WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μια μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι (και πού) δεν θα έτρωγε ποτέ


JTeam

27 Οκτωβρίου 2023

Μια μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι (και πού) δεν θα έτρωγε ποτέ
Από συσκευασμένες σαλάτες, μέχρι στρείδια

H Πρίμροουζ Φρίστον, κλινικός μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, ασχολείται εδώ και δεκαετίες με τα μικρόβια και πιο συγκεκριμένα με τις τροφικές δηλητηριάσεις. Η εμπειρία της, την έχει οδηγήσει στο να αποφεύγει ορισμένες τροφές, οι οποίες έχουν έναν παραπάνω κίνδυνο να προκαλέσουν επιπλοκές και βακτηριακές λοιμώξεις. Μέσα από ένα άρθρο της στο El Pais θέλησε να ενημερώσει σχετικά με τους κινδύνους που έχουν ορισμένα τρόφιμα, αλλά και γιατί δεν θα τα έτρωγε ποτέ:

  • Το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με την ίδια το φαγητό σε εξωτερικούς χώρους, πχ καντίνες, μπάρμπεκιου και πικ νικ, δεν είναι και η πιο ασφαλής επιλογή. Το να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας πριν το φαγητό είναι απαραίτητο αν θέλουμε να αποφύγουμε μικρόβια. Σε τέτοιους χώρους όμως, ούτε εμείς, αλλά ούτε το προσωπικό έχει αυτή τη δυνατότητα. Ακόμη και τα αντισηπτικά σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να εξουδετερώσουν βακτήρια όπως E.coli. Μεταξύ άλλων, το φαγητό που βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, προσελκύει έντομα όπως μύγες και μυρμήγκια, τα οποία πολύ εύκολα μπορούν να μεταφέρουν σαλμονέλα και λιστέρια.

  • Φαγητό από μπουφέ

Γνωρίζοντας καλά τι περιβάλλον χρειάζεται για να αναπτυχθούν μικρόβια, οι μπουφέδες δεν είναι καθόλου υγιεινή επιλογή. Οι κρύες και ζεστές θερμοκρασίες δίνουν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων, ενώ το πέρασμα πολλών ανθρώπων πάνω από το φαγητό θα έπρεπε να είναι απαγορευτικό. Πέρα από την επαφή και τα χέρια, μικρόβια μεταφέρονται από την ομιλία, το φτέρνισμα, και τον βήχα των ατόμων που πλησιάζουν κοντά στο φαγητό για να πάρουν το γεύμα τους. Για τους ζεστούς μπουφέδες, όπως αυτοί που σερβίρονται στο πρωινό στα ξενοδοχεία, αποφεύγουμε πάντα τα χλιαρά φαγητά, καθώς τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα όταν τα τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασία μικρότερη των 60°C. Προτιμήστε τις πιο ζεστές επιλογές που σας δίνονται, αυτές που μόλις έχουν βγει από τον φούρνο ή το τηγάνι.

  • Στρείδια

Ένα από τα τρόφιμα που η Πριμρόουζ Φρίστον δεν επιλέγει ποτέ, είναι τα στρείδια. Και αυτό γιατί αποτελούν μια από τις πιο συχνές αιτίες δηλητηρίασης. Τα ωμά οστρακοειδή θα έπρεπε να είναι απαγορευτικά, καθώς τρέφονται με φίλτρα που μπορούν να συγκεντρώσουν μικρόβια στον ιστό τους. Ένα μολυσμένο στρείδι δεν έχει διαφορετική εμφάνιση, μυρωδιά ή γεύση, και έτσι μπορεί να προκαλέσει πολύ εύκολα τροφική δηλητηρίαση. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι περίπου 80.000 άνθρωποι προσβάλλονται από Vibrio από ωμά στρείδια και μόνο στις ΗΠΑ 100 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτό.

  • Συσκευασμένες σαλάτες

Τα μαρούλια σε σακούλες μπορεί να περιέχουν μικρόβια τροφικής δηλητηρίασης, όπως E coli και σαλμονέλα. Η ερευνητική ομάδα της κλινικής μικροβιολόγου διαπίστωσε ότι αυτά τα μικρόβια αναπτύσσονται περισσότερο από χίλιες φορές, όταν βρίσκονται σε περιβάλλον με υγρασία από τους χυμούς της σαλάτας, ακόμη και αν η συσκευασία της σαλάτας είναι στο ψυγείο. Ανησυχητικό είναι ότι τα ίδια μικρόβια χρησιμοποιούν τους χυμούς της σαλάτας για να γίνουν πιο ιογενή, και έτσι να προκαλέσουν μια πιο σοβαρή μόλυνση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.