WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 λόγοι για να τρως περισσότερο τόφου


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Οκτωβρίου 2023

4 λόγοι για να τρως περισσότερο τόφου
unsplash
Το τόφου είναι μια εξαιρετική προσθήκη στο πιάτο σας, είτε τρώτε τακτικά κρέας είτε όχι.

Με 10 γραμμάρια πρωτεΐνης σε 100 γραμμάρια, το τόφου είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι ένας λόγος που όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή προτιμούν το τόφου ως εναλλακτική λύση αντί για το κρέας.

Επίσης ενώ μια μερίδα τόφου έχει 5 γραμμάρια λίπους, είναι κυρίως πολυακόρεστα λίπη . Αυτά τα λίπη είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερόλης.

Τόφου και οφέλη για την υγεία

Το τόφου παρέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου, μαγγανίου, σιδήρου και βιταμίνης Β5, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διάσπαση των υδατανθράκων και του λίπους για ενέργεια. Επιπλέον περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα σας. Είναι επίσης κύρια πηγή ισοφλαβονών - ένα είδος φυτικού φλαβονοειδούς με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Η σόγια και τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου είναι πλούσια σε ισοφλαβόνες. Αυτά τα φλαβονοειδή (χημικές ουσίες φυτικής προέλευσης) βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και προσφέρουν πολλά οφέλη για την προστασία της καρδιάς. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μια μερίδα τόφου κάθε εβδομάδα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων από εκείνους που δεν το έκαναν.

Μια διαφορετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν προϊόντα σόγιας τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής . Το τόφου είναι μια εξαιρετική επιλογή για οποιονδήποτε ακολουθεί μια διατροφή για την καρδιά.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Στο παρελθόν, οι άνθρωποι ανησυχούσαν ότι τα τρόφιμα σόγιας αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου. Οι ισοφλαβόνες μιμούνται ασθενώς τα οιστρογόνα, επομένως υπήρχαν αβεβαιότητες σχετικά με μια πιθανή σχέση μεταξύ της σόγιας και του καρκίνου του μαστού.

Αλλά δεκαετίες μελετών δεν έχουν βρει καμία σύνδεση. Μερικά από τα στοιχεία:

  • Μια συστηματική ανασκόπηση του 2023 σχεδόν 50 μελετών έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα προϊόντα σόγιας, φρέσκα φρούτα και λαχανικά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

  • Μια μελέτη του 2012 βρήκε χαμηλότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού (υποτροπή) σε συμμετέχοντες που έτρωγαν μισή μερίδα ή περισσότερα προϊόντα σόγιας κάθε μέρα.

  • Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων προϊόντων σόγιας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη έως και 10%.

Βοηθάει στην αύξηση της μυικής μάζας

Το τόφου είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, έχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα. Το σώμα σας χρησιμοποιεί αμινοξέα στις πρωτεΐνες για να επισκευάσει τους ιστούς, να μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και να χτίσει μύες.

Jenny.Gr
unsplash

Δυναμώνει τα οστά

Το τόφου περιέχει επίσης ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν το σώμα σας να χτίσει και να διατηρήσει γερά οστά. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και μαγνήσιο μπορεί να αποτρέψουν την απώλεια οστικής μάζας και την οστεοπόρωση . Το μαγνήσιο είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την υγιή λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το τόφου

Το τόφου είναι εξαιρετικά ευέλικτο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για κρέας ή ως βάση για smoothies και νόστιμα γλυκά. Το τόφου περιέχει σόγια, νερό και μια ουσία που τα συνδέει μεταξύ τους (πηκτικό). Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ή υφές τόφου.

Οι τύποι τόφου περιλαμβάνουν:

Σκληρό: Το σφιχτό τόφου μοιάζει με τυρί φέτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σφιχτό τόφου σε πολλά πιάτα και να το φτιάξετε με πολλούς τρόπους - τηγανητό, σε μαγειρευτά ή ως αλείμματα. Το σφιχτό τόφου κόβεται εύκολα και μαγειρεύεται, γι' αυτό είναι το πιο κοινό είδος.

Εξαιρετικά σκληρό: Το σκληρό και το εξαιρετικά σφιχτό τόφου μοιάζουν πολύ. Το εξαιρετικά σκληρό τόφου έχει ελαφρώς λιγότερο νερό, καθιστώντας ευκολότερο το τηγάνισμα.

Μέτριο (κανονικό): Συνήθως βρίσκετε το μέτριο (ονομάζεται επίσης κανονικό) τόφου σε ασιατικά πιάτα. Έχει απαλή υφή και απορροφά σάλτσες και ζωμούς, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για σούπες και μαρινάδες.

Silken tofu: Γνωστό και ως ιαπωνικού τύπου τόφου, το silken tofu έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Μοιάζει λίγο με φρέσκο ​​τυρί μοτσαρέλα (μπουράτα) και χωρίζεται εύκολα στα χέρια σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.