WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πονάει το στομάχι σου μετά το φαγητό και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Οκτωβρίου 2023

Γιατί πονάει το στομάχι σου μετά το φαγητό και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό
pexels
Το να βιώνετε μεταγευματικό πόνο από καιρό σε καιρό συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Αλλά είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν το στομάχι σας πονάει συχνά μετά το φαγητό.

Η δυσπεψία , η υπερκατανάλωση τροφής, οι τροφικές δυσανεξίες και οι πέτρες στη χολή είναι μερικές κοινές αιτίες πόνου στο άνω και μέσο στομάχου μετά το φαγητό, γνωστό ως μεταγευματικός πόνος. Η ενόχληση μπορεί να φτάσει μέχρι την περιοχή των πλευρών και να κυμαίνεται από αισθήματα πληρότητας έως σημαντική σύσφιξη.

Το να βιώνετε μεταγευματικό πόνο από καιρό σε καιρό συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Αλλά είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν το στομάχι σας πονάει συχνά μετά το φαγητό, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα αρκετών πεπτικών διαταραχών που απαιτούν θεραπεία. Ο έντονος πόνος μπορεί να απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Γιατί πονάει το στομάχι σας μετά το φαγητό

Ο κοιλιακός πόνος μετά το φαγητό μπορεί να εντοπιστεί σε πολλές αιτίες, από την υπερκατανάλωση τροφής έως την παγκρεατίτιδα ή τη φλεγμονή του παγκρέατος, το οποίο βρίσκεται πίσω από το στομάχι.

Οι παρακάτω είναι μερικοί συνήθεις λόγοι για αυτό το είδος πόνου. Ωστόσο, ο εντοπισμός μιας ακριβούς αιτίας μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολος, ειδικά εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας παράγοντες.

Τρώτε πάρα πολύ ή πολύ γρήγορα

Το «μέσο» στομάχι μπορεί να χωρέσει μόνο περίπου 1 ή 2 φλιτζάνια φαγητού. Το πρόβλημα συχνά ξεκινά όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να υπερβούν αυτή την ποσότητα. Το στομάχι πρέπει να τεντωθεί για να αφήσει χώρο για επιπλέον τροφή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία ή πόνο. Επίσης το να τρώτε πολύ γρήγορα - το οποίο συχνά προκαλεί υπερκατανάλωση τροφής, μπορεί να σας κάνει να καταπιείτε επιπλέον αέρα, προκαλώντας φούσκωμα και αέρια.

Για να αποφύγετε να τρώτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε, προσπαθήστε να περιορίσετε τους περισπασμούς την ώρα του γεύματος και να σερβίρετε τον εαυτό σας από την κουζίνα (αντί από το τραπέζι). Το να πίνετε κατά διαστήματα γουλιές νερό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χορτάσετε, ώστε να μην τρώτε υπερβολικά. Για να τρώτε αργά, είναι σημαντικό να μασάτε πολλές φορές την τροφή σας και να αφήνετε κάτω το πιρούνι σας μετά από κάθε μπουκιά.

Δυσπεψία

Ο πόνος ή το κάψιμο στη μέση της άνω κοιλίας σας ονομάζεται επιγαστρικός πόνος ή δυσπεψία και επηρεάζει περίπου το 25% των Αμερικανών κάθε χρόνο.

Η δυσπεψία μπορεί να προκαλέσει:

  • Αίσθημα κορεσμού

  • Φούσκωμα

  • Ναυτία

Είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα εάν:

  • Πίνετε πολύ καφέ ή αλκοόλ

  • Τρώτε πολύ γρήγορα ή πολύ

  • Προτιμάτε λιπαρά, πικάντικα τρόφιμα ή αυτά που περιέχουν πολύ οξύ (όπως πορτοκάλια και ντομάτες)

  • Είστε στρεσαρισμένοι

  • Καπνίζετε

Εάν η δυσπεψία σας είναι χρόνια και δεν μπορεί να βρεθεί μια συγκεκριμένη αιτία, μπορεί να έχετε αυτό που ονομάζεται λειτουργική δυσπεψία . Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρο πρόβλημα ή ασθένεια, αλλά η πεπτική οδός δεν λειτουργεί κανονικά, προκαλώντας συνεχή συμπτώματα.

Τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τις τροφικές αλλεργίες και τις τροφικές δυσανεξίες. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή ορισμένα από τα συμπτώματα - κράμπες στο στομάχι, διάρροια και έμετος - μπορεί να είναι παρόμοια.

Οι τροφικές δυσανεξίες προκαλούνται από την αδυναμία του οργανισμού να αφομοιώσει ένα συγκεκριμένο συστατικό της τροφής. Για παράδειγμα, η έλλειψη του ενζύμου λακτάση προκαλεί δυσανεξία στη λακτόζη ή προβλήματα με τα γαλακτοκομικά. Σε αυτή την περίπτωση, η κατανάλωση μικρότερων μερίδων ή ενός προϊόντος χωρίς λακτόζη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κοιλιακού πόνου.

Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες πρέπει να αποφεύγουν εξ ολοκλήρου ορισμένα τρόφιμα ή συστατικά επειδή μπορεί να προκαλέσουν μια ανώμαλη ανοσολογική απόκριση που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Οι αλλεργίες στα αυγά, το γάλα, τα φιστίκια, τα οστρακοειδή και το σιτάρι είναι οι πιο συχνές .

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) είναι μια κατάσταση κατά την οποία το οξύ ρέει από το στομάχι σας πίσω στον οισοφάγο, τον σωλήνα που οδηγεί στο στόμα σας.

Η ΓΟΠΝ προκαλεί:

  • Κάψιμο στον οισοφάγο ( καούρα )

  • Πόνος όταν καταπίνετε

  • Γεύση οξέος ή άπεπτης τροφής στο λαιμό ή το στόμα

Πολλοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα παλινδρόμησης κατά καιρούς. Όμως τα άτομα με ΓΟΠΝ έχουν συμπτώματα τακτικά.

Το οξύ μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο, επομένως είναι καλό να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν αντιμετωπίζετε συχνά παλινδρόμηση.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι μια κατάσταση ς στην οποία οι άνθρωποι έχουν επίμονο κοιλιακό άλγος. Στην πραγματικότητα, τρεις από τους πιο συνηθισμένους τύπους IBS περιλαμβάνουν κοιλιακή δυσφορία, μαζί με ένα άλλο σύμπτωμα:

  • Κυρίως διάρροια και κοιλιακές ενοχλήσεις

  • Κυρίως δυσκοιλιότητα και κοιλιακή δυσφορία

  • Εναλλασσόμενα χαλαρά κόπρανα και δυσκοιλιότητα με κοιλιακή δυσφορία

Ανάλογα με το άτομο, η ενόχληση μπορεί να περιγραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως φούσκωμα, κάψιμο, κράμπες, διάταση, πληρότητα ή οξύς πόνος. Το φαγητό, το άγχος, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια είναι όλα πιθανά ερεθίσματα.

Ο πόνος από το IBS μπορεί να εμφανιστεί στο άνω, μεσαίο και κάτω μέρος της κοιλιάς. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα πάνω μέρη του κορμού. Έως και το 30% των ατόμων που έχουν δυσπεψία έχουν επίσης IBS.

Jenny.Gr
pexels

Πέτρες στη χολή

Οι χολόλιθοι είναι μικρές, σκληρές, κρυσταλλικές εναποθέσεις που μπορούν να σχηματιστούν στη χοληδόχο κύστη ή τους χοληφόρους πόρους (σωληνοειδείς δομές μέσα στο ήπαρ.) Μπορεί να εμφανιστούν όταν υπάρχει υπερβολική χοληστερόλη στη χολή σας, ανώμαλη λειτουργία της χοληδόχου κύστης ή λόγω άλλων αιτιών .

Οι πέτρες στη χολή μερικές φορές προκαλούν πόνο μετά το φαγητό, ειδικά εάν ένα γεύμα ήταν μεγάλο ή πλούσιο σε λιπαρά. Μερικοί άνθρωποι έχουν πόνο στη χοληδόχο κύστη με άδειο στομάχι. Μπορεί ακόμη και να τους ξυπνήσει από τον ύπνο. Ο πόνος όπως αυτός ονομάζεται μερικές φορές κολικός της χοληφόρου .

