WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαλειμματική νηστεία:Τελικά είναι ένας υγιεινός τρόπος για να χάσεις βάρος;


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Σεπτεμβρίου 2023

Διαλειμματική νηστεία:Τελικά είναι ένας υγιεινός τρόπος για να χάσεις βάρος;
pexels
Είναι η διαλειμματική νηστεία το μυστικό όπλο για την απώλεια βάρους;

Μια τάση διατροφής που δεν δείχνει σημάδια να εξαφανιστεί σύντομα είναι η διαλειμματική νηστεία, ένα μοτίβο διατροφής που επικεντρώνεται στο πότε τρώτε και όχι στο τι τρώτε. Είναι όμως η διαλειμματική νηστεία ένας υγιεινός τρόπος απώλειας βάρους;

Οι τρεις δημοφιλείς προσεγγίσεις για τη διαλειμματική νηστεία είναι:

Νηστεία σε εναλλακτικές ημέρες

Τρώτε κανονικό φαγητό μια μέρα και την επόμενη ημέρα δεν τρώτε τίποτα ή έχετε ένα μικρό γεύμα. Συνήθως, το μικρό γεύμα είναι λιγότερες από 500 θερμίδες.

5-2 νηστεία

Τρώτε κανονική διατροφή πέντε ημέρες την εβδομάδα και νηστεύετε δύο ημέρες την εβδομάδα.

Καθημερινή νηστεία με περιορισμένη χρονική διάρκεια

Τρώτε κανονικά αλλά μόνο μέσα σε ένα παράθυρο οκτώ ωρών κάθε μέρα. Για παράδειγμα, παραλείπετε το πρωινό, αλλά τρώτε το μεσημεριανό γεύμα γύρω στις 11 π.μ. και το δείπνο μέχρι τις 7 μ.μ

Τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας

Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να βελτιώσει την υγεία σας; Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι η χρήση της διαλειμματικής νηστείας για απώλεια βάρους μπορεί να έχει κάποια οφέλη βραχυπρόθεσμα.

Φαίνεται ότι η νηστεία για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει κέτωση, η οποία είναι μια διαδικασία που συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετή γλυκόζη για ενέργεια, οπότε διασπά το αποθηκευμένο λίπος. Αυτό προκαλεί την αύξηση των ουσιών που ονομάζονται κετόνες και σε συνδυασμό με λιγότερες θερμίδες που καταναλώνονται συνολικά, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι η νηστεία σε εναλλακτικές ημέρες είναι περίπου τόσο αποτελεσματική όσο μια τυπική δίαιτα χαμηλών θερμίδων.

Η νηστεία επηρεάζει επίσης τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα που μπορεί να λειτουργήσουν για να μειώσουν τη φλεγμονή, καθώς και να βελτιώσουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και την απόκριση του σωματικού στρες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να βελτιώσει καταστάσεις που σχετίζονται με φλεγμονή όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όμως έχει γίνει ελάχιστη μακροχρόνια έρευνα για τη διαλειμματική νηστεία και για το πώς επηρεάζει τους ανθρώπους με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, τα μακροπρόθεσμα οφέλη ή οι κίνδυνοι για την υγεία είναι άγνωστα.

Jenny.Gr
pexels

Παρενέργειες της διαλειμματικής νηστείας

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες όπως πείνα, κόπωση, αϋπνία, ευερεθιστότητα, μειωμένη συγκέντρωση, ναυτία, δυσκοιλιότητα και πονοκεφάλους. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες υποχωρούν μέσα σε ένα μήνα.

Η τήρηση της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να είναι ευκολότερη για μερικούς ανθρώπους αντί να προσπαθούν να παρακολουθούν τις θερμίδες κάθε μέρα. Άλλοι ειδικά εκείνοι με πολυάσχολα ή μεταβλητά προγράμματα, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να διατηρήσουν μια διαλειμματική ρουτίνα νηστείας.

Είναι κατάλληλη για εσάς η διαλειμματική νηστεία ;

Η διαλειμματική νηστεία είναι ασφαλής για πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι για όλους. Η παράλειψη γευμάτων δεν συνιστάται σε άτομα κάτω των 18 ετών, σε άτομα με ιστορικό διαταραχής διατροφής ή σε άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Οι αθλητές μπορεί να δυσκολεύονται να εφοδιαστούν με καύσιμα για έναν ενεργό τρόπο ζωής. Εάν έχετε διαβήτη ή άλλα ιατρικά προβλήματα, μιλήστε με έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε τη διαλειμματική νηστεία.

Επίσης η μακροχρόνια χρήση της διαλειμματικής νηστείας μπορεί να δυσκολέψει τη λήψη των βιταμινών και των μετάλλων που χρειάζεστε. Κατά τη διάρκεια αυτής της δίαιτας, είναι σημαντικό να τρώτε γεύματα που παρασκευάζονται από ποιοτικά, υγιεινά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και άπαχη πρωτεΐνη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.