WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιταμίνη Α: Πότε μπορεί να σου προκαλέσει τριχόπτωση - Τι να κάνεις για αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

14 Νοεμβρίου 2023

Βιταμίνη Α: Πότε μπορεί να σου προκαλέσει τριχόπτωση - Τι να κάνεις για αυτό
pexels
Η τοξικότητα της βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση: Δείτε πώς συμβαίνει και πόση ποσότητα της βιταμίνης Α χρειάζεστε σε μια μέρα

Ενώ η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη, η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα. Η υπερβολική βιταμίνη Α διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών, οδηγώντας σε τριχόπτωση.

Αν και οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι σημαντικά για τη γενική σας υγεία, η υπερβολική ποσότητα από οτιδήποτε από αυτά δεν είναι καλή ιδέα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatology And Therapy , οι ερευνητές επισήμαναν ότι η κατανάλωση βιταμίνης Α που υπερβαίνει το συνιστώμενο ημερήσιο όριο των 10.000 IU μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα της Α, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. Αυτή η ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί εύκολα να καλυφθεί με ένα μόνο καρότο.

Έτσι λοιπόν ενώ η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη, η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει δυσμενή αποτελέσματα. Η υπερβολική βιταμίνη Α διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών, οδηγώντας σε απώλεια. Να πώς συμβαίνει:

  • Βλάβη των ωοθυλακίων: Όταν τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α συσσωρεύονται στους θύλακες των τριχών, οδηγούν σε εύθραυστα μαλλιά που είναι πιο επιρρεπή στο σπάσιμο.

  • Αναστολή της ανάπτυξης της τρίχας: Η περίσσεια βιταμίνης Α μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη νέων μαλλιών παρεμποδίζοντας την ικανότητα του θύλακα της τρίχας να αναγεννάται
Jenny.Gr
pexels

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη

Για την πρόληψη της τριχόπτωσης και τη διατήρηση της γενικής υγείας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Α. Η Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) για τη βιταμίνη Α ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, αλλά μια γενική οδηγία είναι:

  • Για ενήλικες άνδρες: 900 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα

  • Για ενήλικες γυναίκες: 700 mcg την ημέρα

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ένα φλιτζάνι σπανάκι, γλυκοπατάτες ή ένα μόνο καρότο είναι αρκετό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Α σε μια hμέρα. Μερικές πηγές βιταμίνης Α περιλαμβάνουν:

  • Ζωικές πηγές: Συκώτι, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα και αυγά.

  • Φυτικές πηγές: Τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το λάχανο, το σπανάκι και οι κόκκινες πιπεριές, παρέχουν καροτενοειδή που μπορούν να μετατραπούν σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό.

Είναι λοιπόν σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά και να ελέγξετε εάν το γεύμα σας τις ικανοποιεί ή το παρακάνει. Συνιστάται να αποφεύγετε τα συμπληρώματα βιταμίνης Α, εκτός εάν συνιστώνται από επαγγελματία υγείας, καθώς μπορεί να υπερβούν σημαντικά τις ημερήσιες ανάγκες σας και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών και άλλα προβλήματα υγείας.

Για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συνιστώμενες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης και να διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία πηγών βιταμίνης Α. Βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη της βιταμίνης Α χωρίς τον κίνδυνο απώλειας μαλλιών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.