Δυστυχώς ένα αγόρι 3 χρονών άφησε την τελευταία του πνοή, ύστερα από πνιγμό με τροφή και συγκεκριμένα με σταφύλι. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο, παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, και κατάφεραν να αφαιρέσουν από το στόμα του παιδιού μέρος της τροφής, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Καταφθάνοντας στο Κέντρο Υγείας της Τήνου, το 3χρονο αγόρι ήταν ήδη νεκρό.
Τι προκαλεί τον πνιγμό από τροφή στα παιδιά
Ο πνιγμός από φαγητό σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει συχνότερα στα μικρά παιδιά, επειδή δεν μπορούν να συγχρονίσουν απόλυτα την αναπνοή με το μάσημα της τροφής και την κατάποσή της, την ώρα που τρώνε. Ωστόσο ο πνιγμός με το φαγητό μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Όταν τρώμε, η επιγλωττίδα κλείνει για να καλύψει την τραχεία και να αποτρέψει την είσοδο τροφής ή υγρού στον αεραγωγό. Αν πάρουμε μια απότομη, γρήγορη αναπνοή, εκείνη τη στιγμή μπορεί να πνιγούμε. Γι’ αυτό λέμε στα παιδιά να μην μιλάνε και να μην τρέχουν με το φαγητό στο στόμα τους.
Αυτό που επισημαίνουν οι γιατροί είναι ότι ένα παιδί ή κάποιος ενήλικας μπορεί να πνιγεί με το φαγητό του, αν τρώει λαίμαργα και γρήγορα. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι, η τροφή να εισέρχεται στο στόμα λαίμαργα και η ανάγκη μας για αναπνοή νικά εκείνη της κατάποσης και της άτακτης πρόσληψης φαγητού και τότε ίσως η τροφή μεταφέρεται στην αναπνευστική οδό αντί για τον οισοφάγο και τη φράσει. Ο οργανισμός αντιδρά με αντανακλαστικό βήχα όταν κάποιο αντικείμενο αντί για τον οισοφάγο βρεθεί στην αναπνευστική οδό (τραχεία) και τη φράξει.
Τα σημάδια που δείχνουν πνιγμό
Το άτομο που πνίγεται είτε είναι παιδί είτε μεγαλύτερος τις περισσότερες φορές, μένει σιωπηλό. Δεν μπορεί να μιλήσει και προσπαθεί να βήξει. Τα μάτια δακρύζουν και κοκκινίζουν από την πίεση λόγω έλλειψης οξυγόνου. Προκαλείται, επίσης, μελάνωση (το δέρμα χλωμιάζει και μελανιάζει), αφού το οξυγόνο δεν διαχέεται σωστά στον οργανισμό, ενώ πολύ συχνά στα παιδιά μπορεί να ακουστεί κάτι σαν σφύριγμα (συριγμός) όταν το αντικείμενο είναι μικρό ή δεν έχει φράξει απόλυτα την τραχεία. Μη ξεχνάτε ότι ένα παιδί ή ένας ενήλικας μπορεί να πνιγεί, αν την ώρα που τρώει μιλήσει, τρομάξει ή γελάσει.
Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που αντιληφθούμε την παραπάνω κατάσταση
Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση, είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί να βήξει, όσο περισσότερο γίνεται. Για μικρότερα παιδιά και βρέφη, το χτύπημα στην πλάτη μπορεί να βοηθήσει. Αφού πρώτα γυρίσουμε το παιδί πάνω στο χέρι μας, το κεφάλι να κοιτάζει ελαφρά προς τα κάτω και χτυπάμε στην πλάτη.
Αν δούμε πως οι πράξεις αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα, τότε είναι απαραίτητη η μέθοδος του Heimlich. Πηγαίνουμε πίσω από το παιδί και το αγκαλιάζουμε έτσι ώστε τα χέρια μας να δημιουργούν ένα “στεφάνι” κάτω από τον θώρακά του, στο σημείο που ξεκινά το στομάχι. Πιέζουμε με δύναμη το σημείο αυτό μέχρι το αντικείμενο που φράσει την αναπνοή να βγει.
Στο σημείο αυτό, να τονιστεί το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε από πρώτες βοήθειες, και να συμμετέχουμε σε ειδικά σεμινάρια, καθώς θα μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοια περιστατικά πιο αποτελεσματικά.
Ποιες τροφές θεωρούνται πιο επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά:
Μικρά σκληρά τρόφιμα
Kομμάτια Ωμού Καρότου – Σέλινου – Μήλου
Σκληρά Αποξηραμένα Φρούτα
Ξηροί καρποί
Κολοκυθόσποροι & Ηλιόσποροι
Πατατάκια, Τσιπς καλαμποκιού, Κράκερ ρυζιού, ποπ κορν
Φλούδες
Τρόφιμα που μπορεί να κολλήσουν στους αεραγωγούς των παιδιών:
Αρακάς
Γλειφιτζούρια/Γλυκά
Σταφύλια – Μούρα – Ντοματίνια
Σταφίδες & Σουλτανίνες
Φρούτα με κουκούτσια και μεγάλους σπόρους π.χ. καρπούζι
Τροφές με φλούδες
Μήλα & Αχλάδια
Ντομάτες
Σπανάκι & Λάχανο
Κοτόπουλο – Λουκάνικα – Λουκάνικα Φρανκφούρτης κ.λπ.
Δαμάσκηνα – Ροδάκινα – Νεκταρίνια
Συμπιεστά τρόφιμα
Tσίχλα ή Kαραμέλα
Marshmallows
Λουκάνικα, Cheerios, Λουκάνικα Φρανκφούρτης, Hot Dog κ.λπ.
Κομμάτια μαγειρεμένου κρέατος
Όπως αναφέρουν οι παιδίατροι σε παιδιά κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να δίνετε ολόκληρους ξηρούς καρπούς ή σκληρά φρούτα. Προτείνουν να μαγειρεύετε για να μαλακώσουν το σέλινο, το καρότο ή ακόμα και να τρίψετε το μήλο, το κοτόπουλο και να κρατήσουμε μακριά καραμέλες, τσίχλες ή γλειφιτζούρια.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.