WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπολογιστής, τηλέφωνο, τηλεόραση: Τι συμβαίνει όταν τρως μπροστά από μία οθόνη


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Νοεμβρίου 2023

Υπολογιστής, τηλέφωνο, τηλεόραση: Τι συμβαίνει όταν τρως μπροστά από μία οθόνη
pexels
Το φαγητό μπροστά σε οθόνη είναι μια αυξανόμενη τάση

Σε ποιον δεν αρέσει να τρώει ενώ παρακολουθεί κάτι στην τηλεόραση, στο laptop ή στο τηλέφωνό του; Αυτή η συνήθεια είναι κοινή σε πολλούς, αλλά έχει βλαβερές επιπτώσεις στο σώμα μας, μερικές από τις οποίες πολλοί δεν γνωρίζουν.

Το φαγητό μπροστά σε οθόνη, μια αυξανόμενη τάση

Πολλοί άνθρωποι τρώνε μπροστά σε οθόνες. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 αποκάλυψε ότι το 35,8% των οικογενειών στο Ηνωμένο Βασίλειο τρώνε δείπνο μπροστά στην τηλεόραση , με το 28,9% ως οικογένεια και το 6,9% μόνοι τους .

Ο λόγος; Η επιθυμία να χαλαρώσουν, να τελειώσουν το επεισόδιο μιας σειράς που ξεκίνησαν την προηγούμενη μέρα ή η ανάγκη να δουλέψουν.Το πρόβλημα; Αυτή η συνήθεια είναι πραγματικά επιζήμια για την υγεία σας.

Η επίδραση που έχει στον εγκέφαλό σας το να τρώτε μπροστά από μία οθόνη

Όταν τρώτε μπροστά σε μία οθόνη -είτε είναι τηλεόραση, είτε υπολογιστής είτε τηλέφωνο- αναγκαστικά εστιάζετε πολύ λιγότερο στην πρόσληψη τροφής.

Στην πραγματικότητα, όταν η προσοχή σας εστιάζεται περισσότερο στο τι συμβαίνει στην οθόνη παρά στο πιάτο σας , δεν επιτρέπετε στον εγκέφαλο να καταγράψει τις πληροφορίες που τρώτε. Και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανοποίηση, αλλά και στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε τρώτε πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεστε.

Η άλλη συνέπεια είναι η απουσία αίσθησης κορεσμού . Εάν ο εγκέφαλός σας δεν γνωρίζει ότι έχει τραφεί, μπορεί να βρεθείτε πεινασμένοι μόλις μία ώρα μετά το γεύμα.

Τέλος, το να τρώτε μπροστά από μια οθόνη έχει επίδραση στην πέψη, επειδή τείνετε να τρώτε πιο γρήγορα και να μασάτε λιγότερο. Και όταν η τροφή δεν μασιέται αρκετά, δεν διαλύεται και επαρκώς στο στομάχι, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια από το πεπτικό σας σύστημα.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αρχίσετε να τρώτε πιο συνειδητά

Ο όρος «συνειδητότητα» ή αλλιώς «mindfulness», όπως συχνά μπορεί να τον συναντήσετε στις μέρες μας, αναφέρεται σε μια ενεργή κατάσταση του εαυτού μας όπου η προσοχή μας είναι ενεργοποιημένη στο παρόν. Όταν έχετε συνειδητότητα μπορείτε να παρατηρήσετε με προσοχή τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας και τις αντιδράσεις σας.

Όσον αφορά το φαγητό, η συνειδητότητα ενισχύει την ικανότητά σας να «ακούτε» το σώμα σας όταν σας στέλνει σήματα ότι έχετε χορτάσει και όταν είστε πεινασμένοι.

Η εφαρμογή της συνειδητότητας είναι αρκετά απλή:

  • Αφήστε το τηλέφωνό σας μακριά από το οπτικό σας πεδίο κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Φάτε σε ένα δωμάτιο όπου δεν υπάρχει τηλεόραση ή υπολογιστής.
  • Μετρήστε πόσες φορές μασάτε μια μπουκιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στην πράξη του φαγητού.
  • Να τρώτε αργά. Μασήστε πλήρως την τροφή σας και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα πριν πάρετε την επόμενη μπουκιά.
  • Ζητήστε από έναν φίλο να σας βοηθήσει. Φάτε μαζί, χρησιμοποιώντας μόνο τη συζήτηση ως ψυχαγωγία.

Όμως τελικά στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει σημασία είναι να κάνετε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλά. Και αν η παρακολούθηση παλαιών επεισοδίων του The Office, ενώ τρώτε το βραδινό, σας κάνει να νιώθετε καλά, προχωρήστε. Απλώς προσπαθήστε να αξιολογήσετε πώς αισθάνεστε ψυχικά και σωματικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεύματα. Το ημερολόγιο τροφίμων μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό.

Και αν δεν είστε βέβαιοι εάν η τρέχουσα ρουτίνα του γεύματός σας επηρεάζει την υγεία σας, δοκιμάστε τουλάχιστον να τρώτε προσεκτικά για να δείτε πώς νιώθετε. Όπως λέει και η παροιμία, ποτέ δεν ξέρεις μέχρι να μάθεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.