WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί υπάρχει αύξηση των ποσοστών καρκίνου στους νέους και ποια είναι η αιτία;


Τζουλιάννα Καρνέζη

28 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί υπάρχει αύξηση των ποσοστών καρκίνου στους νέους και ποια είναι η αιτία;
pexel
Φταίει η διατροφή για την αύξηση των ποσοστών καρκίνου στους νέους;

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει για ένα αυξανόμενο ποσοστό καρκίνου μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών ως «αναδυόμενη παγκόσμια επιδημία» . Αλλά δεν είναι σαφές τι προκαλεί την αύξηση των διαγνώσεων καρκίνου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι καρκίνοι του γαστρεντερικού, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου, είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τύπος καρκίνου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open. Μάλιστα η έρευνα υποστηρίζει πως η διατροφή- συγκεκριμένα μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα - είναι εν μέρει υπεύθυνη για την αύξηση των καρκίνων που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.

Μια μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή και αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορεί να αλλάξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Από την άλλη μεριά μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και που περιορίζει τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και τα ζαχαρούχα ποτά μπορεί να συμβάλει τη μείωση του κίνδυνο καρκίνου.

Γιατί τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά προσιτά, βολικά και νόστιμα. Όμως, μια εξαιρετικά επεξεργασμένη δίαιτα συνοδεύεται από δύο πιθανά προβλήματα: υπερβολικές θερμίδες και ανεπαρκείς φυτικές ίνες.

Σε μια μελέτη του 2019, 20 εθελοντές τέθηκαν σε δίαιτα μόνο με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ή ολόκληρα τρόφιμα για δύο εβδομάδες και μετά άλλαξαν στην άλλη δίαιτα για δύο ακόμη εβδομάδες. Οι δύο δίαιτες περιείχαν περίπου τα ίδια διατροφικά προφίλ.

Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν την εξαιρετικά επεξεργασμένη δίαιτα έτρωγαν περίπου 500 περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα και πήραν δύο κιλά.

Οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι γιατί τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής, αλλά ορισμένοι έχουν θεωρήσει ότι θα μπορούσαν να διαταράξουν τη σηματοδότηση του εντέρου-εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη.

Jenny.Gr
pexel

Τα διατροφικά μοτίβα που περιέχουν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν επίσης να έχουν λιγότερες φυτικές ίνες. Και δεδομένου ότι οι φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι είναι προστατευτικές έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου, η διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Όμως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να μην είναι ο μόνος ένοχος για υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Τα κόκκινα κρέατα και τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον και το λουκάνικο συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ιδιαίτερα καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα νιτρικά, μια χημική ουσία που προστίθεται σε πολλά επεξεργασμένα κρέατα ως συντηρητικό, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στα ζώα. Συσχετίζονται επίσης με την ανάπτυξη καρκίνου του γαστρεντερικού, του προστάτη και του μαστού στους ανθρώπους.

Μπορεί η βελτίωση της διατροφής σας να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου;

Είναι αδύνατο να εγγυηθούμε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα αποτρέψουν τον καρκίνο. Αλλά εάν είστε κάτω των 50 ετών, η καλύτερη πρόληψη του καρκίνου είναι να αντιμετωπίσετε τυχόν ελεγχόμενους παράγοντες κινδύνου. Αυτό σημαίνει να κάνετε τις συνιστώμενες εξετάσεις για τον καρκίνο, να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, να γυμνάζεστε τακτικά, να μην καπνίζετε και να πίνετε αλκοόλ με μέτρο.

Το προφίλ κινδύνου καρκίνου κάθε ατόμου είναι διαφορετικό και πολύπλοκο, αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει ένα ευρύ φάσμα σημαντικών χρόνιων προβλημάτων υγείας και καρκίνου.

Αν και ο περιορισμός των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, των κόκκινων κρεάτων και των επεξεργασμένων κρεάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, το κλειδί είναι να σκεφτείτε αυτές τις αλλαγές στο πλαίσιο ολόκληρου του διατροφικού σας προτύπου. Δεν υπάρχει καμία τροφή ή ομάδα τροφίμων που να μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο ή να μειώσει τον κίνδυνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.