WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να τι θα συμβεί αν τρως γλυκοπατάτες πολλές φορές την εβδομάδα


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Νοεμβρίου 2023

Να τι θα συμβεί αν τρως γλυκοπατάτες πολλές φορές την εβδομάδα
pexels
Αυτά τα αμυλούχα λαχανικά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού, των ματιών και της καρδιάς σας.

Η γλυκοπατάτα αποτελεί ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα. Μάθετε περισσότερα για αυτό το γλυκό λαχανικό.

Οφέλη για την υγεία

Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Περίπου οι μισές φυτικές ίνες στις γλυκοπατάτες είναι διαλυτές, οι οποίες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Δεδομένου ότι η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, η κατανάλωση επαρκών διαλυτών ινών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατεύσετε την καρδιά σας.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, οι γλυκοπατάτες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Πιο συγκεκριμένα έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα καροτίνη, ένας τύπος προβιταμίνης Α που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και βρίσκεται κυρίως σε πορτοκαλί, κίτρινα και πράσινα φυτικά τρόφιμα όπως τα καρότα, το μπρόκολο, τις ντομάτες και τις γλυκοπατάτες. Η υψηλότερη κατανάλωση αντιοξειδωτικών όπως η βήτα καροτίνη, που βρίσκονται στις γλυκοπατάτες, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έτσι, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας παρέχοντας φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας

Οι φυτικές ίνες είναι ένα από τα πιο ευεργετικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εντέρου και μια μέτρια γλυκοπατάτα περιέχει περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Οι γλυκοπατάτες περιέχουν επίσης ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Και αυτή η διαδικασία ζύμωσης παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού και της γαστρεντερικής υγείας.

Επίσης σύμφωνα με μελέτες οι φυτικές ίνες βοηθούν στην υποστήριξη της ανάπτυξης ωφέλιμων μικροοργανισμών στο μικροβίωμα του εντέρου σας, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι ιδιαιτερότητες αυτής της σχέσης.

Μπορείτε να υποστηρίξετε την υγεία των ματιών σας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των ματιών . Στην πραγματικότητα, κάθε μέτρια γλυκοπατάτα περιέχει 122% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης —με τη μορφή βήτα καροτίνης.

Ορισμένες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης του 2020 στο Antioxidants , έχουν βρει ότι τα αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της βήτα καροτίνης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία και άλλων οφθαλμικών παθήσεων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τη βλάβη των ματιών από το μπλε ή το υπεριώδες φως.

Jenny.Gr
pexels

Πιθανά μειονεκτήματα

Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς

Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στους νεφρούς με οξαλικό ασβέστιο, το πιο κοινό είδος πέτρας, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του είδους πέτρας στους νεφρούς συνδυάζοντας τις γλυκοπατάτες με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως το τυρί ή το γιαούρτι. Αυτό βοηθά το ασβέστιο και τα οξαλικά να συνδέονται μεταξύ τους στο πεπτικό σας σύστημα και όχι στα νεφρά. Ως αποτέλεσμα, εμποδίζει την ανάπτυξη λίθων στα νεφρά.

Μπορεί να κάνει το δέρμα σας να γίνει πορτοκαλί εάν καταναλωθεί σε υπερβολική ποσότητα

Όπως έχουμε αναφέρει, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της γλυκοπατάτας είναι η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Α. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να κάνει το δέρμα σας κίτρινο-πορτοκαλί, σύμφωνα με το NIH . Είναι μια αβλαβής κατάσταση που ονομάζεται καροτενοδερμία και μπορείτε να την αντιστρέψετε μένοντας για λίγο καιρό μακριά από τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α.

Είναι οι γλυκοπατάτες πιο υγιεινές από τις πατάτες;

Ενώ και οι δύο ονομάζονται «πατάτες», δεν ανήκουν στην ίδια βοτανική οικογένεια. Και οι δύο είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αλλά με διαφορετικούς τρόπους: Οι γλυκοπατάτες είναι υψηλότερες σε βιταμίνες Α και C, ενώ οι κανονικές πατάτες περιέχουν λίγο περισσότερο κάλιο.

Εν κατακλείδι είναι γενικά ασφαλές να τρώτε καθημερινά γλυκοπατάτες, ειδικά εάν τις καταναλώνετε μαζί με ασβέστιο για να αποτρέψετε τις πέτρες στους νεφρούς από το οξαλικό ασβέστιο. Εξάλλου υπάρχουν πάρα πολλοί διασκεδαστικοί και νόστιμοι τρόποι για να φάτε γλυκοπατάτες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.