WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τρόποι για να αποτοξινώσεις το σώμα σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Νοεμβρίου 2023

6 τρόποι για να αποτοξινώσεις το σώμα σου
pexels
Πώς θα αποτοξινώσετε το σώμα σας.

Δυστυχώς, ο όρος αποτοξίνωση έχει γίνει συνώνυμος με τις περιοριστικές δίαιτες ή έναν τρόπο καθαρισμού του οργανισμού μετά από ένα Σαββατοκύριακο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού ή αλκοόλ. Συνήθως συνεπάγεται να ακολουθείτε μια συγκεκριμένη δίαιτα ή να χρησιμοποιείτε ακριβά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι απαλλάσσουν το σώμα σας από τις τοξίνες. Και το καταλαβαίνω. Είναι δελεαστικό να ακούτε ότι αυτή η δίαιτα αποτοξίνωσης που διατίθεται στην αγορά θα σας δώσει μια ώθηση ενέργειας και τελικά θα χάσετε αυτά τα τελευταία 5 κιλά.

Αλλά ως διαιτολόγος, σας προτρέπω να αναθεωρήσετε τι σημαίνει στην πραγματικότητα αποτοξίνωση. Η αλήθεια είναι ότι το σώμα σας είναι απίστευτα καλά εξοπλισμένο για να αποβάλλει μόνο του τις τοξίνες. Οι οδοί αποτοξίνωσης του σώματός σας λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο για να σας κρατήσουν στη ζωή. Δεν μπορείτε απλώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε αυτές τις οδούς αποτοξίνωσης.

Τι είναι η αποτοξίνωση;

Η αποτοξίνωση είναι η διαδικασία απομάκρυνσης τοξικών ουσιών από το σώμα. Παρά το μάρκετινγκ, η αποτοξίνωση είναι στην πραγματικότητα μια συνεχής διαδικασία που το σώμα σας κάνει μόνο του για να επιβιώσει. Τα κύρια όργανα αποτοξίνωσής σας είναι το συκώτι και οι νεφροί. Επιπλέον, το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και οι πνεύμονες παίζουν επίσης ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αποτοξινώνεται το σώμα σας. Συνολικά, αυτά τα όργανα δημιουργούν μονοπάτια αποτοξίνωσης στο σώμα.

Τι δεν είναι η αποτοξίνωση

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πραγματική αποτοξίνωση δεν είναι δίαιτα. Ή μάλλον δεν χρειάζεστε περιοριστική δίαιτα, χυμούς ή συμπληρώματα. Το μάρκετινγκ πιάνει τους ανθρώπους σε ευάλωτη κατάσταση όταν θέλουν απεγνωσμένα να αλλάξουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι (ακόμα και άθελά τους) προσεγγίζουν την αποτοξίνωση με μια νοοτροπία «γρήγορης αλλαγής», ελπίζοντας ότι η αποτοξίνωση ή ο καθαρισμός θα τους δώσει τα αποτελέσματα που αναζητούν όσον αφορά την υγεία.

Δυστυχώς, αυτό συνήθως μετατρέπεται σε έναν κύκλο περιορισμού-υπερβολίας, που δεν είναι βιώσιμος για να είστε υγιείς και να έχετε ευεξία . Η βέλτιστη υγεία προέρχεται από μια αργή και σταθερή προσέγγιση στην αλλαγή των συνηθειών μέσω επιλογών διατροφής και τρόπου ζωής που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σας . Όχι τόσο ελκυστικό όσο οι υποσχέσεις γρήγορης επίλυσης μιας δίαιτας αποτοξίνωσης, σωστά;

Πώς θα αποτοξινωθείτε

Κρατήστε το συκώτι σας υγιές

Σκεφτείτε ότι το συκώτι σας λειτουργεί ως φίλτρο, απομακρύνοντας τις τοξίνες που παράγει το σώμα μας ως μέρος του φυσιολογικού μεταβολισμού. Το συκώτι διασπά αυτά τα τοξικά υποπροϊόντα, ώστε στη συνέχεια να φιλτραριστούν μέσω των νεφρών. Βοηθά επίσης το σώμα να αποβάλει τα παθογόνα όπως ιούς και βακτήρια, χοληστερόλη, ορμόνες και εξωτερικές τοξίνες, όπως αλκοόλ, φάρμακα, χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα.

