WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φούσκωμα VS λίπος στην κοιλιά: Ποια είναι η διαφορά και πώς μπορείς να την καταλάβεις;


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Σεπτεμβρίου 2023

Φούσκωμα VS λίπος στην κοιλιά: Ποια είναι η διαφορά και πώς μπορείς να την καταλάβεις;
unsplash
Εάν το στομάχι σας φαίνεται περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να αναρωτιέστε αν προκαλείται από φούσκωμα ή υπερβολικό σωματικό λίπος. Παρακάτω θα δούμε πώς αυτά τα δυο διαφέρουν και πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε.

Αν πρόσφατα έχετε παρατητήσει ότι το στομάχι σας είναι μεγαλύτερο από πριν, ίσως αναρωτιέστε αν έχετε αποκτήσει λίπος ή αν απλώς έχετε φουσκώσει. Μερικές φορές αυτά τα δύο μπορεί να μοιάζουν πολύ, αλλά το υπερβολικό κοιλιακό λίπος και το φούσκωμα στο στομάχι είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

Το φούσκωμα της κοιλιάς και το λίπος στην κοιλιά προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, αλλά έχουν διαφορετικά συμπτώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν πρόκειται για υπερβολικό λίπος ή για φουσκωμένη κοιλιά. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσω μερικά εργαλεία για να μπορέσετε να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ του φουσκώματος και της αύξησης του κοιλιακού λίπους. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.

Φούσκωμα vs λίπους: Πώς θα το καταλάβετε;

Το φούσκωμα και το κοιλιακό λίπος μπορεί να μοιάζουν, αλλά υπάρχουν βασικές διαφορές. Το κοιλιακό λίπος αναφέρεται στη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους στη μέση σας. Ενώ μια φουσκωμένη κοιλιά διαστέλλεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τόσο το υπερβολικό λίπος όσο και το φούσκωμα της κοιλιάς μπορεί να συνδεθούν με αυτό που καταναλώνουμε. Ωστόσο, το λίπος στην κοιλιά είναι μια αργή συσσώρευση σωματικού λίπους, ενώ το φούσκωμα μπορεί να συνδεθεί με υπερβολική συσσώρευση αερίων και άλλα προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Στην πραγματικότητα, το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από μια σειρά προβλημάτων που συμβαίνουν εσωτερικά, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), το πολύ αλάτι, τις τροφικές αλλεργίες, τις λοιμώξεις, τις αποφράξεις του εντέρου και τη δυσκοιλιότητα . Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, από την άλλη πλευρά, μπορεί να συνδεθεί με την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και trans λιπαρά, καθώς και με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Αγγίξτε την κοιλιά σας

Μια φουσκωμένη κοιλιά κάνει το στομάχι σας σκληρό και σφιχτό, ενώ το λίπος της κοιλιάς είναι πιο μαλακό και πιο εύκολο να πιαστεί. Εάν δεν μπορείτε να πιάσετε το στομάχι σας και το νιώθετε σφιχτό και σκληρό στην αφή, είναι φούσκωμα.

Παρακολουθήστε πόσο διαρκεί

Το φούσκωμα θα έρχεται και θα φεύγει κατά τη διάρκεια των ημερών, ιδιαίτερα εάν έχετε πεπτικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συμβαίνει σε μια χρονική περίοδο και είναι πιο σταθερή.

Εάν παρατηρείτε ότι το στομάχι σας διαστέλλεται και στη συνέχεια ισιώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας, τότε είναι μάλλον φούσκωμα. Εάν το στομάχι σας είναι συνεχώς μεγαλύτερο από πριν, είναι πιο πιθανό να είναι κοιλιακό λίπος.

Πώς μοιάζει το φούσκωμα;

Το φούσκωμα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της περιοχής του στομάχου και προκαλεί ένα σκληρό, σφιχτό και άβολο αίσθημα στην κοιλιά . Μερικές φορές, το φούσκωμα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο γεμάτοι και το στομάχι σας μπορεί επίσης να κάνει θορύβους.

Ένα φουσκωμένο στομάχι διογκώνεται και προεξέχει περισσότερο από το συνηθισμένο, αλλά με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που εξέχει το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά. Το πρησμένο στομάχι που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του φουσκώματος είναι σκληρό, ενώ το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά είναι μαλακό και δεν εμφανίζεται μόνο γύρω από την περιοχή του στομάχου. Το φούσκωμα συμβαίνει σε όλο το γαστρεντερικό σωλήνα και έτσι μπορεί να διαπιστώσετε ότι ολόκληρη η κοιλιά σας είναι πρησμένη.

Jenny.Gr
unsplash

Τι προκαλεί το φούσκωμα;

Το φούσκωμα μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως η διατροφή σας, τα πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και τα υπερβολικά αέρια στο γαστρεντερικό σωλήνα, οι βακτηριακές ανισορροπίες στο πεπτικό σύστημα, οι ιατρικές παθήσεις όπως η δυσανεξία στη γλουτένη και το IBS, οι ορμονικές αλλαγές και η απλή κατανάλωση του φαγητού σας πολύ γρήγορα.

Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το φούσκωμα. Αυτό που τρώμε μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό μας σύστημα όπως για παράδειγμα η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών, πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων ή υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Μπορεί επίσης να έχετε ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα/ φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα .

Η συσσώρευση αερίων, η δυσκοιλιότητα και άλλα πεπτικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και, εάν συμβαίνουν συχνά, μπορεί να προκληθούν από γαστρεντερικά προβλήματα. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν διαπιστώσετε ότι φουσκώνετε συχνά.

Υπάρχουν πολλές ιατρικές καταστάσεις που μπορούν να συνδεθούν με φούσκωμα, όπως η νόσος του Crohn, το IBS, οι τροφικές αλλεργίες, η δυσανεξία στη γλουτένη, οι λοιμώξεις και ο ασκίτης. Εάν έχετε διαγνωστεί με μια πάθηση στο παρελθόν, μιλήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα ηρεμήσετε το φούσκωμα. Εάν δεν το έχετε κάνει, ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για το συχνό φούσκωμα ώστε να μάθετε εάν υπάρχει μια υποκείμενη αιτία.

Η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου συνδέεται επίσης συνήθως με φούσκωμα . Αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί με την κατανάλωση περισσότερων προβιοτικών και πρεβιοτικών τροφών.

Πώς να ανακουφίσετε το φούσκωμα

Εάν φουσκώνετε συχνά και δεν έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση, τότε μάλλον ψάχνετε τρόπους για να ανακουφίσετε αυτά τα συμπτώματα. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε το φούσκωμα και τη συχνότητα των πεπτικών συμπτωμάτων.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Το να παίρνετε αρκετές ίνες καθημερινά είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας. Οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Δοκιμάστε να πίνετε τσάι από βότανα

Το τσάι από βότανα είναι μια εξαιρετική μέθοδος για την ανακούφιση του φουσκώματος. Υπάρχουν πολλά βότανα που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στα πεπτικά συμπτώματα, όπως η μέντα, το βάλσαμο λεμονιού, το τζίντζερ και το χαμομήλι. Η μέντα, συγκεκριμένα, έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για την ανακούφιση των πεπτικών προβλημάτων και πιστεύεται ότι όχι μόνο μειώνει το φούσκωμα αλλά και βοηθά στη μείωση των κραμπών .

Συμπεριλάβετε την άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα

Γνωρίζουμε ήδη ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, επομένως είναι λογικό ότι η περισσότερη άσκηση θα μπορούσε να μειώσει αυτά τα συμπτώματα. Επιδιώξτε να κάνετε 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, που είναι μόλις 30 λεπτά την ημέρα, και μπορεί να είναι οτιδήποτε, από μια καθημερινή βόλτα μέχρι άσκησης στο γυμναστήριο.

Εάν αισθάνεστε φουσκωμένοι, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια σύντομη βόλτα μετά το φαγητό. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την κίνηση του πεπτικού σας συστήματος και να αποτρέψει τη συσσώρευση αερίων.

Μερικές επιπλέον συμβουλές από τη διαιτολόγο σας

Όπως καταλάβατε από τα παραπάνω το φούσκωμα και το υπερβολικό κοιλιακό λίπος είναι δύο πολύ διαφορετικά προβλήματα.Το φούσκωμα τείνει να προκαλείται από προβλήματα στον πεπτικό σωλήνα, όπως συσσώρευση αερίων, ευαισθησίες στα τρόφιμα και πεπτικές παθήσεις, ενώ το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά μπορεί να προκληθεί από κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης και ορμονικές αλλαγές.

Το φούσκωμα αντιμετωπίζεται και μπορεί να ανακουφιστεί με την κατανάλωση περισσότερων υγιεινών τροφών για το έντερο, όπως φυτικές ίνες και προβιοτικά , καθώς και με την αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας. Το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά μπορεί επίσης να μειωθεί μέσω μιας πιο ισορροπημένης διατροφής και τακτικής άσκησης.

Ενώ το φούσκωμα μπορεί να είναι η αιτία μιας πεπτικής πάθησης, το λίπος στην κοιλιά μπορεί να οδηγήσει σε δικές του καταστάσεις. Το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα, καθότι όταν τα όργανα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά περιβάλλονται από λίπος, εκκρίνονται ορμόνες οι οποίες δύναται να προκαλέσουν ποικίλες ανεπιθύμητες δράσεις στους διάφορους ιστούς του σώματος. Εάν πιστεύετε ότι το υπερβολικό λίπος στο στομάχι σας μπορεί να οφείλεται σε μια υποκείμενη πάθηση, μιλήστε με έναν γιατρό.

Ομοίως, εάν είστε συχνά φουσκωμένοι, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πεπτικής πάθησης, αλλά να θυμάστε ότι πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές.

Να θυμάστε ότι τόσο το κοιλιακό λίπος όσο και το φούσκωμα μπορεί να προκληθούν από υποκείμενες παθήσεις και να έχουν αντίκτυπο στην υγεία σας. Εάν ανησυχείτε για κάποιο από τα δύο, μιλήστε με έναν γιατρό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.