WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πατατάκια: 5 λόγοι για να τα αποφεύγεις και η καλύτερη εναλλακτική τους


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Οκτωβρίου 2023

Πατατάκια: 5 λόγοι για να τα αποφεύγεις και η καλύτερη εναλλακτική τους
pexels
Οι θερμίδες στα πατατάκια και 5 λόγοι που είναι ανθυγιεινά

Τα πατατάκια είναι από τα πιο δημοφιλή σνακ. Παραδοσιακά φτιάχνονται από τηγανητές πατάτες, αλλά στις μέρες μας είναι εύκολο να βρείτε εναλλακτικά προϊόντα όπως πατατάκια από παντζάρι, από καλαμπόκι ή πατατάκια γλυκοπατάτας. Επίσης μπορούν να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους, από τηγανητά έως ψητά. Η διαδικασία μαγειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο στο εάν τα πατατάκια είναι ή όχι επιβλαβή για την υγεία σας.

Όμως γενικά, η κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε μια όχι και πολύ θρεπτική διατροφή, με αποτέλεσμα την αύξηση βάρους και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Μια τυπική μερίδα πατατάκια περίπου 28 γραμμάρια έχει:

  • 149 θερμίδες

  • 9,5 γρ λίπος

  • 1 γρ κορεσμένα λιπαρά

  • 148 mg νατρίου

  • 15 γρ υδατάνθρακες

  • 1 γρ φυτικές ίνες

  • 0,1 γρ ζάχαρη

  • 1,8 γρ πρωτεΐνης

Τα πατατάκια έχουν κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως βιταμίνες Β5 και Β6, καθώς και κάλιο. Έχουν επίσης μικρές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πόσες θερμίδες έχει ένα σακουλάκι πατατάκια;

Αν και τα μεγέθη ποικίλλουν,11 έως 13 τσιπς συνήθως αποτελούν 28 γραμμάρια. Τα πατατάκια με γεύση μπάρμπεκιου έχουν περίπου 150 θερμίδες ανά 28 γραμμάρια, ενώ τα πατατάκια με γεύση τυρί έχουν περίπου 160 θερμίδες ανά 28 γραμμάρια. Αν θέλετε μια εναλλακτική λύση με λιγότερες θερμίδες, ψάξτε για πατατάκια που είναι ψητά και όχι τηγανητά.

Είναι τα πατατάκια ανθυγιεινά;

Η κατανάλωση τσιπς περιστασιακά είναι απίθανο να επηρεάσει αρνητικά τη γενική υγεία σας, αλλά η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει στη λήψη πάρα πολλών ανθυγιεινών συστατικών χωρίς να λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Γνωρίζοντας τον λόγο που τα πατατάκια είναι ανθυγιεινά μπορεί να σας ενθαρρύνει να επιλέξετε ένα πιο θρεπτικό σνακ την επόμενη φορά που θα θελήσετε να τσιμπολογήσετε.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Τα τσιπς συνήθως είναι αλατισμένα ή αρωματισμένα, με αποτέλεσμα να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η υπερβολική ποσότητα νατρίου μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος

Η άλλη βασική ανησυχία για τα πατατάκια είναι ότι συνήθως τηγανίζονται σε λάδι, καθιστώντας τα πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Μια τυπική μερίδα πατατάκια έχει το 12 τοις εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας λίπους και το 5 τοις εκατό αυτού προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά. Ορισμένα λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, είναι υγιή, αλλά τα λίπη στα πατατάκια δεν είναι.

Jenny.Gr
unsplash

Η μέθοδος μαγειρέματός τους προκαλεί την υποβάθμιση των θρεπτικών συστατικών

Πολλές από τις βλαβερές συνέπειες προέρχονται από τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύονται τα πατατάκια. Το τέλειο τσιπ τηγανίζεται μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Η επίτευξη αυτής της τεχνικής απαιτεί υψηλή θερμότητα. Τα πατατάκια πλένονται, ζεματίζονται και τηγανίζονται με λιπαρά μέχρι να γίνουν τραγανά. Ενώ το λίπος σίγουρα μπορεί να κάνει τα φαγητά νόστιμα, είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε trans και κορεσμένα λιπαρά συνήθως δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία.

Πέρα από αυτό, το τηγάνισμα τροφίμων με υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα πατατάκια: Η διαδικασία του πλυσίματος, του ζεματίσματος και του τηγανίσματος κάνει τις πατάτες να χάνουν τα περισσότερα από τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά τους, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών.

Η διαδικασία μαγειρέματος μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβή υποπροϊόντα

Η διαδικασία μαγειρέματος που χρησιμοποιείται για την Παρασκευή των τσιπς μπορεί επίσης να δημιουργήσει υποπροϊόντα που είναι επικίνδυνα για την υγεία σας. Υπάρχει ένα μόριο, συγκεκριμένα, που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, το οποίο είναι γνωστό ότι είναι νευροτοξίνη και καρκινογόνο. Το ακρυλαμίδιο μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα και να αυξήσει τις πιθανότητές για ορισμένες ασθένειες.

Το ακρυλαμίδιο τείνει να σχηματίζεται σε αμυλούχα τρόφιμα όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και τα τηγανητά πατατάκια έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν ακρυλαμίδιο, σύμφωνα με μια μελέτη Διατροφής του Οκτωβρίου 2014.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που έχουν αναπτυχθεί και άλλες μέθοδοι μαγειρέματος. Πλέον μπορείτε να βρείτε στο σούπερ μάρκετ πατατάκια που ψήνονται ή μαγειρεύονται στον βραστήρα. Αλλά πολλά πατατάκια είναι πιθανό να έχουν κάποια ποσότητα ακρυλαμιδίου, καθώς σχηματίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες σε αμυλούχα τρόφιμα ανεξάρτητα από την τεχνική μαγειρέματος.

Αν σας αρέσει να τρώτε πατατάκια αλλά θέλετε να αποφύγετε το ακρυλαμίδιο, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε πατατάκια λαχανικών διαφορετικού τύπου. Καλό είναι ψάχνετε πάντα για προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, χαμηλά σε αλάτι, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν τον ίδιο τύπο υποπροϊόντων και μπορεί να διατηρούν περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

Η κατανάλωση τσιπς κάθε μέρα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους

Το λάδι που χρησιμοποιείται για το τηγάνισμα έχει λίπος και θερμίδες, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Ο έλεγχος του βάρους σας σημαίνει εξισορρόπηση των θερμίδων που τρώτε με αυτές που καίτε. 28 γραμμάρια πατατάκια έχει περίπου 150 θερμίδες και σχεδόν 10 γραμμάρια λίπους, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από το λίπος στο οποίο μαγειρεύονται.

Διαβάστε τις ετικέτες και αναζητήστε πατατάκια που παρασκευάζονται με υγιεινά είδη λαδιών, τα οποία θα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και trans λιπαρά. Επίσης τα απλά πατατάκια έχουν λιγότερα τεχνητά καρυκεύματα και χρώματα από τα αρωματισμένα, όπως το μπάρμπεκιου και το κρεμμύδι, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές λύσεις για τσιπ πατάτας που μπορείτε να δοκιμάσετε, όπως τσιπς μήλου ή φασολιών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.