Κρατήστε τους νεφρούς σας υγιείς

Όπως το συκώτι, έτσι και οι νεφροί λειτουργούν ως φίλτρο. Φιλτράρουν τα απόβλητα και τις ανεπιθύμητες ουσίες, όπως τα υποπροϊόντα φαρμάκων και τις επιβλαβείς χημικές ουσίες, από το σώμα μας. Επιπλέον, οι νεφροί κρατούν το σώμα μας σε ισορροπία ρυθμίζοντας την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας του pH του σώματός σας, επιτρέποντας στα κύτταρα σας να εκτελούν τις λειτουργίες τους.

Jenny.Gr
pexels

Να έχετε ένα υγιές πεπτικό σύστημα

Ένας από τους πολλούς ρόλους του πεπτικού συστήματος είναι η υποστήριξη της αποτοξίνωσης. Ο εντερικός σωλήνας βοηθά στην αποβολή των τοξινών μέσω των κινήσεων του εντέρου . Αυτό απαιτεί τη διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου μέσω της κατανάλωσης αρκετών φυτικών ινών και της καλλιέργειας των τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν στα έντερά μας.

Κρατήστε υγιείς τους πνεύμονες σας

Ξεκινώντας από τη μύτη, οι μικρές τρίχες μέσα στα ρουθούνια σας δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα για να κρατήσουν σωματίδια όπως η σκόνη και η βρωμιά έξω από τους πνεύμονες. Η βλέννα που καλύπτει τη μύτη και τους πνεύμονές σας δημιουργεί ένα δεύτερο προστατευτικό στρώμα. Τέλος, όταν εισπνέετε οξυγόνο, οι πνεύμονες και οι βρόγχοι βοηθούν στη μετατροπή των τοξινών σε ανθρακικό αέριο (CO2) το οποίο στη συνέχεια εκπνέετε.

Υγιές δέρμα

Το δέρμα ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματος δημιουργεί ένα φράγμα που σας προστατεύει από βακτήρια, ιούς και χημικές τοξίνες, που δεν πρέπει να εισέλθουν στο σώμα σας. Το δέρμα επιτρέπει επίσης τη διαδικασία αποτοξίνωσης να συμβεί μέσω της εφίδρωσης.

Όταν το σώμα ιδρώνει μπορεί να απαλλαγεί από τις τοξίνες, όπως τα βαρέα μέταλλα, το αρσενικό, τον μόλυβδο και τον υδράργυρο.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η διατροφή παίζει ρόλο στην αποτοξίνωση. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ο τέλειος τρόπος για να διατηρήσετε υγιή τα όργανα και τα συστήματα που βοηθάνε στην αποτοξίνωση. Εστιάστε σε μια διατροφή που έχει βάση τους σύνθετους υδατάνθρακες, τα υγιή λίπη και τις πρωτεΐνες.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα χόρτα, τα λαχανικά, οι φακές και οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη της σωστής πέψης και του μικροβιώματος του εντέρου.

Όπως μπορείτε να δείτε, το σώμα μας είναι πάντα σε κάποια κατάσταση αποτοξίνωσης. Δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε αμέτρητες εκθέσεις σε τοξίνες σε καθημερινή βάση, ο οργανισμός εργάζεται συνεχώς για να καθαριστεί από τις τοξίνες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας.

Το συκώτι, οι νεφροί, το πεπτικό σύστημα, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα δουλεύουν όλο το εικοσιτετράωρο για να αποβάλουν τις τοξίνες. Αρκετά καταπληκτικό, σωστά; Για να διατηρηθεί η βέλτιστη λειτουργία αυτής της διαδικασίας αποτοξίνωσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί λίγη υποστήριξη. Αντί για έναν περιοριστικό καθαρισμό με χυμούς ή μαγικά χάπια, εστιάστε σε μια ισορροπημένη διατροφή για να δώσετε μια ώθηση στο σώμα σας και να έχετε πάντα ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.