WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χουρμάδες: Γιατί πρέπει να γίνουν το αγαπημένο σου φυσικό γλυκαντικό


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Νοεμβρίου 2023

Χουρμάδες: Γιατί πρέπει να γίνουν το αγαπημένο σου φυσικό γλυκαντικό
pexels
Μάθετε γιατί οι χουρμάδες είναι το πιο υγιεινό φυσικό γλυκαντικό.

Οι χουρμάδες είναι η καραμέλα της φύσης. Είναι απίστευτα γλυκοί και λαστιχωτοί με πλούσια γεύση καραμέλας. Δεν είναι περίεργο που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των άλλων γλυκαντικών που είναι εξευγενισμένα ή βαριά επεξεργασμένα, οι χουρμάδες είναι 100% ολόκληρα φρούτα.

Λατρεύω να χρησιμοποιώ τους χουρμάδες είτε ως γρήγορη πηγή ενέργειας, σε συνδυασμό με βούτυρο ξηρών καρπών για ένα χορταστικό σνακ, είτε ως φυσικό γλυκαντικό. Ελπίζω αυτή η ανάρτηση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με τους χουρμάδες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, των οφελών για την υγεία και του γιατί πρέπει να γίνουν και το δικό σας αγαπημένο φυσικό γλυκαντικό.

Είναι υγιεινοί οι χουρμάδες;

Οι χουρμάδες είναι φρέσκα φρούτα. Αυτό μπορεί να προξενήσει έκπληξη δεδομένου ότι οι περισσότεροι τους έχετε δει πιθανώς σε ξηρή, ξεφλουδισμένη εμφάνιση. Αλλά μόλις δείτε και δοκιμάσετε φρέσκους χουρμάδες, θα διαπιστώσετε ότι είναι συνήθως λαστιχωτοί και ελαστικοί σαν καραμέλα όταν ξεκολλάνε.

Επίσης οι χουρμάδες (και όλα τα άλλα φρούτα) είναι απίστευτα θρεπτικοί. Είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως Β6, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο, ενώ έχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα. Και το πιο βασικό οι φυτικές ίνες στους χουρμάδες βοηθούν στην εξισορρόπηση του σακχάρου και αυτό μαζί με τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά κάνει τους χουρμάδες ένα εξαιρετικό υποκατάστατο ζάχαρης.

Οφέλη για την υγεία

Αντιοξειδωτικά

Εκτός από τις διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, οι χουρμάδες έχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που καταστρέφουν τα κύτταρα και είναι η βασική αιτία πολλών ασθενειών.

Τα πιο άφθονα αντιοξειδωτικά στους χουρμάδες περιλαμβάνουν τα φλαβονοειδή, τα καροτενοειδή και τα φαινολικά οξέα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά σχετίζονται με τη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου για ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και Αλτσχάιμερ.

Υγιής πέψη και ισορροπημένο σάκχαρο στο αίμα

Οι χουρμάδες ωφελούν την πέψη και το σάκχαρο του αίματος χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της δραστικής αύξησης του σακχάρου στο αίμα που προέρχεται από τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες.

Υγεία της καρδίας

Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά στους χουρμάδες είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης σας και αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η LDL χοληστερόλη είναι ο κακός τύπος χοληστερόλης που συμβάλλει στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών καροτενοειδών και του φαινολικού οξέος στους χουρμάδες μπορεί να είναι προστατευτικά για την καρδιά. Αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν μελετηθεί και τα δύο για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς.

Jenny.Gr
pexels

Γιατί οι χουρμάδες είναι το αγαπημένο μου φυσικό γλυκαντικό

Οι χουρμάδες είναι μια απίστευτα συμπυκνωμένη πηγή ζάχαρης, αλλά ταυτόχρονα περιέχουν φυτικές ίνες, θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς ήθελε η φύση. Για τον λόγο αυτό, οι χουρμάδες είναι το αγαπημένο μου φυσικό γλυκαντικό.

Επίσης μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τις πιο κοινές επιλογές ραφιναρισμένης ζάχαρης. Και γ αυτό τους προτείνω στη θέση άλλων γλυκαντικών ή εάν θέλετε απλώς να σταματήσετε τη λαχτάρα σας για ζάχαρη.

Ο ευκολότερος τρόπος για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με χουρμάδες είναι απλά να τους ψιλοκόψετε και να τους προσθέσετε κατευθείαν στο πιάτο σας. Μπορείτε να τους προσθέσετε σε πλιγούρι βρώμης ή σαλάτες για μια νότα γλυκύτητας. Μια άλλη επιλογή είναι να ανακατέψετε τους χουρμάδες σε κάτι υγρό, έτσι ώστε να γλυκάνετε αρτοσκευάσματα ή ποτά όπως γάλα, ζεστή σοκολάτα και smoothies.

Επίσης από μόνοι τους, οι χουρμάδες αποτελούν ένα υπέροχο γλυκό σνακ, ειδικά όταν η λαχτάρα για ζάχαρη χτυπάει κόκκινο. Διαπιστώνω ότι μια-δυο μπουκιές χουρμάδες, όταν λαχταρώ κάτι γλυκό μετά από ένα γεύμα, είναι ό,τι χρειάζομαι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.