WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι το σιρόπι αγαύης καλύτερο από τη ζάχαρη;


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Οκτωβρίου 2023

Είναι το σιρόπι αγαύης καλύτερο από τη ζάχαρη;
pexels
Η αγαύη έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας.

Το σιρόπι αγαύης που προέρχεται από το χυμό του φυτού αγαύης (ένας τύπος κάκτου που προέρχεται από το Μεξικό), είναι ένα γλυκό, χρυσαφί σιρόπι. Και πλέον χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου.

Αφού εξαχθεί ο χυμός από το φυτό, φιλτράρεται, θερμαίνεται και συμπυκνώνεται σε σιρόπι. Η γεύση του μοιάζει με μελάσα και, κατά κανόνα, όσο πιο σκούρο είναι το σιρόπι, τόσο πιο πλούσια είναι η γεύση.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι αγαύης;

Το σιρόπι αγαύης είναι περίπου μιάμιση φορά πιο γλυκό από τη ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να πετύχετε την ίδια γλυκύτητα, ενώ χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα. Είναι ένα ευέλικτο και εύκολο στη χρήση σιρόπι και μπορεί να γλυκάνει ζεστά ροφήματα, κουάκερ και ψητά. Αλλά, θα χρειαστεί να μαγειρέψετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία όταν χρησιμοποιείτε αγαύη (μειώστε τη θερμοκρασία μαγειρέματος κατά περίπου 10 C).

Είναι υγιεινό το σιρόπι αγαύης;

Η αγαύη περιέχει λιγότερη γλυκόζη και ως εκ τούτου έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από την επιτραπέζια ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα απορροφά την αγαύη πιο αργά στην κυκλοφορία του αίματος και ως αποτέλεσμα δεν οδηγεί σε ταχεία αύξηση της ινσουλίνης. Ωστόσο, η αγαύη περιέχει σημαντικά περισσότερη φρουκτόζη. Αν και αυτό της δίνει μια γλυκιά γεύση, η φρουκτόζη μεταβολίζεται διαφορετικά από τη γλυκόζη, καθώς διασπάται κυρίως από το συκώτι.

Η κατανάλωση υπερβολικής φρουκτόζης θεωρείται ότι ασκεί πίεση στο συκώτι και μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό. Επίσης αν συγκρίνουμε το σιρόπι αγαύης με άλλα γλυκαντικά που περιέχουν θρεπτικές ουσίες, όπως η μελάσα, το σιρόπι σφενδάμου, το μέλι, η ζάχαρη από χουρμάδες κ.ο.κ., φαίνεται ότι σύμφωνα με κάποιες μελέτες, το σιρόπι αγαύης, έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά. Γι αυτό και θα ήταν καλό να στοχεύσετε στη χρήση αγαύης σε μικρές ποσότητες και να αγοράζετε βιολογική, ακατέργαστη αγαύη αντί για την εξαιρετικά επεξεργασμένη έκδοση.

Jenny.Gr
unsplash

Είναι η αγαύη καλύτερη από τη ζάχαρη;

Η αγαύη έχει λιγότερο άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας λόγω του χαμηλού δείκτη GI, αλλά η υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη την καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να την επεξεργαστεί.

Αξίζει επίσης να θυμάστε ότι όπως και άλλα σιρόπια, η αγαύη ταξινομείται ως « ελεύθερη ζάχαρη » – ο τύπος που συνιστάται να περιορίσουμε. Ωστόσο, εάν σκέφτεστε την αγαύη ως εναλλακτική λύση στη ζάχαρη, αναζητήστε μια μάρκα που επεξεργάζεται το σιρόπι σε χαμηλές θερμοκρασίες για να διατηρήσει τα φυσικά ένζυμα. Επίσης, ελέγξτε το προϊόν ώστε να περιέχει συνολική περιεκτικότητα σε φρουκτόζη περίπου 50 τοις εκατό (μερικά είναι έως και 90 τοις εκατό). Αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εμφανές στη συσκευασία, επομένως ίσως χρειαστεί να κάνετε λίγη έρευνα πριν την αγοράσετε.

Εάν είστε υγιείς και προτιμάτε τη γεύση της αγαύης, τότε είναι ασφαλές να τη χρησιμοποιείτε με μέτρο. Μην χρησιμοποιείτε την αγαύη ως δικαιολογία για να αυξήσετε τη γλυκιά γεύση στη διατροφή σας μόνο και μόνο επειδή έχει χαμηλό GI. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων οποιασδήποτε μορφής ζάχαρης μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.