WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ακμής;


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Οκτωβρίου 2023

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ακμής;
pexels
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα μικρόβια του εντέρου θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην ακμή.

Η ακμή είναι η πιο κοινή δερματοπάθεια στον δυτικό κόσμο. Προκύπτει λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγής λιπαρότητας στο πρόσωπο, της φλεγμονής και της ανισορροπίας των μικροβίων στο δέρμα σας. Η έρευνα δείχνει ότι τα μικρόβια του εντέρου και οι ουσίες που παράγουν θα μπορούσαν να επηρεάσουν καθέναν από αυτούς τους παράγοντες, συμβάλλοντας σε εξάρσεις.

Όπως θα ανακαλύψετε σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να προωθήσετε την καλή υγεία του εντέρου και του δέρματος μέσω της διατροφής.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ακμής;

Ένα μεγάλο και μακροχρόνιο δίκτυο ερευνών εξέτασε τις συνδέσεις μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ακμής. Ήδη η από το 1916 , οι επιστήμονες επισήμαναν ότι τα άτομα με ακμή έχουν αυξημένη εντερική διαπερατότητα. Αυτό σημαίνει ότι το έντερό σας αφήνει και άλλες ενώσεις, εκτός από τα θρεπτικά συστατικά και νερό, να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματός σας. Κάποιοι το αναφέρουν ως διαρρέον έντερο .

Πιο πρόσφατα, αρκετές μελέτες ελέγχου έδειξαν ότι τα άτομα με ακμή έχουν λιγότερη βακτηριακή ποικιλομορφία στα έντερά τους από άλλα άτομα. Έχουν επίσης δείξει ότι όσοι έχουν ακμή συχνά στερούνται βασικών «καλών» βακτηρίων, όπως στελέχη Lactobacilli και Bifidobacteria.

Έτσι, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του εντέρου και του δέρματος και έχουν ονομάσει αυτή τη σύνδεση «άξονας εντέρου-δέρματος». Όμως ακόμα εξακολουθούμε να μην είμαστε απολύτως σίγουροι πώς λειτουργεί.

Έρευνα και θεωρίες

Όταν πρόκειται για τη σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ακμής, οι περισσότερες θεωρίες επικεντρώνονται στον ρόλο των μικροβίων του εντέρου. Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς αυτά τα μικρόβια μπορεί να επηρεάσουν την ακμή:

Αυξημένη εντερική διαπερατότητα

Πιο πάνω αναφέραμε ότι τα άτομα με ακμή φαίνεται να έχουν λιγότερα «καλά» βακτήρια. Αυτή η ανισορροπία είναι γνωστή ως δυσβίωση. Και αποτελεί πρόβλημα επειδή τα καλά βακτήρια παράγουν ουσίες που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs) , τα οποία σας βοηθούν να διατηρήσετε έναν υγιή φραγμό του εντέρου.

Επίσης εάν δεν υπάρχουν αρκετά καλά βακτήρια, τα άτομα με ακμή αναπτύσσουν αυξημένη εντερική διαπερατότητα. Με αποτέλεσμα τα βακτήρια του εντέρου και τα υποπροϊόντα τους να μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του δέρματός σας, επηρεάζοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων και προκαλώντας φλεγμονή που συμβάλλει στην ακμή.

Δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος

Αν και δεν είναι ακόμα σαφές πώς ακριβώς τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να επηρεάσουν την ακμή, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η επίδραση των μικροβίων του εντέρου στο ανοσοποιητικό σας σύστημα θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο.

Λειτουργία του νευρικού συστήματος

Τα μικρόβια του εντέρου παράγουν νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι είναι χημικοί αγγελιοφόροι. Το σώμα σας χρησιμοποιεί τους νευροδιαβιβαστές για να στείλει σήματα από τον εγκέφαλό σας και άλλα μέρη του νευρικού σας συστήματος. Αυτοί οι αγγελιοφόροι μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του δέρματός σας. Και αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη δερματικών παθήσεων, όπως η ακμή.

Σύνθεση μικροβιώματος δέρματος

Το μικροβίωμα είναι μια κοινότητα μικροβίων - όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες - που ζουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Όπως το έντερο σας, έτσι και το δέρμα σας φιλοξενεί πολλά μικρόβια. Η έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που παράγονται από τα βακτήρια του εντέρου σας, μπορεί να επηρεάσουν τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο δέρμα σας. Και αυτό θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην ακμή.

Όπως μπορείτε να δείτε από αυτές τις θεωρίες, ο άξονας εντέρου-δέρματος είναι ένα σύνθετο θέμα. Και υπάρχουν τόσα πολλά που ακόμα δεν γνωρίζουμε.

Σημάδια και συμπτώματα ενός ανθυγιεινού εντέρου

Πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε περιστασιακά πεπτικά συμπτώματα. Αλλά αν έχετε χρόνια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται εβδομαδιαία ή ακόμα και καθημερινά, μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ένα ανθυγιεινό έντερο .

