Η τροφική δυσανεξία είναι μια ανεπιθύμητη αντίδραση σε ένα τρόφιμο ή τρόφιμα και πιστεύεται ότι επηρεάζει το 15-20% του γενικού πληθυσμού. Η πάθηση γενικά περιλαμβάνει το πεπτικό σύστημα, όπου η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται επηρεάζει άμεσα τον τύπο και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων – που μπορεί να εμφανιστούν λίγες ώρες μετά το φαγητό. Όμως δρν είναι το ίδιο με μια τροφική αλλεργία, όπως θα δείτε παρακάτω.
Δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τροφικές δυσανεξίες, αν και ο πιο συνηθισμένος λόγος που αναφέρεται είναι το «διαρρέον έντερο». Η πάθηση είναι κοινή μεταξύ των ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και άλλα παρόμοια εντερικά προβλήματα, με έως και το 80% των πασχόντων από IBS να αναφέρουν σταθερά προβλήματα με ορισμένα τρόφιμα.
Για άλλους, η τροφική δυσανεξία είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας διάσπασης μιας τροφής, όπως για παράδειγμα η δυσανεξία στη λακτόζη , η οποία συμβαίνει όταν η ζάχαρη (λακτόζη), που βρίσκεται φυσικά στο γάλα, δεν αφομοιώνεται πλήρως.
Μια τροφική δυσανεξία μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε αρκετή αδιαθεσία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η τροφική δυσανεξία δεν είναι απειλητική για τη ζωή.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας τροφικής δυσανεξίας και αλλεργίας;
Μια τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ένα τρόφιμο. Τα συμπτώματα αλλεργίας εμφανίζονται γρήγορα, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσα σε 10-20 λεπτά, αν και η αντίδραση μπορεί να διαρκέσει έως και 2 ώρες. Για όσους πάσχουν από τροφική αλλεργία που προκαλείται από την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) , μόνο μικρές ποσότητες τροφής μπορεί να προκαλέσουν μια σοβαρή και ακόμη και απειλητική για τη ζωή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία .
Ποιες είναι οι πιο συχνές τροφικές δυσανεξίες και τα συμπτώματά τους;
Δυσανεξία στη λακτόζη
Η λακτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο στο γάλα και στα γαλακτοκομικά (από αγελάδες, κατσίκες και πρόβατα). Μια ανεπάρκεια στο πεπτικό ένζυμο λακτάση σημαίνει ότι η λακτόζη δεν διασπάται πλήρως.
Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα
- Φούσκωμα
- Κοιλιακές κράμπες
- Διάρροια
- Έκζεμα
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Αυτή η ευαισθησία δεν σχετίζεται με την κοιλιοκάκη, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία και χρειάζεται να κάνετε κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, για να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματά της.
Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα
- Διάρροια και δυσκοιλιότητα
- Φούσκωμα
- Κοιλιακός πόνος
- Κόπωση
- Ναυτία
- Πονοκέφαλος
Δυσανεξία στις ισταμίνες
Ορισμένα τρόφιμα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη , και αυτά περιλαμβάνουν το σπανάκι, το αβοκάντο και τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Μια ανεπάρκεια σε ένζυμα που διασπούν την ισταμίνη οδηγεί σε συσσώρευση στο σώμα
Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα
- Ρινική συμφόρηση
- Καταρροή
- Πονοκέφαλοι
- Πεπτικά προβλήματα
- Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
Δυσανεξία στη φρουκτόζη
Η φρουκτόζη είναι το φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα φρούτα, τα λαχανικά, το μέλι και το σιρόπι αγαύης. Μια δυσανεξία μπορεί να οφείλεται σε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
- Ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου
- Αδυναμία απορρόφησης απλών υδατανθράκων όπως η φρουκτόζη (μαζί με άλλους υδατάνθρακες γνωστούς ως FODMAPs )
- Κληρονομική ανεπάρκεια σε ένα απαραίτητο πεπτικό ένζυμο
- Γενετική διάθεση που προκαλεί ανεπάρκεια σε ένα απαραίτητο ηπατικό ένζυμο
Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα
- Φούσκωμα
- Παλινδρόμηση
- Κοιλιακή δυσφορία
- Διάρροια
- Κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Δυσανεξία στην καφεΐνη
Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά και την κόλα. Μια γενετική διάθεση έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα του ηπατικού ενζύμου (CYP1A2) που μεταβολίζει την καφεΐνη.
Ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα
- Άγχος
- Γρήγορος καρδιακός παλμός
- Αϋπνία
Πώς μπορείτε να κάνετε το τεστ για τροφική δυσανεξία IgG ;
Ένα τεστ τροφικής δυσανεξίας τυπικά περιλαμβάνει ένα δείγμα αίματος που μπορεί να ληφθεί μέσω ενός δακτυλικού τεστ στο σπίτι ή μιας εργαστηριακής αιμοληψίας. Το δείγμα αίματος αξιολογείται για την παρουσία αντισωμάτων τροφών ή ποτών στην κυκλοφορία ανοσοσφαιρίνης-G (IgG) (γι' αυτό και αυτός ο τύπος εξέτασης είναι γνωστός ως τεστ IgG). Οι πάροχοι δοκιμών υποστηρίζουν ότι τα αυξημένα επίπεδα υποδηλώνουν αυξημένη ευαισθησία σε αυτό το φαγητό ή το ποτό.
