WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στους πνεύμονές σου όταν δεν πίνεις αρκετό νερό


Τζουλιάννα Καρνέζη

11 Νοεμβρίου 2023

Τι συμβαίνει στους πνεύμονές σου όταν δεν πίνεις αρκετό νερό
pexels
Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι απαραίτητο για τη συνολική σας ευημερία.

Ο ρόλος του νερού στη διατήρηση της υγείας σας είναι πολύπλευρος και πολύπλοκος. Ένας υγιής ενήλικας είναι καλό να πίνει από 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα) έως 15,5 φλιτζάνια (3,7 λίτρα) υγρών την ημέρα. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα από το CDC δείχνει ότι οι ενήλικες πίνουν κατά μέσο όρο μόνο 1 λίτρο νερό καθημερινά.

Το πόσιμο νερό έχει πολλά οφέλη για το σώμα σας, όπως η προώθηση της υγιούς πέψης, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η ενίσχυση της αναπνευστικής υγείας. Οι πνεύμονές είναι ένα απίστευτα περίπλοκο και ευαίσθητο μέρος του σώματός σας, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αναπνοή.

Για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι ζωτικής σημασίας να τους κρατάτε ενυδατωμένους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εκτελέσουν την περίπλοκη δουλειά τους να ανταλλάσσουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα, βοηθώντας σας να αναπνέετε ευκολότερα.

Η σχέση αφυδάτωσης και αναπνευστικών προβλημάτων

Ένας από τους κύριους τρόπους με τους οποίους η αφυδάτωση επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα είναι η μείωση της παραγωγής βλέννας. Η βλέννα είναι ένα κρίσιμο συστατικό του αμυντικού μηχανισμού του σώματός μας έναντι των ατμοσφαιρικών ρύπων σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA).

Η βλέννα λειτουργεί ως λιπαντικό, παγιδεύοντας ξένα σωματίδια και εμποδίζοντάς τα να φτάσουν στους ευαίσθητους πνευμονικούς ιστούς. Όταν αρχίζει η αφυδάτωση, το σώμα εξοικονομεί νερό και αυτό συχνά οδηγεί σε μείωση της παραγωγής βλέννας. Ως αποτέλεσμα, οι αναπνευστικοί αεραγωγοί γίνονται πιο ευαίσθητοι σε ερεθισμούς και μολύνσεις, καθώς δεν διαθέτουν το προστατευτικό φράγμα που παρέχεται από την επαρκή βλέννα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Thorax το 2018 δείχνει ότι όταν είστε αφυδατωμένοι, η ελαστικότητα των ιστών των πνευμόνων μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πιο δύσκολο για τους πνεύμονές σας να διαστέλλονται και να συστέλλονται αποτελεσματικά με κάθε αναπνοή. Όταν οι ιστοί των πνευμόνων σας στερούνται επαρκής ποσότητας υγρών, μπορεί να μειώσει την ευελιξία, καθιστώντας την αναπνοή πιο δύσκολη και αυξάνοντας τον κίνδυνο των προβλημάτων που σχετίζονται με τους πνεύμονες.

Αφυδάτωση και πνευμονικές παθήσεις

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2006 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology, η σχέση μεταξύ αφυδάτωσης και αναπνευστικών προβλημάτων γίνεται ακόμη πιο εμφανής σε άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), βρογχίτιδα ή άσθμα.

Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυτών των καταστάσεων, οδηγώντας σε αυξημένη δύσπνοια, βήχα και δυσφορία. Στη ΧΑΠ, για παράδειγμα, οι αεραγωγοί είναι ήδη στενοί και φλεγμονώδεις, και η αφυδάτωση μπορεί να περιορίσει περαιτέρω αυτές τις διόδους αέρα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την αναπνοή.

Jenny.Gr
pexels

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή και μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος και αλλεργικές αντιδράσεις. Μια αναφορά του 2019 στο Journal of Exercise Rehabilitation έδειξε ότι η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πάχυνση του στρώματος βλέννας στους αεραγωγούς, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή και να προκαλέσει αναφυλαξία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένη αντίσταση των αεραγωγών, φλεγμονή και μειωμένη παραγωγή υγρών στην επιφάνεια των αεραγωγών.

Η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο όγκο αίματος (και πιο παχύρρευστο αίμα, μειώνοντας την ικανότητα του σώματος να παρέχει αποτελεσματικά οξυγόνο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για άτομα με πνευμονικές παθήσεις.

Προτεραιότητα στην ενυδάτωση για υγιή πνευμονική λειτουργία

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρείτε το σώμα σας υγιές, ειδικά όταν πρόκειται για τους πνεύμονές σας. Για να βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετά υγρά, δοκιμάστε να κάνετε το νερό ως το ιδανικό ποτό και να έχετε μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού όπου κι αν πάτε. Θυμηθείτε να πίνετε νερό τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να περιμένετε μέχρι να διψάσετε. Εάν βρίσκετε το απλό νερό βαρετό, προσθέστε μια φέτα λεμόνι ή αγγούρι για μια νόστιμη ανατροπή.

Εκτός από το πόσιμο νερό, μπορείτε επίσης να εντάξετε ενυδατικές τροφές στη διατροφή σας. Φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι, τα αγγούρια και τα πορτοκάλια, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα.

Όχι μόνο αυτές οι τροφές σας βοηθούν να παραμένετε ενυδατωμένοι, αλλά παρέχουν επίσης στο σώμα σας απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη λειτουργία των πνευμόνων και τη συνολική ευεξία. Θέτοντας την ενυδάτωση ως προτεραιότητα και ενσωματώνοντάς την στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να βελτιώσετε προληπτικά την υγεία των πνευμόνων σας και τη γενική σας ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.