WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτό το νόστιμο σνακ βοηθά σημαντικά στην υγεία των οστών


Τζουλιάννα Καρνέζη

25 Οκτωβρίου 2023

Αυτό το νόστιμο σνακ βοηθά σημαντικά στην υγεία των οστών
pexels
Τρώω αυτό το γλυκό σνακ κάθε μέρα για να υποστηρίξω την υγεία των οστών μου

Η αλήθεια είναι πως η υγεία των οστών μπορεί να επηρεάσει πολλές άλλες πτυχές της συνολικής μας υγείας. Όχι μόνο είναι επώδυνη η αναμονή για ένα σπασμένο ισχίο ή μηριαίο οστό για να επουλωθεί, αλλά καθιστά επίσης πολύ δύσκολη την άσκηση και την κοινωνικοποίηση κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης. Επιπλέον, η έλλειψη άσκησης και κοινωνικοποίησης μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και καρδιαγγειακή υγεία , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές προκλήσεις.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μαζί με το να κάνω τα δοκιμασμένα πράγματα που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, όπως η άσκηση με βάρη , η αποφυγή του καπνίσματος και η συμπερίληψη γαλακτοκομικών στη διατροφή μου, άρχισα να τρώω δαμάσκηνα για να διατηρήσω την υγεία των οστών μου υπό έλεγχο.

Αν και αυτή η επιλογή μπορεί να εκπλήξει ορισμένους, υπάρχουν κάποιοι λόγοι για τους οποίους βασίζομαι στα δαμάσκηνα για την υγεία των οστών που μπορεί να μην γνωρίζετε (αλλά θα έπρεπε).

Γιατί αξίζει να τρώτε δαμάσκηνα για την υγεία των οστών

Αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν παράγοντες πέρα ​​από τις διατροφικές επιλογές που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών , όπως η γενετική, οι συνήθειες καπνίσματος και η άσκηση, ωστόσο οι διατροφικές επιλογές μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην οστική πυκνότητα και δεν πρέπει να αγνοούνται.

Όσον αφορά τις τροφές που υποστηρίζουν την υγεία των οστών , δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είναι οι πρωταγωνιστές— και δικαίως αφού περιέχουν θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των οστών , όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Επίσης τα δεδομένα δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να σχετίζεται με βελτιωμένη οστική πυκνότητα και λιγότερα κατάγματα.

Όμως, ενώ τα γαλακτοκομικά μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των οστών με αποτελεσματικό τρόπο, δεν είναι η μόνη τροφή που μπορούμε να τρώμε. Όπως τα γαλακτοκομικά, έτσι και τα δαμάσκηνα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των οστών, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Όμως, αυτά τα φυσικά γλυκά αποξηραμένα φρούτα περιέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά που δεν περιέχουν τα γαλακτοκομικά, όπως βιταμίνη Κ, χαλκό, βόριο και ορισμένες βιοδραστικές φυτικές ενώσεις, τροφοδοτώντας τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά και που λείπουν από τα γαλακτοκομικά.

Jenny.Gr
pexels

Το εκπληκτικό είναι ότι υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η καθημερινή πρόσληψη δαμάσκηνων μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα. Όταν επικεντρωνόμαστε ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση, χάρη στις ορμονικές αλλαγές), δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το Penn State έδειξαν ότι η κατανάλωση τεσσάρων έως έξι δαμάσκηνων κάθε μέρα για έξι μήνες μπορεί να αποτρέψει την απώλεια της οστικής μάζας.

Άλλα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο Osteoporosis International έδειξαν παρόμοια θετικά αποτελέσματα, όταν οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατανάλωναν πέντε έως έξι δαμάσκηνα κάθε μέρα για έξι μήνες.

Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν όταν σε ηλικιωμένους άντρες, στους οποίους έδιναν τέσσερα έως έξι δαμάσκηνα κάθε μέρα.

Το συμπέρασμα; Τα δαμάσκηνα έχουν γίνει το αγαπημένο μου σνακ για την υγεία των οστών. Επιπλέον, δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι να μεγαλώσετε για να αρχίσετε να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία των οστών.

Έτσι λοιπόν όταν χρειάζομαι μια γλυκιά απόλαυση, αντί να τρώω μια σοκολάτα ή ένα παγωτό, έχω πάντα μαζί μου δαμάσκηνα για να τιθασεύω τος λιγούρες μου. Όμως όχι μόνο είναι γλυκά χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, αλλά έχουν επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη , υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου μου και, φυσικά, μπορούν να βοηθήσουν στο να είναι τα οστά μου υγιή και δυνατά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.