WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η βιοτίνη βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών: Μύθος ή αλήθεια;


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Νοεμβρίου 2023

Η βιοτίνη βοηθάει στην ανάπτυξη των μαλλιών: Μύθος ή αλήθεια;
unsplash
Μπορείτε να πάρετε βιοτίνη για την ανάπτυξη των μαλλιών;

Στον πολυσύχναστο χώρο της ευεξίας και της διατροφής, μπορεί να έχετε ακούσει για τη βιοτίνη. Γνωστή και ως βιταμίνη Β7 ή βιταμίνη Η, η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά το σώμα να μετατρέψει τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες που προσλαμβάνετε σε ενέργεια.

Τα τελευταία χρόνια η βιοτίνη έχει γίνει δημοφιλής επειδή μερικοί ισχυρίζονται ότι η λήψη επιπλέον βιοτίνης μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης, στη μείωση της αραίωσης των μαλλιών ή ακόμη και στην αναγέννηση των χαμένων μαλλιών. Είναι ένας ισχυρισμός που, αν αλήθευε, θα εξασφάλιζε μια τεράστια αγορά για το συγκεκριμένο χάπι.

Οι μισοί άντρες εμφανίζουν αισθητή απώλεια μαλλιών - επιστημονικά γνωστή ως ανδρογενετική αλωπεκία ή φαλάκρα ανδρικού τύπου - μέχρι την ηλικία των 50 ετών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Περίπου το 70% όλων των ανδρών θα χάσουν μαλλιά κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ούτε όμως οι γυναίκες έχουν ανοσία στην τριχόπτωση. Ορισμένες εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι το 50% των γυναικών θα εμφανίσουν τριχόπτωση, με κύρια αιτία την ανδρογενετική αλωπεκία (που ονομάζεται τριχόπτωση γυναικείων προτύπων στις γυναίκες). Η πάθηση υπολογίζεται ότι επηρεάζει περίπου 30 εκατομμύρια γυναίκες μόνο στις ΗΠΑ.

Λειτουργεί πραγματικά η βιοτίνη για την ανάπτυξη των μαλλιών;

Παρόλο που είναι εύκολο να βρείτε πολλούς ιστότοπους που διαφημίζουν τη βιοτίνη για την αναγέννηση των μαλλιών (καθώς και έναν τρόπο βελτίωσης του δέρματος και των εύθραυστων νυχιών), η επίσημη αναφορά από το Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν όλα τα παραπάνω και χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού μπορεί να συσταθεί η βιοτίνη για οποιαδήποτε από αυτές τις καταστάσεις.

Πόση βιοτίνη χρειάζεστε

Η συνιστώμενη ποσότητα βιοτίνης που χρειάζεστε κάθε μέρα είναι αντικείμενο συζήτησης και πιστεύεται ότι εξαρτάται από την ηλικία σας. Τα νεογέννητα μωρά χρειάζονται μόλις 5 μικρογραμμάρια (mcg) ημερησίως, ενώ οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 30 mcg και οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να λαμβάνουν 35 mcg ή περισσότερο. Δεδομένου ότι η βιοτίνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, θα ήταν ασυνήθιστο για οποιονδήποτε να έχει χαμηλά επίπεδα.

Για τους ενήλικες, η πρόσληψη βιοτίνης 30 mcg την ημέρα και επιτυγχάνεται εύκολα μέσω μιας καλά ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε βιοτίνη, όπως κρέας, αυγά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ορισμένα λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες. σπανάκι και μπρόκολο. Έτσι λοιπόν όταν ένα άτομο ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή δεν χρειάζεται συμπλήρωμα βιοτίνης.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από ανεπάρκεια βιοτίνης λόγω γενετικού σφάλματος μεταβολισμού, βακτηριακής ανισορροπίας στο γαστρεντερικό σωλήνα ή χρήσης ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των αντιεπιληπτικών. Οι ηλικιωμένοι, οι βαρείς πότες, οι καπνιστές και τα υποσιτισμένα παιδιά είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιοτίνης. Συνήθως, τα συμπτώματα της ανεπάρκειας βιοτίνης αντιμετωπίζονται με ένα συμπλήρωμα 5.000 mcg ανεξάρτητα από την αιτία.

Jenny.Gr
unsplash

Είτε παίρνετε βιοτίνη είτε όχι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να έχετε υγιή μαλλιά. Ίσως η καλύτερη επιλογή για να ξεκινήσετε είναι με αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής σας.

Η κατανάλωση τροφών όπως ο σολομός, ο τόνος και τα καρύδια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των μαλλιών. Η αποφυγή του τσιγάρου μπορεί να εξαλείψει τη ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα στα μαλλιά σας. Και αν στεγνώνετε τα μαλλιά σας με πιστολάκι ή χρησιμοποιείτε ζεστά εργαλεία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζέστη είναι μια κοινή αιτία ξηρών, εύθραυστων μαλλιών.

Ορισμένα φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην απώλεια μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, ορισμένα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα που σχετίζονται με ορμόνες, όπως ο έλεγχος των γεννήσεων και η τεστοστερόνη.

Εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν σταματήσετε τη χρήση τους και εάν τα πιο απλά μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα, ρωτήστε σχετικά με φάρμακα που έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην αναγέννηση των μαλλιών.

Πότε να επισκεφτείτε τον γιατρό για την τριχόπτωση

Εάν παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια μαλλιών, κλείστε ραντεβού με έναω ειδικό. Η ξαφνική τριχόπτωση μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης, όπως η ασθένεια του θυρεοειδούς, η δακτυλίτιδα, η εμμηνόπαυση ή η εγκυμοσύνη. Η απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να είναι σημάδι αντίδρασης σε ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της κατάθλιψης ή των καρδιακών προβλημάτων

Εάν χάνετε σταδιακά τα μαλλιά σας ή παρατηρείτε περισσότερο τριχωτό της κεφαλής από ό,τι στο παρελθόν, και έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με αυτό, επικοινωνήστε με έναν δερματολόγο νωρίτερα παρά αργότερα. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι μόνιμη, επομένως όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τη θεραπεία της, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Η τριχόπτωση είναι πολύπλοκη και συχνά έχει έναν συνδυασμό αιτιών. Ο δερματολόγος θα σας πει πόσα μαλλιά έχετε χάσει, θα εξετάσει το τριχωτό της κεφαλής, το δέρμα και τα νύχια σας και πιθανώς θα κάνει αιμοληψία ή βιοψία για να σας βοηθήσει να διαγνώσετε το πρόβλημά σας και να δημιουργήσετε ένα σχέδιο θεραπείας .

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.