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αέρια
  • Φούσκωμα
  • Κράμπες
  • Κοιλιακή δυσφορία
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα

Οι επιπτώσεις της κακής υγείας του εντέρου μπορεί να επεκταθούν πέρα ​​από το πεπτικό σύστημα και να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως:

  • Προβλήματα ύπνου
  • Επίμονη κόπωση
  • Αλλαγές του δέρματος
  • Τροφικές δυσανεξίες
  • Λαχτάρα για ζάχαρη
  • Ανεξήγητες διαταραχές διάθεσης

Αιτίες κακής υγείας του εντέρου

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε μια ανισορροπία στα βακτήρια του εντέρου σας και στην κακή υγεία του. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • Όταν ακολουθείτε μια χαμηλής ποιότητας, ή «δυτική», διατροφή. Μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε ζάχαρη και κορεσμένο λίπος μπορεί να επηρεάσει τους τύπους μικροβίων που ζουν στο έντερο σας.
  • Λήψη αντιβιοτικών. Αυτά τα φάρμακα σκοτώνουν τα καλά βακτήρια, επομένως μειώνουν τη βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερό σας. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά είναι συχνά απαραίτητα και μπορεί να είναι σωτήρια. Να τα παίρνετε πάντα όπως σας τα συνταγογραφεί ο γιατρός σας.
  • Στρες. Η έρευνα δείχνει ότι το παρατεταμένο στρες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των Lactobacillus και Bifidobacteria στο έντερό σας , τα οποία είναι «καλά» βακτήρια.
  • Γενετική. Ένα γονίδιο που ονομάζεται NOD2 παίζει ρόλο στην ανοσολογική σας απόκριση και βοηθά στην αποτροπή της εγκατάστασης «κακών» μικροβίων στο έντερο σας. Μερικοί άνθρωποι έχουν παραλλαγές του NOD2 που δεν λειτουργούν, επομένως έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν δυσβίωση.
Jenny.Gr
pexels

Συμβουλές για ένα υγιές έντερο

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε την υγεία του εντέρου σας. Ακολουθούν ορισμένες βασικές στρατηγικές:

Επιδιώξτε 30 διαφορετικές φυτικές τροφές την εβδομάδα: Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φυτικών τροφών ενθαρρύνει τη βακτηριακή ποικιλότητα, κάτι που είναι καλό για ένα υγιές έντερο. Φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, βότανα, όσπρια, ξηροί καρποί και σπόροι μετρούν στο σύνολο σας.

Φάτε το ουράνιο τόξο: Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις σε πολύχρωμα λαχανικά και τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου σας. Επομένως, προσπαθήστε να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερες φυτικές τροφές διαφορετικού χρώματος.

Συμπεριλάβετε όσπρια: Τροφές όπως τα ρεβίθια και οι φακές περιέχουν ειδικές πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες λειτουργούν ως καύσιμο για τα «καλά» βακτήρια σας.

Τρώτε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Αυτά περιέχουν ζωντανά βακτήρια , τα οποία μπορεί επίσης να αυξήσουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου σας.

Αποφύγετε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα: Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας έχουν περισσότερα μη φιλικά βακτήρια στα έντερα τους.

Βελτιστοποιήστε τον τρόπο ζωής σας: Ο καλός ύπνος, η άσκηση, η μείωση του στρες και η διακοπή του καπνίσματος προάγουν την καλή υγεία του εντέρου.

Λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές διατροφής: Καθένας από εμάς έχει ένα μοναδικό μικροβίωμα του εντέρου. Έτσι, οι τροφές για ένα υγιές έντερο διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Η εξατομικευμένη δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια σταθερή ισορροπία μεταξύ «καλών» και «κακών» εντερικών βακτηρίων.

Πώς να διώξετε την ακμή

Πολλά από αυτά που είναι καλά για την υγεία του εντέρου σας είναι πιθανότατα καλά και για το δέρμα σας. Έτσι, πολλές από τις στρατηγικές που παραθέτουμε παραπάνω θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ακμή.

Όμως η σοβαρότητα της ακμής ποικίλλει. Για σοβαρές περιπτώσεις, που μπορεί να προκαλέσουν ουλές, είναι σημαντικό να αναζητήσετε έγκαιρα θεραπεία από γιατρό. Για την ήπια ακμή, η αλλαγή της διατροφής και της καθημερινής ρουτίνας μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα.

Θα βοηθήσει αν σταματήσετε να τρώτε γαλακτοκομικά;

Ορισμένες έρευνες παρατήρησης έχουν συνδέσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών με την ακμή. Η σχέση είναι ισχυρότερη για το γάλα - τα πράγματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα όταν πρόκειται για γιαούρτι και τυρί.

Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να εξαλείψετε τα γαλακτοκομικά για ένα μήνα περίπου, για να δείτε αν βοηθάει το δέρμα σας. Αλλά πολλά γαλακτοκομικά τρόφιμα θα ήταν καλό να είναι μέρος της διατροφής σας, επομένως μην τα κόψετε εάν δεν χρειάζεται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.