Είναι σημαντικό να ελέγχετε αυτού του είδους τον πόνο. Εάν η χοληδόχος κύστη σας έχει φλεγμονή, μπορεί να είναι σοβαρό και ίσως χρειαστεί ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Παγκρεατίτιδα

Η παγκρεατίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο μετά το φαγητό. Συχνά ξεκινά από την άνω κοιλιακή χώρα και εξαπλώνεται γύρω στην πλάτη. Μπορεί επίσης να έχετε ναυτία και έμετο - δύο ενδεικτικά συμπτώματα παγκρεατίτιδας που μπορούν να τη διαχωρίσουν από άλλες αιτίες πόνου στο στομάχι μετά το φαγητό. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών, όσοι πάσχουν από παγκρεατίτιδα συνήθως φαίνονται και αισθάνονται πολύ άρρωστοι.

Εκτός από τη ναυτία ή τον έμετο, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσετε:

  • Γρήγορο καρδιακό παλμό

  • Έντονο πόνο στην κοιλιά

  • Δυσκολία στην αναπνοή

  • Κιτρινωπό χρώμα του δέρματος ή στο ασπράδι των ματιών ( ίκτερος )

Οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι έχετε μόλυνση ή επικίνδυνη απόφραξη στο πάγκρεας, τη χοληδόχο κύστη ή έναν παγκρεατικό πόρο.

Πεπτικό έλκος

Τα πεπτικά έλκη είναι πληγές στην επένδυση του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, που είναι το πρώτο μέρος του εντέρου σας. Αυτά τα έλκη μπορεί να προκαλέσουν πόνο που χτυπά οπουδήποτε ανάμεσα στο στέρνο σας (στέρνο) και τον αφαλό σας, είτε το στομάχι είναι άδειο είτε όχι. Ο πόνος συγκεκριμένα μετά το φαγητό συνήθως σημαίνει γαστρικό έλκος ή έλκος στο στομάχι.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να οδηγήσουν σε πεπτικό έλκος, ειδικά εάν τα παίρνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλά έλκη προκαλούνται επίσης από κοινά βακτήρια του στομάχου που ονομάζονται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού( H. pylori) . Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αυτή η μόλυνση. Εάν δεν το κάνετε, μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένους καρκίνους του εντέρου.

Λιγότερο συχνές αιτίες

Μερικές λιγότερο συχνές αιτίες πόνου μετά το φαγητό περιλαμβάνουν:

  • Αεροφαγία, ή όταν καταπίνετε πολύ αέρα: Αν και αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τρώτε πολύ γρήγορα, μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι μιλάτε ενώ τρώτε ή μασάτε τσίχλα μετά από ένα γεύμα.

  • Δυσκοιλιότητα: Για να απαλύνετε οποιαδήποτε ενόχληση, αποφύγετε τροφές με λίγες ή καθόλου φυτικές ίνες, όπως πατατάκια, γρήγορο φαγητό, κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα. Και πίνετε άφθονο νερό. Το να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγετε τον πόνο και την ενόχληση της δυσκοιλιότητας.

  • Ισχαιμία του εντέρου, ή πρόβλημα με την παροχή αίματος στο λεπτό έντερο

  • Καρκίνος του στομάχου ή του οισοφάγου

Ο πόνος στο σώμα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν αισθάνεστε πόνο μετά το φαγητό κάθε τόσο και δεν σας εμποδίζει να λειτουργήσετε, μπορεί να θέλετε να το αναφέρετε στον γιατρός σας στην επόμενη επίσκεψή σας.

Αλλά εάν έχετε τακτικά πόνο μετά το φαγητό ή ο πόνος σας είναι σημαντικός, είναι ζωτικής σημασίας να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό αμέσως. Η σωστή διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς ένα σχέδιο θεραπείας.

Μην εκπλαγείτε αν σας συστήσουν να υιοθετήσετε μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες — ανεξάρτητα από το τι μπορεί να προκαλεί τον κοιλιακό σας πόνο. Η έρευνα δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προστατεύει από χρόνιες ασθένειες και είναι καλή για την υγεία του εντέρου.

Απλά προσέξτε να μην το παρακάνετε, γιατί η υπερβολική ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει περισσότερους κοιλιακούς πόνους, φούσκωμα και αέρια. Είναι σημαντικό να έχετε τη σωστή ισορροπία όσο αφορά την πρόσληψη φυτικών ινών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.