WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 6 βιταμίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Ιουλίου 2023

Οι 6 βιταμίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής
pexels
Πώς μπορούν να σας βοηθήσουν αυτές οι ισχυρές βιταμίνες;

Έρευνες όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει ότι υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες με αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αυτές οι βιταμίνες μπορούν να αποκτηθούν σε μορφή συμπληρώματος και με την κατανάλωση τροφών που τις περιέχουν φυσικά.

Ακολουθεί μια λίστα με έξι βιταμίνες που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και τις τροφές που είναι πηγές τους.

Βιταμίνη Α

Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Α μπορεί να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι υπερδραστήριο και να προκαλέσει φλεγμονή και επίσης προστατεύει το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Α μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Πηγές τροφίμων: Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α περιλαμβάνουν τα καρότα, την πικραλίδα, το λάχανο το σπανάκι και μια μεγάλη ποικιλία από φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Τα άτομα με χαμηλή βιταμίνη Β6 θα έχουν συχνά υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μια ένωση που είναι υπεύθυνη για τη φλεγμονή, ειδικά σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Για να μειώσετε τη φλεγμονή και να αυξήσετε τη βιταμίνη Β6, δοκιμάστε να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β, όπως λάχανο, πιπεριές, μανιτάρια, πεπόνι, τόνο και πουλερικά.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και χαμηλές δόσεις φυλλικού οξέος (μια άλλη βιταμίνη Β) που λαμβάνονται καθημερινά και για σύντομες περιόδους μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή.

Πηγές τροφίμων: Οι τροφές πλούσιες σε φυλλικο οξύ περιλαμβάνουν τα μαυρομάτικα μπιζέλια, τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, τα σπαράγγια και το συκώτι.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη C μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση φλεγμονής.

Η βιταμίνη C, όπως και οι βιταμίνες Β, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Τα συμπληρώματα είναι χρήσιμα, αλλά είναι πάντα καλύτερο να προσπαθείτε να λαμβάνετε βιταμίνη C από τη διατροφή σας.

Πηγές τροφίμων: Για να λαμβάνετε περισσότερη βιταμίνη C από τη διατροφή σας, είναι σημαντικό να τρώτε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι επίσης πλούσια με αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και καρκίνους.

Jenny.Gr
pexels

Βιταμίνη D

Μελέτες έχουν αποδείξει εδώ και καιρό μια σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D και μιας ποικιλίας φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά από το σώμα μετά την έκθεση στον ήλιο, αλλά δεν μπορούν όλοι να πάρουν όλη τη βιταμίνη D με αυτόν τον τρόπο. Όποιος υποπτεύεται ότι τα επίπεδα βιταμίνης D του είναι χαμηλά θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του σχετικά με τις εξετάσεις και τα συμπληρώματα.

Πηγές τροφίμων: Οι καλύτερες τροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια, οι κρόκοι αυγών, τα κρέατα οργάνων και οι τροφές συμπληρωμένες με βιταμίνη D, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια άλλη αντιοξειδωτική βιταμίνη, που σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Τα αποτελέσματα από μια μετα-ανάλυση του 2015 που αναφέρθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition επιβεβαιώνουν ότι η βιταμίνη Ε έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμη σε άτομα που ζουν με φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Πηγές τροφίμων: Η βιταμίνη Ε βρίσκεται φυσικά σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων και των ηλιόσπορων. Πολλά φρούτα και λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, όπως το αβοκάντο και το σπανάκι.

Βιταμίνη Κ

Μια αναφορά στο περιοδικό Metabolism διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες, να βοηθήσει στην πήξη του αίματος και να προστατεύσει την υγεία των οστών. Ενώ η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετή ποσότητα από τη διατροφή τους.

Οι ενήλικες άνδρες θα πρέπει να επιδιώκουν να λαμβάνουν 120 μικρογραμμάρια (mcg) ημερησίως βιταμίνης Κ, ενώ οι γυναίκες πρέπει να στοχεύουν σε 90 mcg. Οι ημερήσιοι συνιστώμενοι αριθμοί είναι χαμηλότεροι για παιδιά και βρέφη.

Πηγές τροφίμων: Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Κ, η Βιταμίνη Κ1 και Κ2. Η βιταμίνη Κ1 βρίσκεται στα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και το λάχανο, ενώ το Κ2 βρίσκεται στο κοτόπουλο, το συκώτι και τα αυγά.

Εν κατακλείδι οι βιταμίνες που καταπολεμούν τη φλεγμονή μπορούν να ληφθούν από διάφορες πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των φρούτων, των άπαχων κρεάτων και των ψαριών, καθώς και τροφών εμπλουτισμένες με βιταμίνες.

Φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βιταμινών. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμινών δεν υποκαθιστούν τη φαρμακευτική αγωγή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.