WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ουροδόχος κύστη:10 συμπτώματα που απαιτούν προσοχή


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Σεπτεμβρίου 2023

Ουροδόχος κύστη:10 συμπτώματα που απαιτούν προσοχή
pexels
Κάθε μέρα, λαμβάνετε άμεση ανατροφοδότηση από ένα ζωτικό όργανο: την ουροδόχο κύστη σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν έξι έως οκτώ φορές την ημέρα και αυτή η πράξη μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κύστης σας.

Ορισμένα μηνύματα εξηγούνται ευκολότερα. Εάν πίνετε πολύ νερό, είναι πιθανό να χρειαστεί να ουρήσετε σύντομα. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά ή τα αποσυμφορητικά, μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη σας για ούρηση.

Κάποια άλλα μηνύματα, ωστόσο, είναι σημάδι πιο σοβαρών ζητημάτων όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, απόφραξη του ουρητήρα, διευρυμένος προστάτης ή ακόμα και καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Όταν δίνετε προσοχή στην υγεία της ουροδόχου κύστης σας, είναι πιο πιθανό να εντοπίσετε σημεία και συμπτώματα νωρίτερα και να βοηθήσετε τον γιατρό σας να προσδιορίσει την αιτία.

10 συμπτώματα της ουροδόχου κύστης που απαιτούν προσοχή

Συχνή ούρηση

Κατά μέσο όρο, οι περισσότεροι άνθρωποι ουρούν έξι έως οκτώ φορές μέσα σε 24 ώρες. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα των υγρών που πίνετε, μαζί με το εάν είστε έγκυος ή παίρνετε φάρμακα που αυξάνουν την ούρηση. Μια ξαφνική αύξηση της ούρησης που δεν μπορεί να εξηγηθεί, ειδικά τη νύχτα, μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος της ουροδόχου κύστης ή διαβήτη.

Επείγουσα ανάγκη για ούρηση

Τις περισσότερες φορές, οι ενήλικες μπορούν να κρατήσουν τα ούρα τους μέχρι να φτάσουν στην τουαλέτα. Μια ξαφνική, έντονη επιθυμία για ούρηση που είναι δύσκολο να ελεγχθεί μπορεί να υποδηλώνει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, επιτακτική ακράτεια ή άλλες παθήσεις της ουροδόχου κύστης.

Ακράτεια

Η ακούσια διαρροή ούρων είναι μια κοινή πάθηση της ουροδόχου κύστης. Υπάρχουν δύο τύποι ακράτειας. Η ακράτεια από στρες εμφανίζεται όταν ένα άτομο βήχει, γελάει ή φτερνίζεται. Μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων. Η επείγουσα ακράτεια συμβαίνει μετά από μια ξαφνική και έντονη επιθυμία για ούρηση, που ακολουθείται γρήγορα από ακούσια απώλεια ούρων. Μπορείτε να έχετε και τους δύο τύπους ακράτειας.

Επώδυνη ούρηση

Η ούρηση δεν πρέπει να είναι επώδυνη. Ένα αίσθημα καύσου ή τσούξιμο κατά την ούρηση μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων της ουροδόχου κύστης, όπως λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη.

Αιματουρία

Μπορεί να είναι τρομακτικό να βλέπετε αίμα στα ούρα σας, που ονομάζεται επίσης αιματουρία. Το αίμα στα ούρα μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής ασθένειας όπως πέτρες στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη, μια λοίμωξη ή καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Μερικές φορές μπορεί να φανεί αίμα και εμφανίζεται ροζ, κόκκινο ή καφέ. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να ανιχνευθεί μόνο με μικροσκόπιο όταν ένα εργαστήριο εξετάζει τα ούρα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να καταλάβετε την αιτία της αιμορραγίας.

Jenny.Gr
pexels

Δυσκολία στην κένωση της κύστης

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ανακούφιση όταν αδειάζει η κύστη. Αλλά αν δεν μπορείτε να αδειάσετε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας μετά την ούρηση, μπορεί να είναι σημάδι δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης.

Αδύναμη ροή ούρων

Οι αλλαγές στην ένταση της ροής των ούρων συχνά αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά με την ηλικία. Μια αδύναμη ή διακοπτόμενη ροή ούρων θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα διευρυμένου προστάτη στους άνδρες.

Πόνος ή πίεση

Εκτός από την περιοχή της πυέλου, ο πόνος μπορεί να είναι και στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στην πλάτη σας. Ενώ υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες πυελικού πόνου ή πίεσης, μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα της ουροδόχου κύστης.

Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

Οι συχνές λοιμώξεις μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενου προβλήματος της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να έχετε χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης εάν έχετε δύο ή περισσότερες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης σε έξι μήνες ή τρεις ή περισσότερες λοιμώξεις σε ένα χρόνο.

Νυκτουρία

Το να ξυπνάτε περισσότερες από μία φορές κάθε βράδυ για να ουρήσετε ονομάζεται νυκτουρία. Αυτό μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και μπορεί να είναι σημάδι πολλών διαφορετικών προβλημάτων της ουροδόχου κύστης ή υποκείμενων προβλημάτων υγείας, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου ή η γλυκοζουρία, που είναι η γλυκόζη στα ούρα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα οποιασδήποτε πάθησης της ουροδόχου κύστης, τον τρόπο ζωής σας και εάν έχετε άλλες χρόνιες παθήσεις υγείας.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Μετά από ενδελεχή εξέταση, μπορεί να προσδιορίσει την αιτία των συμπτωμάτων σας και να προτείνει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.