερικής ψωρίασης στα παιδιά.

Λόγω της ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος, οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις μπορεί μερικές φορές να λειτουργήσουν ως έναυσμα, οδηγώντας σε αυτοάνοση απόκριση με αποτέλεσμα τις χαρακτηριστικές δερματικές βλάβες της εντερικής ψωρίασης.

Η αναγνώριση των σημείων τόσο των στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων όσο και της ψωρίασης και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας μπορούν συλλογικά να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάπτυξης ψωρίασης.

Επιπλέον, παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα φυτοφάρμακα, η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και η κατανάλωση μιας ανθυγιεινής δυτικής διατροφής, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και η υψηλή ζάχαρη, έχουν συνδεθεί με αυξημένο αυτοάνοσο κίνδυνο.

Στρες

Ο ρόλος του στρες στα αυτοάνοσα νοσήματα της παιδικής ηλικίας είναι σημαντικός, καθώς το χρόνιο ή έντονο στρες μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας φλεγμονή και επηρεάζοντας την ανοσολογική ανοχή.

Το άγχος που βιώνεται κατά την παιδική ηλικία μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στους αναπτυσσόμενους μηχανισμούς απόκρισης του εγκεφάλου στο στρες, επηρεάζοντας δυνητικά τις ανοσολογικές αποκρίσεις στην ενήλικη ζωή.

Οι ανεπιθύμητες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή, γι' αυτό και η λήψη μέτρων για την πρόληψη αυτών των επιπτώσεων στην παιδική ηλικία μπορεί να κάνει θεμελιώδη διαφορά στη μακροπρόθεσμη υγεία του παιδιού σας.

Η διδασκαλία τεχνικών μείωσης του άγχους , η προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας και η προώθηση ισορροπημένων ρουτινών, μπορεί να διαδραματίσούν κρίσιμο ρόλο στον μετριασμό της πιθανής συμβολής του στρες στην ανάπτυξη ή επιδείνωση αυτοάνοσων καταστάσεων.

Υπόθεση υγιεινής

Η θεωρία της υπόθεσης της υγιεινής υποδηλώνει ότι η μειωμένη έκθεση σε λοιμώξεις και μικρόβια στην πρώιμη παιδική ηλικία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την πιθανότητα αυτοάνοσων διαταραχών.

Ένα εξαιρετικά καθαρό περιβάλλον μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι' αυτό και η έκθεση σε ορισμένα βακτήρια και λοιμώξεις στην παιδική ηλικία, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μιας ισχυρής και υγιούς ανοσολογικής απόκρισης.

Jenny.Gr
pexels

Ο ρόλος της διατροφής και του τρόπου ζωής

Διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Υιοθετήστε σαν οικογένεια μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα λιπαρά ψάρια, τους λιναρόσπορους και τα καρύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στον μετριασμό των αυτοάνοσων αποκρίσεων, Και αν το παιδί σας είναι επιλεκτικό, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συγκαλυφθούν σε γεύματα όπως smoothies, σάλτσες και αρτοσκευάσματα.

Υγεία του εντέρου

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και των αυτοάνοσων νοσημάτων. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά μπορούν να προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, υποστηρίζοντας την ισορροπία του ανοσοποιητικού. Η ενσωμάτωση γιαουρτιού, κεφίρ, ξινολάχανου και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες στη διατροφή του παιδιού σας είναι χρήσιμη.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και οι μελέτες υποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D στην παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων. Ενθαρρύνετε την ασφαλή έκθεση στον ήλιο και συμπεριλάβετε στη διατροφή τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια, ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και κρόκους αυγών.

Διαχείριση άγχους

Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενθαρρύνετε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η ενσυνειδητότητα, η γιόγκα και οι υπαίθριες δραστηριότητες για την προώθηση της συναισθηματικής ευεξίας.

Σωματική δραστηριότητα

Η τακτική άσκηση υποστηρίζει τη γενική υγεία και μπορεί να συμβάλει σε ένα ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Εάν το παιδί σας μπορεί, στοχεύστε σε τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.

Προληπτικά μέτρα

Η λήψη μιας προληπτικής προσέγγισης όταν το παιδί σας αρχίζει για πρώτη φορά να εμφανίζει σημάδια αυτοάνοσης νόσου είναι πρωταρχικής σημασίας για πολλούς λόγους.

Πρώτον, τα πρώιμα στάδια των αυτοάνοσων καταστάσεων προσφέρουν ένα κρίσιμο παράθυρο για παρέμβαση, επιτρέποντας καλύτερη διαχείριση της νόσου και βελτιωμένα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η ταχεία δράση επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να διαγνώσουν με ακρίβεια την πάθηση, να ξεκινήσουν κατάλληλα σχέδια θεραπείας και να παρέχουν τις απαραίτητες οδηγίες, ώστε να μπορέσετε να αρχίσετε να ενσωματώνετε αυτές τις παρεμβάσεις γρήγορα.

Επιπλέον, η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου, ελαχιστοποιώντας τις πιθανές επιπλοκές και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής του παιδιού σας.

Συνολικά, μια προληπτική προσέγγιση σάς δίνει τις γνώσεις και τα εργαλεία για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις προκλήσεις των παιδικών αυτοάνοσων νοσημάτων, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή υγεία για τα παιδιά σας.

Η αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων της παιδικής ηλικίας είναι ένα σύνθετο ζήτημα με γενετικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες τρόπου ζωής. Αν και μπορεί να μην έχετε τον πλήρη έλεγχο της γενετικής προδιάθεσης, μπορείτε σίγουρα να επηρεάσετε το περιβάλλον και τις επιλογές του τρόπου ζωής των παιδιών σας.

Δίνοντας προτεραιότητα σε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προάγοντας ένα υγιές έντερο, μειώνοντας το στρες και ενσωματώνοντας τακτική σωματική δραστηριότητα, μπορείτε να συμβάλετε στη μείωση του κινδύνου των αυτοάνοσων νοσημάτων στα παιδιά και στη βέλτιστη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.