WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα κρυφά συμπτώματα της φλεγμονής και πώς θα τα αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Οκτωβρίου 2023

Τα κρυφά συμπτώματα της φλεγμονής και πώς θα τα αντιμετωπίσεις
pexels
Εάν ζείτε με αυτοάνοση νόσο και χρόνια φλεγμονή, μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι πολλά από τα συμπτώματά σας, όπως πόνος στις αρθρώσεις, κόπωση και πονοκεφάλους, οφείλονται σε φλεγμονή.

Η φλεγμονή συχνά συνδέεται με ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο. Αν και αυτά είναι πράγματι σημάδια φλεγμονής, υπάρχει μια κρυφή πλευρά που επηρεάζει την καθημερινή ζωή με πιο ύπουλους τρόπους. Η κατανόηση αυτών των κρυφών συμπτωμάτων και η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευημερία.

Τα κρυφά συμπτώματα της φλεγμονής

Υπάρχουν πολλά κρυφά συμπτώματα φλεγμονής, αλλά τα πιο συχνά είναι η κόπωση, ο πόνος στις αρθρώσεις και οι πονοκέφαλοι. Αλλά θυμηθείτε, τα ερεθισμένα ούλα, οι πόνοι στους μύες, η ομίχλη του εγκεφάλου και τα προβλήματα του δέρματος είναι πιθανό να είναι και αυτά συμπτώμτα φλεγμονής.

Κούραση

Έχετε νιώσει ποτέ ότι είστε συνέχεια κουρασμένοι παρόλο που κοιμάστε αρκετά; Η χρόνια κόπωση μπορεί να είναι ένα ύπουλο σύμπτωμα φλεγμονής. Όταν το σώμα σας βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση χαμηλής φλεγμονής, μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα ενέργειάς σας, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε διαρκώς κουρασμένοι.

Το βίωσα αυτό για χρόνια και κατηγορούσα τον εαυτό μου, τον τρόπο ζωής μου και τη συνήθεια μου να εργάζομαι υπερβολικά, αλλά η αλήθεια ήταν ότι η φλεγμονή ήταν στο επίκεντρο του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Μόλις άρχισα να τρώω ισορροπημένα και επικεντρώθηκα περισσότερο στην ηρεμία του νευρικού μου συστήματος, είδα τα επίπεδα ενέργειάς μου να βελτιώνονται.

Πόνος στις αρθρώσεις

Ενώ ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα προφανές σημάδι φλεγμονής, συχνά συνδέεται ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Η φλεγμονή μπορεί να φθείρει τον χόνδρο, οδηγώντας σε ενόχληση στις αρθρώσεις που μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένα ως καθημερινή φθορά.

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι συνήθως το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν ισορροπεί στο σώμα σας, οπότε τη στιγμή που το νιώθετε, εστιάστε στην αύξηση των αντιοξειδωτικών στη διατροφή σας και δώστε προτεραιότητα στον ύπνο, καθώς και τα δύο θα βοηθήσουν στην αποφυγή έξαρσης.

Πονοκέφαλοι

Οι συχνοί πονοκέφαλοι, ειδικά οι ημικρανίες, μπορεί να συνδέονται με φλεγμονή. Οι φλεγμονώδεις ενώσεις μπορεί να επηρεάσουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στον εγκέφαλο, προκαλώντας επώδυνους πονοκεφάλους.

Jenny.Gr
pexels

Εξάλειψη της φλεγμονής μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής

Όταν ανακαλύψετε ότι τα συμπτώματά σας συνδέονται με φλεγμονή, η αντιμετώπισή τους είναι ευκολότερη.

Υιοθετήστε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή

Επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια (πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αποφύγετε ή περιορίστε τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σάκχαρα και τα trans λιπαρά, τα οποία μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη μείωση της φλεγμονής. Το πόσιμο νερό, τα αφεψήματα από βότανα μπορούν να βοηθήσουν.

Χρησιμοποιήστε τεχνικές διαχείρισης του άγχους

Το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή. Ενσωματώστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως διαλογισμό, γιόγκα ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Κινηθείτε τακτικά

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, προάγοντας την απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα. Στοχεύστε σε ένα συνδυασμό καρδιο, προπόνησης ενδυνάμωσης και ασκήσεων ευελιξίας, όπως η γιόγκα.

Αποκτήστε επαρκή, καλής ποιότητας ύπνο

Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά ποιοτικά. Ο ύπνος είναι όταν το σώμα επισκευάζεται και αναγεννάται, συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής.

Φάτε με προσοχή

Δώστε προσοχή στο πώς αντιδρά το σώμα σας σε διαφορετικές τροφές. Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να εντοπίσετε πιθανούς παράγοντες που προκαλούν φλεγμονή και να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα.

Η φλεγμονή δεν είναι πάντα τόσο ορατή όσο νομίζετε. Μπορεί να κρύβεται κάτω από την επιφάνεια, προκαλώντας μια σειρά από κρυφά συμπτώματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Ευτυχώς, μέσω προσεκτικών επιλογών διατροφής και τρόπου ζωής, έχετε τη δύναμη να σταματήσετε τη φλεγμονή και να έχετε μια πιο υγιή, πιο ζωντανή ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.