WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αποφύγεις ένα υπερφαγικό επεισόδιο


Τζουλιάννα Καρνέζη

18 Νοεμβρίου 2023

Πώς να αποφύγεις ένα υπερφαγικό επεισόδιο
pexels
Υπερφαγία: Πώς θα σπάσετε τον κύκλο

Ο κύκλος της διαταραχής υπερφαγίας (BED) μπορεί να είναι εξουθενωτικός. Μπορείτε να περάσετε μέρες ή και εβδομάδες χωρίς υπερφαγικό επεισόδιο και ξαφνικά από το πουθενά, ξαναμπαίνετε στον κύκλο του υπερβολικού φαγητού ενώ νιώθετε εκτός ελέγχου. Στη συνέχεια, σας κυριεύουν αισθήματα ενοχής, ντροπής και μεταμέλειας.

Αν αυτό σας ακούγεται οικείο δεν είστε οι μόνοι. Η υπερφαγία είναι η πιο κοινή διατροφική διαταραχή σήμερα και περιλαμβάνει επεισόδια υπερφαγίας σε συνδυασμό με απώλεια ελέγχου. Τα επεισόδια εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Εάν έχετε υπερφαγικά επεισόδια και αισθάνεστε κολλημένοι, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σπάσετε τον κύκλο και να επιστρέψετε σε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό.

Προγραμματίστε τακτικά γεύματα και σνακ

Το να επαναφέρετε τον εαυτό σας σε ένα κανονικό διατροφικό μοτίβο μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για να σταματήσετε ένα υπερφαγικό επεισόδιο.

Πώς μοιάζει ένα κανονικό διατροφικό μοτίβο; Δοκιμάστε να έχετε τρία γεύματα και δύο ή τρία σνακ κάθε μέρα. Εάν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το προγραμματίσετε στη λίστα υποχρεώσεων σας, κάντε το. Προσπαθήστε να μείνετε νηστικοί όχι περισσότερο από τρεις έως τέσσερις ώρες μεταξύ των γευμάτων. Η συστηματική κατανάλωση τροφής μπορεί να μειώσει την υπερφαγία που προέρχεται από την υπερβολική πείνα.

Ψάξτε για ερεθίσματα

Μόλις καταφέρετε να επαναφέρετε τα κανονικά γεύματα στην ημέρα σας, μπορείτε να αρχίσετε να ψάχνετε τι πυροδοτεί τα επεισόδια. Γνωρίζοντας περισσότερα για το τι σας ωθεί να τρώτε υπερβολικά, μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ να διαχειριστείτε τα ερεθίσματα.

Προσπαθήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο και να γτάφετε πώς νιώθετε πριν και μετά από κάθε γεύμα ή σνακ. Σημειώστε τις φορές που φάγατε φάγατε χωρίς να πεινάτε. Νιώσατε κάποια συναισθήματα; Υπήρχαν περιβαλλοντικά ερεθίσματα, όπως το να βρίσκεστε σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον ή να περπατάτε δίπλα σε αυτό το βάζο με ζαχαρωτά στη δουλειά; Η επισήμανση των διατροφικών σας προτύπων και των γεγονότων και των συναισθημάτων που σχετίζονται με αυτά μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τα ερεθίσματά σας.

Συνεργαστείτε με έναν ειδικό για να βοηθήσετε να αλλάξετε τις σκέψεις σας για το φαγητό

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε το φαγητό. Η αναζήτηση ενός ειδικού στις διατροφικές διαταραχές είναι το καλύτερο πρώτο βήμα σας για να το αντιμετωπίσετε από όλες τις πλευρές.

Σταματήστε να επισημαίνετε τα τρόφιμα ως «καλά» και «κακά»

Το να βλέπετε τον εαυτό σας ως αποτυχημένο επειδή φάγατε ένα «κακό» τρόφιμο, δεν θα σας βοηθήσει να φτάσετε σε μια πιο υγιεινή σχέση. Αντιθέτως αυτό μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα ενοχής, τα οποία μπορεί στην πραγματικότητα να σας οδηγήσουν σε ένα υπερφαγικό επεισόδιο.

Jenny.Gr
pexels

Κάντε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα

Η αυτοφροντίδα είναι κάτι περισσότερο από τη διατήρηση μιας υγιεινής, θρεπτικής διατροφής. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον τρόπο που μιλάτε και σκέφτεστε για τον εαυτό σας και το σώμα σας. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Η ανάρρωση δεν είναι μια ευθεία γραμμή.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η ζωή σας δεν χρειάζεται να περιστρέφεται γύρω από το φαγητό και το βάρος και ότι μπορείτε να έχετε και σας αξίζεις να έχετε μια ζωή απαλλαγμένη από διατροφικούς αγώνες.

Αναγνωρίστε την υπερφαγία

Πάνω από όλα, να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας. Το να αναγνωρίσετε ότι έχετε υπερφαγικά επεισόδια και να μιλήσετε για αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα που μπορείτε να κάνετε.

Η διαταραχή υπερφαγίας (BED) εισήλθε στο DSM-5 ως διάγνωση το 2013, και ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενημέρωση γι΄ αυτή τη διαταραχή είναι λίγη. Αλλά από τότε έγινε σαφές ότι είναι η πιο κοινή από όλες τις διατροφικές διαταραχές. Εάν νομίζετε ότι έχετε BED, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι και ότι είναι θεραπεύσιμο. Μιλήστε με έναν ειδικό για να μάθετε εάν το έχετε και πώς μπορεί να σας βοηθήσει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.