WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χαμηλή αιμοσφαιρίνη: Ποιες είναι οι συνέπειες και γιατί είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Νοεμβρίου 2023

Χαμηλή αιμοσφαιρίνη: Ποιες είναι οι συνέπειες και γιατί είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις
pexels
Εάν σας είπαν ποτέ ότι τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σας είναι χαμηλά, ίσως αναρωτιέστε γιατί γίνεται όλη αυτή η φασαρία.

Η αιμοσφαιρίνη, αυτή η κάπως κοινή λέξη που ακούμε κατά τη διάρκεια των ετήσιων ελέγχων μας, συχνά παραβλέπεται, όμως παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία μας. Μπορεί λοιπόν να θεωρείτε δεδομένη τη χαμηλή αιμοσφαιρίνη μέχρι να γίνει κάτι πολύ σοβαρό. Αυτή είναι η προσέγγιση για τους περισσότερους από εμάς, έτσι δεν είναι; Δεν δίνουμε μεγάλη προσοχή στις ανωμαλίες της υγείας, εφόσον δεν παρεμβαίνουν στο παρόν μας. Αλλά εδώ είναι που κάνουμε λάθος. Τα προβλήματα υγείας μπορεί να γίνουν σοβαρά και να επηρεάσουν όχι μόνο εμάς αλλά και τους αγαπημένους μας.

Επομένως, εάν οι αναφορές υγείας σας δείχνουν ότι έχετε χαμηλή αιμοσφαιρίνη, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Επιπτώσεις της χαμηλής αιμοσφαιρίνης που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής

Μειωμένα επίπεδα ενέργειας

Αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο, ακόμα και μετά από έναν καλό ύπνο; Μια συνέπεια της χαμηλής αιμοσφαιρίνης είναι τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Όταν δεν έχετε αρκετή αιμοσφαιρίνη για να μεταφέρει οξυγόνο, τα κύτταρα σας δεν λαμβάνουν το καύσιμο που χρειάζονται, αφήνοντάς σας να νιώθετε συνέχεια κουρασμένοι.

Πεπτικές Διαταραχές

Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορούν να διαταράξουν το πεπτικό σας σύστημα, οδηγώντας σε χρόνια δυσκοιλιότητα, διάρροια και κοιλιακή δυσφορία. Και αυτό παρεμποδίζεται την αποτελεσματική λειτουργία του γαστρεντερικού σας συστήματος, επηρεάζοντας τη συνολική ευεξία.

Τριχόπτωση

Εάν η τριχόπτωση είναι κάτι που σας ανησυχεί τώρα τελευταία, ίσως να θέλετε να εξετάσετε την αιμοσφαιρίνη σας. Η ανεπαρκής παροχή οξυγόνου στους θύλακες των τριχών λόγω της χαμηλής αιμοσφαιρίνης μπορεί να συμβάλει στην τριχόπτωση.

Jenny.Gr
pexels

Γνωστική και νοητική εξασθένιση

Ανεπαρκές οξυγόνο στον εγκέφαλο λόγω χαμηλών επιπέδων αιμοσφαιρίνης μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση. Τα προβλήματα μνήμης, η κακή συγκέντρωση και η ψυχική ομίχλη είναι κοινά σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτή η γνωστική έκπτωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής και την καθημερινή σας λειτουργικότητα.

Δύσπνοια: Όταν ανεβαίνετε σκάλες είναι σαν να ανεβαίνετε στο Έβερεστ

Δεν χρειάζεται να είστε αθλητής για να παρατηρήσετε ότι η ανάβαση μιας σκάλας μοιάζει με μεγάλο κατόρθωμα. Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη μπορεί να σας κάνει να λαχανιάζετε ακόμα και κατά τη διάρκεια ελαφρών δραστηριοτήτων, κάτι που δεν είναι και ό,τι καλύτερο όταν θέλετε απλώς να φτάσετε στο γραφείο χωρίς να ιδρώσετε.

Σοβαρές συνέπειες για την υγεία της χαμηλής αιμοσφαιρίνης

Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης δεν επηρεάζουν μόνο τον καθημερινό σας τρόπο ζωής, αλλά μπορεί να έχουν ορισμένες σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Αίσθημα ζάλης

Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη. Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται οξυγόνο, αλλά όταν αυτή η παροχή οξυγόνου μειώνεται, μπορεί να σας κάνει να ζαλίζεστε.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης

Οι έγκυες με χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης αντιμετωπίζουν υψηλότερους κινδύνους, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές κατά τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού και του χαμηλού βάρους γέννησης, που επηρεάζουν τόσο τη μητέρα όσο και το νεογνό.

Αναιμία

Η αναιμία, μια κοινή έκβαση των χαμηλών επιπέδων αιμοσφαιρίνης, δεν αφορά μόνο την κόπωση. Είναι μια αναγνωρισμένη ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών προσβολών και γνωστικής έκπτωσης. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή.

Καρδιαγγειακοί κίνδυνοι

Η καρδιά, η μηχανή του σώματος, φέρει το μεγαλύτερο βάρος των χαμηλών επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Λειτουργεί πιο σκληρά για να αντισταθμίσει τη μειωμένη μεταφορά οξυγόνου, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς και, σε σοβαρές περιπτώσεις, καρδιακή ανεπάρκεια. Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Jenny.Gr
pexels

Εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η αιμοσφαιρίνη δεν περιορίζεται μόνο στη μεταφορά οξυγόνου, παίζει επίσης ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έτσι λοιπόν η χαμηλή αιμοσφαιρίνη αποδυναμώνει την άμυνα του σώματός σας έναντι των λοιμώξεων, καθιστώντας σας πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Ακόμη και οι κοινές λοιμώξεις μπορούν να πάρουν σοβαρή τροπή όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενισμένο.

Αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης

Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορούν να οδηγήσουν σε παχύτερο αίμα λόγω της μειωμένης ικανότητας μεταφοράς οξυγόνου. Αυτό το παχύρρευστο αίμα είναι πιο επιρρεπές στην πήξη, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης (DVT), πνευμονικής εμβολής και εγκεφαλικού.

Διαταραγμένη επούλωση πληγών

Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορούν να επιβραδύνουν τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος. Οι πληγές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν, αφήνοντάς τις ευάλωτες σε μολύνσεις και επιπλοκές.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Από τις επιπλοκές της αναιμίας έως τους καρδιαγγειακούς κινδύνους, την εξασθενημένη ανοσία, τη γνωστική έκπτωση, τη θρόμβωση, τις πεπτικές διαταραχές και την εξασθενημένη επούλωση των πληγών, ο αντίκτυπος στη συνολική ευεξία σας μπορεί να είναι βαθύς.

Η αναγνώριση και η αντιμετώπιση των χαμηλών επιπέδων αιμοσφαιρίνης είναι απαραίτητη για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων. Εάν υποπτεύεστε ή έχετε διαγνωστεί με χαμηλή αιμοσφαιρίνη, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για ενδελεχή αξιολόγηση και κατάλληλη θεραπεία. Η προτεραιότητα σε υγιή επίπεδα αιμοσφαιρίνης είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία της υγείας σας και την πρόληψη δυνητικά απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.