Γιατί να κάνετε ένα τεστ τροφικής δυσανεξίας IgG;
Οι άνθρωποι συχνά επιλέγουν αυτή τη μορφή δοκιμής επειδή είναι γρήγορη και βολική. Πολλοί πιστεύουν ότι τους βοηθά να αποκτήσουν μεγαλύτερη εικόνα για το ποιες τροφές μπορεί να τους αποτελούν πρόβλημα και ως εκ τούτου τους βοηθά να σχεδιάσουν μια κατάλληλη δίαιτα αποβολής
Είναι αξιόπιστα τα τεστ τροφικής δυσανεξίας IgG;
Αν και η παρουσία αντισωμάτων IgG υποστηρίζει μια ανοσολογική απόκριση, αυτή η απόκριση μπορεί να μην σχετίζεται με τα συμπτώματα οποιασδήποτε τροφικής δυσανεξίας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αντισώματα IgG παίζουν φυσιολογικό και σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ανοχής μας στα τρόφιμα – έχοντας αυτό κατά νου, η παρουσία αντισωμάτων IgG μπορεί απλώς να επιβεβαιώσει ότι καταναλώσατε πρόσφατα φαγητό και το σώμα σας έχει φυσιολογική απόκριση. Για το λόγο αυτό, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις δοκιμές για τη διάγνωση μιας τροφικής αλλεργίας ή μιας τροφικής δυσανεξίας. Γι αυτό και δεν συνιστώνται ως διαγνωστικό εργαλείο.
Οι τροφικές δυσανεξίες είναι περίπλοκες επειδή οι αιτίες και τα συμπτώματά τους είναι ευρείες και ποικίλες και είναι πιο πιθανό να ξεκινήσουν από την πέψη και όχι από το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος διαγνωστικός βιοδείκτης που να στοχεύει και να προσδιορίζει σωστά ποια μπορεί να είναι η προβληματική τροφή.
Εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε ένα τεστ τροφικής δυσανεξίας IgG, τα αποτελέσματα θα πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο της συνολικής κλινικής εικόνας σας, αντί να θεωρηθούν ως διαγνωστικά. Επιπλέον, πριν από τη διεξαγωγή του τεστ, θα πρέπει να συνεχίσετε να συμπεριλαμβάνετε τα ύποπτα τρόφιμα στη διατροφή σας, διαφορετικά τα αποτελέσματά σας μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικά.
Πώς έγιναν τόσο δημοφιλή τα τεστ τροφικής δυσανεξίας IgG;
Οι αναζητήσεις στο Google για τεστ τροφικής δυσανεξίας αυξήθηκαν κατά ένα εκπληκτικό 250% μέσα σε μόλις 12 μήνες, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων στρέφεται στα τεστ «στο σπίτι» σε μια προσπάθεια να ρίξουν φως στα πεπτικά τους προβλήματα. Αυτή η αύξηση της ζήτησης είναι κατανοητή δεδομένου ότι οι τροφικές δυσανεξίες έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αν και είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε ένα ακριβές ποσό λόγω της ποικίλης φύσης των συμπτωμάτων και των πιθανών αιτιών.
Πολλοί πιστεύουν ότι η αύξηση των τροφικών δυσανεξιών μπορεί να οφείλεται στη σύγχρονη δυτική διατροφή και στον τρόπο ζωής μας – για παράδειγμα, τρώμε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα και χημικές ουσίες, περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και οι περισσότεροι από εμάς, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας , χρησιμοποίησε αντιβιοτικά. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε αλλαγές στην ισορροπία και την ποικιλομορφία της μικροχλωρίδας του εντέρου μας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
Είναι τα τεστ τροφικής δυσανεξίας IgG ασφαλή για όλους;
Η διεξαγωγή ενός τεστ είναι πιθανό να οδηγήσει σε περιορισμό της διατροφής, γι αυτό και είναι ακατάλληλο για μερικούς ανθρώπους – σε αυτούς περιλαμβάνονται εκείνοι με διατροφική διαταραχή, οι ηλικιωμένοι καθώς και τα παιδιά και οι νέοι. Αυτές οι ομάδες θα πρέπει να ακολουθούν περιορισμένη δίαιτα μόνο υπό την στενή επίβλεψη ενός ειδικού, διαφορετικά η διατροφή τους μπορεί να είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες τους και επιζήμια για την ανάπτυξή τους. Άλλες ομάδες που δεν πρέπει να περιορίσουν τη διατροφική τους πρόσληψη, εκτός εάν τους συμβουλεύσουν να το κάνουν, περιλαμβάνουν έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.
Ο αποκλεισμός διατροφικών ομάδων ή συνδυασμών διαφορετικών τροφίμων μπορεί να προκαλέσει διατροφικές ανεπάρκειες, υποσιτισμό και μειωμένη ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, το να ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη όταν δεν έχετε διαγνωστεί με κοιλιοκάκη ή μη κοιλιοκάκη ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου σας αλλάζοντας την ισορροπία και την ποικιλία των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου.
Τι θα μπορούσατε να κάνετε αντί το τεστ τροφικής δυσανεξίας;
Το NHS προτείνει πως ο καταλληλότερος τρόπος για τη διάγνωση μιας τροφικής δυσανεξίας είναι να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας όταν καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα. Μόλις εντοπίσετε τους πιθανούς ενόχους τροφίμων, μπορείτε να περιορίσετε έναν κάθε φορά, για να δείτε εάν έχετε βελτιώσεις στα συμπτώματά σας. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει να περιορίσετε τα ύποπτα τρόφιμα και να σας επιτρέψει να ανακαλύψετε ότι μπορείτε να ανεχτείτε μια συγκεκριμένη ποσότητα τροφής χωρίς συμπτώματα.
Μια δίαιτα αποβολής θα πρέπει να χρησιμοποιείται για όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα και να ακολουθείται από επανεισαγωγή της τροφής για να καθορίσετε τα δικά σας επίπεδα ανοχής, εάν υπάρχουν.
Εάν πιστεύετε ότι τα συμπτώματά σας είναι αποτέλεσμα μιας κλασικής αλλεργίας και όχι μιας τροφικής δυσανεξίας, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.