WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Thin Privilege: Τι είναι και πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Οκτωβρίου 2023

Thin Privilege: Τι είναι και πώς μπορείς να απαλλαγείς από αυτό
pexels
Η πίεση του να είσαι λεπτός μπορεί να φανεί σε πολλά στοιχεία της κοινωνίας μας, καλλιεργώντας έναν συνεχή φόβο για το λίπος, μια προκατάληψη για το βάρος και μια κακή εικόνα σώματος.

Οι ερευνητές συμφωνούν ότι η διάκριση λόγω βάρους δημιουργεί μια κουλτούρα όπου το να είναι κανείς αδύνατος έχει οφέλη, ενώ το να μην είναι αδύνατος υποβάλλει ένα άτομο σε προκαταλήψεις. Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να καταπολεμήσουμε αυτές τις απόψεις για να σταματήσουμε τις βλαβερές συνέπειες. Μάθετε περισσότερα για το τι σημαίνει «Thin Privilege» και πώς μπορείτε να το καταπολεμήσετε.

Τι είναι το Thin Privilege;

Το Thin Privilege περιλαμβάνει τα οφέλη που έχουν τα άτομα σε μικρότερα σώματα - κοινωνικά, οικονομικά και δομικά - τα οποία τα προστατεύουν από την κριτική, τη ντροπή ή τις προκαταλήψεις σχετικά με την υγεία, την ευημερία και την αυτοεκτίμηση.

Παραδείγματα Thin Privilege

  • Οι άνθρωποι βλέπουν τους αδύνατους ανθρώπους ως εγγενώς υγιείς

  • Οι γιατροί δεν πιέζουν τα αδύνατα άτομα να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες ή την άσκηση

  • Τα αδύνατα άτομα μπορεί να θεωρούνται λιγότερο «τεμπέληδες»
  • Οι αδύνατοι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε έλεγχο των διατροφικών τους επιλογών

  • Οι αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να πάρουν πιο εύκολα προαγωγές και να έχουν υψηλότερα αμειβόμενη εργασία

Γιατί το Thin Privilege είναι πρόβλημα;

Το Thin Privilege διαιωνίζει ανακρίβειες σχετικά με την προσωπική αξία και την αυτοεκτίμηση. Το να πιστεύει κάποιος ότι ένα αδύνατο σώμα είναι πάντα υγιές, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένες συνήθειες διατροφής και άσκησης, καθώς και σε καταστροφικές νοοτροπίες σχετικά με το τι σημαίνει υγεία.

Η κοινωνία συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στο αδύνατο σώμα και να το θεωρεί τον ιδανικό σωματότυπο, επειδή η διατροφική κουλτούρα εξυμνεί την απώλεια βάρους με κάθε κόστος. Όμως ο αποκλεισμός και η περιθωριοποίηση μιας ομάδας ανθρώπων με βάση το μέγεθος του σώματός τους είναι παρόμοια με ρατσιστικές πεποιθήσεις και πρακτικές.

Προκειμένου να δημιουργηθεί αλλαγή, χρειάζεται να υπάρξει μια τεράστια αλλαγή στην κουλτούρα της διατροφής και στην αποδοχή όλων των σωμάτων. Η διακοπή της διαιώνισης του Thin Privilege είναι προσωπική ευθύνη, αλλά απαιτεί και μια προσπάθεια από την κοινωνία, ώστε να κάνει βιώσιμες, μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την υγεία και τα μεγέθη του σώματος.

Jenny.Gr
pexels

Παρακάτω είναι διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εργαστείτε για να σταματήσετε το Thin Privilege.

Διάδοση της ευαισθητοποίησης

Ένας τρόπος είναι η διάδοση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης. Όσο περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν για το thin privilege, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα μιλούν γι' αυτό, και όσο περισσότερο τα μέσα αναδεικνύουν αυτό το θέμα, τόσο πιο ενήμεροι θα είναι οι άνθρωποι σχετικά με το thin privilege.

Επίσης, εάν οι φίλοι σας μιλούν αρνητικά για κάποιον που πιστεύουν ότι πήρε βάρος, μπορείτε να πείτε: «Όταν ακούω αρνητικά σχόλια για το βάρος, με κάνει να νιώθω άβολα». Όταν θέτετε όρια σχετικά με τη λιποφοβία και τη διατροφική κουλτούρα, είναι καλύτερο να δηλώνετε πώς νιώθετε προσωπικά για να αποφύγετε να βάζετε το άλλο άτομο σε άμυνα. Είναι σημαντικό να επιδιώκουμε να αλλάξουμε συλλογικά τη συζήτηση γύρω από το σώμα και το βάρος, έτσι ώστε να μη δημιουργήσουμε περισσότερο φόβο, θυμό και μίσος.

Κατανοήστε τις πεποιθήσεις σας για το βάρος

Όλοι έχουμε τις δικές μας πεποιθήσεις και προκαταλήψεις σχετικά με το βάρος. Επομένως, είναι σημαντικό να κατανοήσετε από πού προήλθαν οι πεποιθήσεις και οι προτιμήσεις σας. Για παράδειγμα, ήταν κάτι που μάθατε από την οικογένειά σας, το σχολείο ή τα μέσα ενημέρωσης;

Ενθαρρύνω όλους να αγκαλιάσουν το σώμα τους και να αποδεχτούν την εμφάνιση τους. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα σημερινά πρότυπα ομορφιάς, συγκεκριμένα το να είσαι αδύνατη, είναι απλώς μια μη ρεαλιστική κοινωνική εικόνα. Επικεντρωθείτε στην υγεία, όχι στη συνολική εμφάνιση του σώματος.

Προωθήστε την αυτο-αποδοχή

Να θυμάστε ότι είμαστε όλοι μοναδικοί, γι αυτό και δεν χρειάζεται να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους.

Θέστε επιτεύξιμους στόχους με επίκεντρο την υγεία και όχι αυτούς που σχετίζονται με το βάρος.

Πείτε θετικά πράγματα στον εαυτό σας κάθε μέρα. Μιλήστε στον εαυτό σας όπως θα κάνατε με έναν φίλο ή αγαπημένο σας πρόσωπο.

Σταματήστε να παρακολουθείτε άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σας προκαλούν αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα για την εικόνα του σώματος σας.

Το Thin privilege είναι ένα περίπλοκο θέμα που χρειάζεται πολλή δουλειά για να κατανοηθεί και να αναγνωριστεί.

Εάν όμως δυσκολεύεστε να αποδεχτείτε το σώμα σας ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με το βάρος και την υγεία σας, ζητήστε συμβουλές από έναν αξιόπιστο επαγγελματία υγείας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.